Izvor: happbsc/nova
24.03.2024 u 08:29
0

SVAKO TREBA DA SE ZAMISLI NA OVE REČI LORADANA ZAFRANOVIĆA: Dok radim „Djecu Kozare“ strahujem od ponavljanja zla

Kada dobiješ nagradu za životno delo ne možeš, a da se ne osvrneš na svoj put. Prolazeći kroz svoj filmski život pitao sam se kako je sve to moguće, otkud toliko filmova. Na tom mom putu menjale su se idelogije, vlasti, ratovi, bilo je svačega.

Uvaženi reditelj trenutno je u montaži novog ostvarenja „Djeca Kozare“ o stradanju u logoru Jasenovac, a evocirajući uspomene na minulo vreme, ocenjuje da je nekada sve išlo brže kada je reč o snimanju filmova.

NAKON DIRLJIVOG OBRAĆANJA PRINCEZE I PALATA SE OGLASILA: „Vilijam i princeza su dirnuti podrškom ljudi širom sveta“

– Dođete kod producenta, predstavite mu ideju u dve – tri reči i on vas pita šta vam treba. Sve se radilo brzo. Sada imate razne komisije, putovanje po evropskim centrima, skupljanje bodova. Strašno, ta evropska administracija je toliko velika da je gotovo nemoguće snimiti film. Zamislite danas jednog Felinija koji putuje po nekim letovalištima da bi na svom scenariju dobijao bodove. To je van pameti, posebno u dokumentarnom filmu kada morate da snimite nešto odmah da vam, ne daj bože, ne umre sagovornik ili ne nestane ono što ste želeli da zabeležite – priča Zafranović.

Podseća da je školovan u Pragu da pravi filmove za publiku, učen da je bioskop zakon, te da publici koja je platila kartu moraš da probudiš katarzu, emociju, da uživa, da se smeje ili da plače.

– „Djeca Kozare“ su film o zlu. Pravili smo ga tako da se nismo obazirali na to kako će bilo koja ideologija priču da prihvati. To je bolni udarac šakom u oko. Kako će reagovati onaj koji taj udarac primi u oko, ne znam, ali pretpostavljam da će izazvati skandale. Uvek sam govorio šta će ti film ako ne izazove skandal – iskren je reditelj.

Zafranović navodi da se nekoliko puta u karijeri susretao sa oštrom kritikom, progonom i optužbama zbog svojih filmova.

– Radio sam 1991. godine film o ustašama „Testament“ i napustio sam zemlju da bih ga završio prvo u Beču, pa u Parizu i na kraju u Pragu gde je bila premijera. Kasnije je bio na festivalima, u Beču, Berlinu, ali na prva dva festivala sam imao telohranitelje jer je postojala opasnost da me neko kokne. To je bila surova zbilja – seća se reditelj.

Ističe da mu je tužno da gleda kolege koji su završili visoke škole, znaju da prave filmove, ali izbegavaju da progovore o traumatičnim situacijama naroda na ovim prostorima:

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter