Izvor: Tanjug
18.08.2021 u 22:12
0

GETE INSTITUT: Obeležava se vek od rođenja Bojsa i Mangelosa

Čuveni nemački konceptualista i jedan od vodećih umetnika svetske scene posle Drugog svetskog rata – Jozef Bojs i Dimitrije Bašičević Mangelos, rodonačelnik konceptualne umetnosti kod nas, bili su vršnjaci.Vek od njihovog rođenja, sledećeg četvrtka (26. avgust), u 20 časova, obeležiće Gete institut u Beogradu, izložbom u svojoj galeriji, ali i Umetničkom prostoru U10 i Novoj galeriji vizuelnih umetnosti (NGVU).

VAŽNO:

DAČIĆ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“ OTKRIO TAJNU O DIPLOMATIJI SRBIJE: Evo kako su vođeni pregovori Avganistana i talibana!

VUČIĆ PORUČIO: Uvek ćemo pomagati naš narod na Kosovu!

U „DOBRO JUTRO SRBIJO“ SAZNAJTE: Da li nas korona pobeđuje, šta očekuje Kosovo posle dolaska Avganistanaca?

DR TIODOROVIĆ SAOPŠTIO TRAGIČNE VESTI: Mladić (22) preminuo od KORONE – bio nevakcinisan!

Kustosi postavke nazvane „Ko neće da misli, leti napolje!

– Jozef Bojs i Mangelos – 100 godina i umetnost danas“ su Ivana Bašičević Antić i Selman Trtovac. Prema njihovoj zamisli u galeriji „Menjačnica“ Gete instituta biće izloženi Bojsovi radovi – 40 grafika i multipla, 45 plakata, 50 poštanskih dopisnica i pozivnica i 20 kataloga-knjiga, iz kolekcije Karla Hajnca Rumena, kao i Mangelosova dela iz Fonda „Ilija&Mangelos“ i jedne privatne zagrebačke kolekcije.Originalni Mangelosovi i Bojsi radovi će moći da vide i u prostoru NGVU, gde će biti izloženo i delo Damira Stojnića „Kujem uskrsnuće mrtvih“ (2014), a svakodnevno će se emitovati film o Mangelosu „Jedno djelo“ Eveline Turković i Ane Marije Habjan. Deo postavke koji će biti predstavljen u galeriji U10, bavi se odnosom njihovog umetničkog nasleđa sa savremenom scenom u Srbiji. Radove iinspirisane baštinom dva velikana, nastale specijalno za ovu izložbu, potpisuju Sanja Latinović, Slobodan Stošić, Nadežda Kirćanski i Luka Cvetković.

Postavka u čast duplog jubileja, prema rečima Selmana Trtovca bavi se i okolnostima u kojima su stvarala dvojica umetnika:

– NJihove velike ideje su značajno uticale na umetničko mišljenje i shvatanje društveno-političkih odnosa tada. Ključna ideja vodilja za autore ove izložbe je pitanje šta te ideje znače za umetnike i društvene odnose danas – naglašava jedan od kustosa izložbe.

FILMOVI I RAZGOVORI

DAN posle otvaranja, u 20 časova u Gete institutu biće prikazan film „Bojs“ i organizovan razgovor sa kolekcionarom Karlom Hajncom Rumenim. To je deo pratećeg programa, koji će trajati do zatvaranja 18. septembra, a koji podrazumeva predstavljanje publikacije „Crveni horizont“ Dejana Sretenovića i The Art of Direct Action – Social Sculpture and Beyond (3. septembar U10) i razgovor sa Ješom Denegrijem i Biljanom Tomić o oba umetnika (9.septembar)

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter