Izvor: Nultatačka.rs
03.04.2024 u 21:24
0

PANIKA ZBOG VEŠTAČKE INTELIGENCIJE! Radnici u filmskoj i TV produkciji strahuju da će IZGUBITI POSAO

Nova studija je otkrila da 42 odsto radnika filmske i TV produkcije strahuje da će sadržaj generisan veštačkom inteligencijom „naštetiti ljudima“ u njihovoj oblasti.

Studija — koju je sprovela NRG (Nacionalna istraživačka grupa) i koju je prvi objavio Indiewire — dolazi usred rastuće anksioznosti, posebno među članovima ekipe, da će tehnologija veštačke inteligencije eliminisati potrebu za fizičkom produkcijom dajući studijima mogućnost da kreiraju čitave scene kroz generativne algoritme.

Ali nisu svi u Holivudu pesimisti.

Studija NRG-a pokazala je da 32 odsto radnika filmske i TV produkcije veruje da će im veštačka inteligencija „koristiti“, dok preostala četvrtina ili veruje da neće imati uticaja ili kaže da još ne zna uticaj.

Studija je objavljena dok IATSE i Teamsters trenutno pregovaraju sa studijima kako bi postigli dogovor o novim ugovorima za ogromnu većinu članova holivudske ekipe, kao i za radnike u postprodukciji. Na stolu je mnoštvo pitanja, uključujući AI.

Brzo usvajanje veštačke inteligencije u Holivudu dolazi nakon prošlogodišnjih dvostrukih štrajkova glumaca i pisaca, koji su napustili posao da protestuju zbog kompenzacije koja je povezana sa digitalnim strimingom, kao i pretnje da veštačka inteligencija preuzme njihove profesije.

Štrajkovi su doveli do istorijskog zaustavljanja Holivuda, pri čemu su brojne TV i filmske produkcije bile prinuđene da obustave aktivnosti na nekoliko meseci uz ogromne troškove studija.

Kada se prašina konačno slegla, SAG-AFTRA je tvrdila da je ostvarila važne pobede u zaštiti svojih članova od AI. Ali ostaju pitanja o tome koliko su te pobede bile značajne, a neki neistomišljenici kažu da ne ispunjavaju istinsku zaštitu, dajući studijima prostora da ih zaobiđu.

Udruženje pisaca Amerike je takođe trubilo o navodnoj pobedi. Studiji sada moraju da otkriju da li je materijal dat piscima generisan od strane veštačke inteligencije. Pored toga, studiji ne mogu da nateraju pisce da koriste veštačku inteligenciju, niti AI može da dobije zasluge u TV emisiji ili filmu.

Ali opet, nejasnoća ima na pretek. AI aplikacije poput ChatGPT-a već koriste neki pisci kao alat u svom kreativnom procesu. Od studija se očekuje da traže pravne rupe koje će im omogućiti da iskoriste tehnologiju.

U međuvremenu, holivudski radnici će možda najviše izgubiti od veštačke inteligencije.

Tajler Peri je nedavno otkazao planove za izgradnju proširenja studija vrednog 800 miliona dolara u Atlanti, u Džordžiji, nakon što je video mogućnosti OpenAI-ove Sore – generativne aplikacije za pretvaranje teksta u video koja može da kreira čitave scene na osnovu ukucanih upita.

„Više ne bih morao da putujem na lokacije. Ako sam želeo da budem u snegu u Koloradu, to je tekst“, rekao je on. „Ako sam želeo da napišem scenu na Mesecu, to je tekst, a ovaj AI može da ga generiše kao ništa slično.“

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter