Izvor: Tanjug
01.09.2021 u 09:23
0

NIŠ: Danas se otvara izložba „Milena Pavlović Barili“

Izložba pod nazivom „Milena Pavlović Barili“ biće svečano otvorena danas u Galeriji „Sinagoga“ u Narodnom muzeju Niš, saopštila je ta ustanova.

VAŽNO:

IRENA VULOVIĆ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Nemam ništa protiv ekoloških protesta ali mislim da imaju političku pozadinu!

VUČIĆ: Kakve su to sramne stvari, kako vas nije stid da to kažete i lažete?

SPC u Šipčaniku organizuje svečani ručak povodom ustoličenja mitropolita Joanikija

Autorka nove postavke je istoričarka umetnosti Violeta Tomić, viša kustoskinja Fondacije Milenin dom – Galerija Milena Pavlović Barilli u Požarevcu.

Projekat predstavlja kolekciju umetničkih dela čuvene Milene Pavlović Barili, jedne od najznačajnijih slikarki četvrte decenije 20. veka u Evropi i obuhvata presek umetničkog opusa od 1924. do 1945. godine.

Izložba ima dva dela, slikarski obuhvata radove iz ranog perioda kojim se završava njeno školovanje do 1928. godine, kao i dela „linearnog perioda“ (1931 – 1936), kada se potpuno okreće svetu između sna i jave, univerzuma nadrealnog i metafizičkog.

Niška publika će moći da vidi i remek delo „Autoportret sa velom“ (1939), koji predstavlja na neki način autobiografiju.

U drugom delu izložbe su radovi u oblasti primenjene umetnosti – modne kreacije i ilustracije, kao i haljine izrađene po idejnim rešenjima iz zbirke Galerije Milene Pavlović Barilli u Požarevcu, rodnom gradu umetnice.

Milena je rođena 5. novembra 1909. godine kao jedino dete u braku Danice Pavlović i italijanskog kompozitora, muzičkog kritičara i putopisca Bruna Barilija.

Početak Mileninog slikarstva je vezan za akademsko učenje, ljude i prirodu koji su je okruživali: „Mladić u plavoj košulji“, „Gradištanski svirači“, „Portret Branke Jocić“, „Portret majke sa zelenim šalom“, ali i za filmske zvezde.

Inspirisana filmskim glamurom ona je slikala Žozefinu Bejker, Egipatsku igračicu, Barok, gde je naslikala Rudolfa Valentina kao vojvodu od Šartra u filmu „Gospodin Bokair“.

Kasnije će doživeti uspeh u Rimskoj umetničkoj galeriji (oktobra 1932), čijem su otvaranju prisustvovali najpoznatija imena iz sveta umetnosti, političari, ljudi iz visokog društva.

Milena je iznenada preminula od srca 6. marta 1945. godine u Njujorku.

Galerija Sinagoga je otvorena svakog dana od utorka do petka, vikendom radi skraćeno, dok je ponedeljkom zatvorena za posetioce.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter