Izvor: zanimljivost . dana
17.04.2024 u 18:56
0

Doktori pronašli u mozgu žene parazita koji joj je pojeo mozak!

Žena stara 77 godina iz Kine umrla je kada su doktori pronašli parazita koji joj je pojeo mozak! Neimenovani pacijent,posetila je lokalnu bolnicu 2022. godine nakon što se nekoliko dana..

žalila se na vrtoglavicu, zbunjenost i teškoće u govoru. Lekari su mislili da boluje od tumora na mozgu jer su njeni skenovi pokazali leziju.

Međutim, lumbalna punkcija – kada se igla ubode u kičmu radi testiranja tečnosti – otkrila je da je zaražena Balamuthia mandrillaris, jednoćelijskim organizmom koji se širi na mozak i ubija devet od 10 pacijenata.

Balamuthia mandrillaris (B mandrillaris) se obično nalazi u prašini, zemljištu i vodi i smatra se da izaziva infekcije kada dođe u kontakt sa otvorenim ranama ili se udiše kroz pluća.

MISLITE DA ZNATE KO SU KOZACI: Mali kozak iz Kubana izvodi ples s mačevima uz zvuke ruske narodne pesme

 

Medicinski tim Kineskinje napisao je da se verovatno zarazila zbog svog ruralnog okruženja, jer je živela blizu izvora vode poput bara. Žena je provela osam dana u svojoj lokalnoj bolnici, postepeno postajući zbunjena i sve više nesposobna da govori, Tokom narednih nekoliko dana došlo je do začepljenja disajnih puteva, zbog čega je stavljena na respirator.

Balamuthia mandrillaris je prvi put otkrivena 1986. godine, a samo 200 slučajeva je prijavljeno širom sveta – od kojih 100 u SAD. CDC (engl. Centers for Disease Control and Prevention ) procenjuje da ubija 90 odsto pacijenata, a rano lečenje je ključno.

Kada uđe u krvotok, ameba putuje do mozga, gde izaziva infekciju granulomatoznog amebičnog encefalitisa (GAE). To je slobodnoživa ameba, slična Naefleria fovleri, koja se nalazi u toploj vodi i izazvala je niz slučajeva u SAD u poslednjih nekoliko godina.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter