Izvor: telegraf.rs
16.12.2023 u 15:51
0

EPILOG KRIMI PRIČE IZ SVEMIRA: Nađeno izgubljeno blago (FOTO)

Američka svemirska agencija konačno je objavila fotografiju ploda za kojim se na Međunarodnoj svemirskoj stanici tragalo od 29. marta.

Nestanak malog paradajza, uzgojenog na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), pretvorio se u pravi mali krimić u svemiru. Za ovim blagom – patuljastim paradajzom sorte „red robin“ – tragalo se skoro devet meseci, a glavni osumnjičeni za nestanak bio je astronaut NASA Frenk Rubio. Međutim, astronautkinja Džezmin Mogbeli nedavno je objavila da je paradajz pronađen, o čemu je Telegraf Nauka već pisao, a NASA je konačno objavila fotografiju kao dokaz. Uz pravo iznenađenje – nije pronađen jedan, već dva paradajza.

NAJVEĆE AJKULE NA SVETU: Ovih 5 opasnih predatora plaši se ceo svet

Krimić u svemiru zbog sveže hrane, koja je gotovo nepostojeća na MSS, počeo je još 29. marta, kada je ubran u okviru eksperimenta Veg-05.

Rubio je tad rekao da mu je komad, inače spakovan u kesicu, odleteo pre nego što ga je probao i pokušao je da ga pronađe, u čemu nije uspevao. Drugi astronauti su ga zadirkivali i govorili da ga je verovatno pojeo, pa se sad samo pravi da ga je izgubio.

– Naš dobri prijatelj Frenk Rubio, koji je već otišao kući, bio je dugo osumnjičen da je pojeo paradajz. Ali sada možemo da ga oslobodimo te sumnje. Pronašli smo paradajz – rekla je astronautkinja Džezmin Mogbeli tokom proslave 25 godina rada MSS.

NASA je konačno objavila fotografiju spornog paradajza i tu je usledilo iznenađenje – reč je o dva ploda.

– Uprkos tome što je paradajz nestao pre skoro godinu dana, voće je otkriveno u plastičnoj kesici, dehidrirano i blago spljoštano. Osim male promene boje, na njemu nema vidljivog rasta mikroba ili gljivica – navela je NASA.

Paradajz koji je nestao prvi put je 13. septembra spomenuo sam Rubio.

– Toliko sam dugo tražio tu stvar. Siguran sam da će se paradajz pojaviti i osloboditi me, možda tek za nekoliko godina – rekao je on tada.

Rubio je proveo u orbiti 371 dan, zajedno sa svojim saborcima ruskim kosmonautima Sergejom Prokopjevim i Dmitrijem Petelinom. Time je postavio rekord kada je reč o vremenu koje su američki astronauti proveli u svemiru, ali ne i ruski rekord koji drži Valerij Poljak, koji je u orbiti bio 437,75 dana.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter