Izvor:
04.12.2016 u 00:01
0

STRAVA I UŽAS U KRUŠEVCU: Proglašena epidemija u bolnici, stanje nimalo naivno!

U Opštoj bolnici u Kruševcu proglašena je epidemija malih boginja nakon što su za petoro radnika te zdravstvene ustanove analize Instituta "Torlak" potvrdile prisustvo bolesti, izjavio je danas predsednik Republičke stručne komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, Goran Stevanović.

Stevanović je nakon sastanka sa predstavnicima Opšte bolnice, kruševačkog Zavoda za javno zdravlje i sanitarne inspekcije, kazao novinarima da je proglašena i prijavljena epidemija unutar bolnice jer veći broj obolelih čine zdravstveni radnici a da se "još nisu stekli kriterijumi da se prijavi epidemija u opštoj populaciji".

– Imamo jednog ozbiljno obolelog koji se nalazi u Nišu i 12 obolelih zdravstvenih radnika koji su bili u direktnom kontaktu. Klinička slika za svih 12 radnika Opšte bolnice pokazuje da imaju male boginje – kazao je Stevanović.

On je naveo da se ne očekuje veća epidemija, pošto su preduzete "sve mere u cilju njenog suzbijanja".

– Kod bolesti koja se prenosi kapljičnim putem uvek postoji mogućnost većeg broja obolelih, ali se ne očekuje neka velika epidemija s obzirom da su svi kontakti bili vrlo brzo prepoznati od strane infektološke i epidemiološke službe Opšte bolnice u Kruševcu i preduzete su sve mere u cilju brzog suzbijanja – rekao je predsednik stručne komisije.

Stevanović je potvrdio je da je infekcija počela od pacijenta koji je trenutno na lečenju u Nišu, rekavši da ju je on verovatno dobio dok je bio negde na putu pošto u Kruševcu nije postojalo žarište te bolesti.

– Bitno je da se Kruševljani obaveste da je dogovoreno da se svi pacijenti koji imaju simptome povišene temperature i pojave ospe, jave direktno infektološkoj službi, jer je to najkomforniji i najbrži način da dobiju pravu dijagnostiku, a bez potrebe prethodnog javljanja izabranom lekaru – naveo je Stevanović.

On je dodao da su male boginje bolest koja se gotovo svake godine javlja u vidu manjih ili većih epidemija podsetivši da su prošle godine zabeleženi slučajevi u Republici Srpskoj i u većim univerzitetskim centrima u Srbiji.

Stevanović je naveo i da je vakcinacija najbolja zaštita od malih boginja, što se pre svega odnosi na mali decu.

– Ni vakcina ne može da pruži stopostotnu zaštitu ali značajno umanjuje težinu kliničke slike, što se i u ovom slučaju vidi jer oboleli imaju blaže simptome – dodao je predsednik stručne komisije za zaštitu stanovništva od zarazn bolesti.

Beta
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter