Izvor: BSC HAPPY
12.04.2024 u 11:44
0

KO JE BIO TAPI? LEGENDA BEOGRADSKOG PODZEMLJA ILI LEGENDARNI SLIKAR: Beograd ga pamti, mnogi mu se dive, ime koje odjekuje ulicama !

Srpski slikar Dragan Malešević Tapi preminuo je 29. oktobra 2002. godine. Dok su jedni tvrdili da je umro nesrećnim slučajem, drugi su insistirali na tome da je ubijen, zbog čega je njegova smrt izazvala buru u javnosti.

Rođen je 22. januara 1949. u Beogradu. Kao sedmogodišnjak precrtavao je stripove iz ondašnje „Politike“. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Do 1989. živeo je u inostranstvu: Milanu, Beču, Kembridžu, Ženevi, Minhenu, na Bahamima…

Dragan Malešević Tapi bio je srpski slikar, koji se smatra vodećim predstavnikom hiperrealizma i magičnog realizma u srpskom slikarstvu. Rođen je 1949. u Beogradu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, do 1989. živeo je u inostranstvu: u Milanu, Beču, Kembridžu, Ženevi, Minhenu, na Bahamima…  Prvu izložbu slika imao je 1985. u Rovinju, gde je izlagao uz Miću Popovića i Olju Ivanjicki. Prvu sliku je prodao 1987. u galeriji Prijeko u Dubrovniku za 8.000 DM. Godine 1989. časopis „Art News“ uvrstio ga je među sedam najboljih hiperrealista sveta. Osamdesetih i devedesetih godina XX veka njegove slike izazivaju veliku pažnju medija, usledile su samostalne i grupne izložbe u Jugoslaviji i inostranstvu. Slike mu se nalaze u mnogobrojnim privatnim kolekcijama: Džordža Buša i Henrija Kisindžera, Kakueija Tanake… ali i javnim zbirkama, među kojima je i zbirka Bele kuće. Godine 2000. imenovan je za počasnog građanina Džordžije. U srpskoj javnosti je važio za uticajnog masona. Sa istomišljenicima je 1990. revitalizovao Veliku ložu Jugoslavije.

Paralelno sa umetničkom karijerom razvio je i par novih korisnih talenata. Kad je imao 18 godina počeo je da falsifikuje vozne karte Beograd-Pariz. Kod njega su mogli da za 10 maraka kupe kartu koja je inače koštala 300 maraka. Nekadašnji operativac DB Boža Spasić govoreći o Tapiju kaže kako je Malešević prvo gradio svoju karijeru u Francuskoj.

Tapi bio veoma privržen službi i da je dolazio u kontakt sa službom zahvaljujući Giški.

Za operaciju „Dunav“ Giška je tražio da Tapi bude „čistač“. To kako je očistio tragove je za Njemce i dan danas enigma“, ispričao je Spasić.

Tapi je govoreći o masonima rekao da masonerija ima izuzetan značaj svuda u svijetu.

„U svim najvažnijim odlukama učestvuju masoni. Ako uzmemo Ameriku za vodeću svjetsku silu, samo tamo ima nekoliko miliona članova u masonskim ili paramasonskim organizacijama. Ono što međutim nismo znali je i da je raširena crnačka masonerija. Masonerija crnih, „Prince Hall“, ima 800.000 muških i 300.000 ženskih članova. A tek gdje je bijela masonerija“, rekao je jednom Tapi.

Advokat Toma Fila otkrio je jednom prilikom da je bio veliki prijatelj sa slikarom Draganom Maleševićem Tapijem koji je umro pre 20 godina, pod, kako mnogi i danas kažu nerazjašnjenim okolnostima u policijskoj stanici tokom ispitivanja.

On je govorio i o tome zašto i kako je Tapi umro u policijskoj stanici, kao i zašto su ga privodili i da li su mu zaista stavljali kesu na glavu.

 

IZLOŽBA SLIKA ANDEJA BUNUŠEVCA: „NOVI DANI“ od 6. do 18. marta

 

„Jedna žena je progovorila i rekla da je njene pasoše uradio Tapi pa je policija došla kod njega u stan. Vide policajci da mu nije dobro. I tokom pretresa stana mu nađu cigarete i još ga prekore što puši a lošeg je zdravlja. Sprat iznad je živela medicinska sestra koju su pozvale njegova žena i ćerka. Ona im je rekla da Tapi mora u bolnicu. Njemu je već bilo loše. Ali on neće. Kaže kako hoće prvo da ide do MUP-a da da izjavu pa će posle u bolnicu. Još su i policajci predlagali da ga odvezu prvo do bolnice. Ali on je hteo prvo do policije, najverovatnije se nadao da će mu biti bolje i da posle neće morati u bolnicu“, pričao je tada Fila.

Mnogo toga i danas ostaje na nivou spekulacija ali činjenice koje su ostale da se intriga oko Tapija mnogo godina nakon njegove smrti ne smiruje a njegovo ime se još uvek sa divljenjem izgovara sa obe strane zakona.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter