Izvor: Happy BSC Portal/Kurir.rs
26.11.2023 u 11:10
0

DA LI TREBA DA SE KRSTITE KAD PROLAZITE PORED CRKVE: Mnogi misle da ovaj čin nema veze sa pravoslavljem

Sigurno vam se desilo da prođete pored crkve i da se prekrstite.

A sigurno ste se i zapitali da li to tako treba i zašto se to radi. Sveštenik je otkrio da li je ovo mehanička radnja ili izraz poštovanja prema svetinji.

Dok jedni smatraju da je u pitanju mehanička radnja, koja nema nikakve veze sa verom, drugi u ovom činu vide izraz poštovanja prema svetinji.

DANAS SLAVIMO SVETE MUČENIKE ADRIJANA I NATALIJU: Za srećan brak
Pixabay, ilustracija

Već nekoliko godina unazad svedoci smo da se ljudi čim ugledaju crkvu ili pored nje prolaze, bilo pešice ili u nekom prevozu, obavezno se prekrste. Pitanje koje se nameće je da li je to pomodarstvo, nekakav fenomen prihvaćen od većine ili je hrišćanski čin?

– Smatram da je takav čin apsolutno hrišćanski. Onaj ko oseti potrebu da se na taj način, makar i samo na trenutak približi Bogu, ne čini ništa loše. Krst ima dve linije. Horizontalna i vertikalna linija predstavljaju ljubav i simbolizuju ljubav prema Bogu – objasnio je sveštenik Saša Đurđević, navodi Magazin Novosti.

S druge strane, sociolog Ratko Božović smatra da ovaj čin jedna vrsta neverbalne komunikacije, navike i mehaničke reakcije.

KAKVA PRIČA SE KRIJE IZA KRUGOVA: Njihov nastanak se pripisuje vilama

– Mišljenja sam da je to jedna forma navike ili mehanička reakcija. Mladi to ranije nisu radili, a sada ih masovno vidimo kako se krste na javnom mestu. To su sigurno videli od starijih. Međutim, smatram da kod pojedinaca sve to polazi od unutrašnjeg zbivanja. Mnogi ljubav prema Bogu ispoljavaju na taj način. To je neka vrsta empatije, osećajnosti, emocije. Dakle, kod nekih je manir, a kod drugih je unutrašnji osećaj – poručio je sociolog, navodi Magazin Novosti.

Kao i u svemu mišljenja su podeljena, a nekog zvaničnog obrasca da li ste veći hrišćanin ako se krstite i molite kada prolazite pored crkve ili ako to ne radite, a živite časno, nema.

Dakle, stvar je individualna i zavisi od osobe i njenih potreba.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter