Izvor: KURIR
14.10.2023 u 08:50
0

UHAPŠEN SRPSKI SAJBER EL ČAPO: Milomir na dark netu zaradio milione onlajn dilovanjem (VIDEO)

Milomir D. (33) iz Smederevske Palanke koji je uhapšen u Austriji zbog sumnje da je prodavajući drogu kao administrator sajta „Monopoly“ na dark netu zaradio 18 miliona dolara, uhapšen je u Austriji i po poternici koju je za njim raspisalo Odeljenje FBI iz Vašingtona za sajber kriminal (FBI Washington Field Office’s Criminal and Cyber Division) izručen je Americi gde je protiv njega podignuta optužnica a nedavno i pokrenut postupak zbog više krivičnih dela.

Kako se saznaje, preti mu doživotna kazna zatvora zato što je sa njim kao deo organizovane kriminalne grupe pod njegovim patronatom kao administratora sajta, koji predstavlja svojevrsnu pijacu droge (drug market), uhapšeno još 287 osoba osumnjičenih da su prodavali ili kupovali drogu između ostalih kanala i preko Milomirovog sajta „Monopoly“.

Zaplenjeno preko 850 kilograma droge i 53,4 miliona dolara

Prema podacima koje je izneo Europol, FBI je ušao u trag Milomiru i preko njega došao do čitave mreže preprodavaca droge širom sveta te je u saradnji sa policijom devet zemalja pokrenuta akcija „SpecTor“ u sklopu koje je do sada uhapšeno još 287 osumnjičenih da su bili umešani u prodaju i kupovinu droge preko dark neta.

– U operaciji „SpecTor“ koju je izveo Europol u koordinaciji sa policijom iz devet zemalja, organi pravosuđa zatvorili su ilegalnu darknet pijacu „Monopoly“ i uhapsili 288 osoba zbog sumnje da su učestvovali u prodaji ili kupovini droge preko dark neta. Tom prilikom zaplenjeno je više od 53,4 miliona dolara u novcu i kriptovalutama, 117 komada raznog oružja, preko 258 kilograma amfetamina, 43 kilograma kokaina, 43 kilograma MDMA i preko 10 kilograma LSD i ekstazi tableta – precizira se u izveštaju Europola.

REKONSTRUKCIJA JEZIVOG ZLOČINA: Crna Slađa dala 17.000 dinara da se „reši“ supruga

Menjao kriptovalute u Srbiji za novac

Kako se navodi u optužnici koju je protiv Milomira podigao javni tužilac američkog Ministarstva pravosuđa u okrugu Kolumbija Metju M. Grejvs (Matthew M. Graves) i specijalni agent FBI zadužena za slučaj Sara Linden (Sarah Linden), osumnjičeni je uhapšen letos sa „samo“ 50 grama metamfetamina i izručen je Americi iz Austrije a na teret mu se stavljaju dva krivična dela.

– Osumnjičeni se tereti da je počinio krivično delo zavera i udruživanje sa namerom da prodaje i distribuira drogu za šta je predviđena maksimalna kazna doživotnog zatvora. Takođe, tereti se i za krivično delo pranje novca za šta mu može biti izrečena maksimalna kazna od 20 godina zatvora. Optužnicom su predviđene i novčane kazne za pomenuta krivična dela – piše u optužnici.

Kako se saznaje, Milomir koji ima i hrvatski pasoš je svoje „usluge“ koje su se sastojale od procenta ili provizije od prodaje droge preko njegovog sajta naplaćivao mahom u kripto valutama koje je preko posrednika menjao u Srbiji za novac. Sada mu je sva imovina zaplenjena do kraja krivičnog postupka.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter