Izvor:
30.10.2019 u 21:50
0

ITALIJA U GLAVNOM GRADU SRBIJE: Otvorena izložba „Inspirisani Italijom“ u Italijanskom institutu u Beogradu!

Izložba "Inspirisani Italijom" Stanislave Jovanović, kustosa Galerije Matice srpske, otvorena je večeras u Italijanskim institutu u Beogradu.

Tokom 2019. godine obeležava se 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Srbije i 10 godina od potpisivanja strateškog partnerstva između dve zemlje.

Povodom obeležavanja ova dva značajna jubileja, Galerija Matice srpske u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu realizuje izložbu "Inspirisani Italijom".

Na otvaranju izložbe govorili su Karlo Lo Kašo, ambasador Republike Italije u Srbiji, Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i Ðorđo Markeđani, generalni direktor DDOR osiguranja Novi Sad.

Lo Kašo je kazao da mu veliko zadovoljstvo pričinjava ideja da otvori izložbu srpskih umetnika 19. veka, koji su stvarali inspirisani Italijom.

– Odnosi između Italije i Srbije su odlični, oni se ogledaju u različitim poljima. Zahvaljujući brojnim srpskim umetnicima koji su izučavali italijansku umetnost imamo, između ostalog, i radove koji čine ovu izložbu. Osim geografske blizine, Srbiju i Italiju povezuje zainteresovanost za vrhunsku umetnost, a naše veze jačamo i nadam se da će svake godine ta saradnja biti sve intenzivnija- rekao je Lo Kašo.

Palkovljević Bugarski je naglasila odlične odnose institucije koju predstavlja sa italijanskim partnerima.

– Odlično sarađujemo već deceniju i po sa našim izuzetnim prijateljima iz Italije. Velika mi je čast što smo uspeli da napravimo izbor iz naše riznice i da ovom izložbom intenziviramo odnose između Srbije i Italije na kulturnom planu- rekla je Palkovljević Bugarski.

Izložba "Inspirisani Italijom" posvećena je srpsko-italijanskim kulturnim i umetničkim vezama, odnosno srpskim umetnicima koji su uzore i podsticaje za svoje stvaralaštvo pronalazili u umetničkoj tradiciji Italije.

Odabirom umetničkih dela iz kolekcije Galerije Matice srpske biće vizuelno reprezentovana italijanska "iskustva" srpskih slikara u umetničkoj tradiciji i praksi nastala u XVII, XVIII i XIX veku.

Zahvaljujući delima Aksentija Marodića, Jeftimija Popovića, Jovana Popovića, Pavla Simića i drugih srpskih umetnika predstavljenih na izložbi, posetioci će biti u mogućnosti da se na posredan način upoznaju sa italijanskom umetnošću, ali i da spoznaju na koji način je ona uticala i inspirisala obrazovanje srpskih umetnika, bez obzira da li su se školovali, studijski boravili u Italiji ili su učili pred umetničkim delima koja su imali prilike da vide u gradovima Evrope.

Umetnička dela iz kolekcije Galerije Matice srpske predstavljena na izložbi odslikavaju jednu epohu, generacije umetnika i njihove umetničke ideale i stremljenja. Pored toga što svedoče o vezi srpske s italijanskom umetnošću ona ukazuju na inspirisanost duhom Italije, renesanse i novim pogledima na umetnost.

Italija i italijanska umetnost omogućila je srpskim umetnicima da, usavršavajući se i bogateći sopstveno slikarstvo, u srpsku umetnost unesu nove ideje i motive.

Podstaknuti novim vizuelnim iskustvima i idejama gradili su vezu između njihovog nacionalnog kulturnog nasleđa i nasleđa Evrope, uvodeći tako srpsku umetnost u nove tokove.

Izvor: Tanjug
Foto: Vikipedija

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter