Izvor: MUP.RS
24.04.2024 u 13:29
0

UHAPŠENO 17 FALSIFIKATORA : Albancima sa KiM omogućavali prijavu prebivališta, državljanstvo, lične isprave i diplome o završenom obrazovanju

Dve organizovane kriminalne grupe, ukupno 17 osoba, uhapšene su danas na teritoriji Srbije zbog sumnje da su počinili više krivičnih dela u vezi sa falisifkovanjem, saopštilo je Javno tužilaštvo za organizovani kriminal.

„Po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal u saradnji sa SBPOK danas su na teritoriji Srbije lišene slobode dve organizovane kriminalne grupe (17 lica) zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od aprila 2023. godine do danas izvršili krivična dela falsifikovanje isprave iz čl 355, krivično delo zloupotreba službenog položaja iz čl. 359 i udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz čl 346 KZ“, saopštilo je tužilaštvo.

Prvu organizovanu kriminalnu grupu činilo je šest lica i to: M.N., N.G., V.S., L.R.S., S.B i N.P., dok je drugu organizovanu kriminalnu grupu činilo 11 lica i to: R.B., A.B., B.D, D.G., I.D., Z.V., M.B., M.P., S.K., B.Đ i S.K..

„Postoje osnovi sumnje, da su ove organizovane kriminalne grupe nabavljali radi dalje upotrebe kao i izrađivali falsifikovana dokumenta i to: lične karte, ugovore o poklonu, ovlašćenja, punomoćja koja su se odnosila na kupoprodaju katastarskih parcela na AP KiM u vlasništvu raseljenih lica srpske nacionalnosti sa teritorije KiM na koji način su licima albanske nacionalnoti sa prostora AP KiM koji su zainteresovani za dobijanje statusa državljana Srbije na nezakonit način omogućavali prijavu prebivališta, dobijanje državljanstva i lačnih isprava“, navodi se u saopštenju.

Takođe, zainteresovanim licima su, kako navode iz tužilaštva, pravili falsifikovana svedočanstva, diplome o završenom srednjem, višem i visokom obrazovanju i time su ovim licima omogućili da koriste ove falsifikovane dokumente kao prave.

„Na ovaj način su napravili oko 400 različitih isprava i pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od za sada 100.000 evra. Među pripadnicima ove dve organizovane kriminalne grupe nalaze se i dva matičara, jedan pripadnik MUP, bivši zaposleni na Megatrend univerzitetu i savetnik zaposlen u Ministarstvu prosvet“, navodi se.

Pretresanje prostorija na više lokacija je u toku.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal nakon čega će biti saslušani.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter