Izvor: Nportal
14.11.2023 u 21:59
0

EVO ŠTA NE BI TREBALO DA NOSITE KAO POKLON: Ove stvari nisu prikladan poklon za krsnu slavu

VERUJE se da određene stvari privlače negativnu energiju i neuspeh u život onog kome ih poklanjate. Naročito ove predmete ne bi trebalo da poklanjate nekome za krsnu slavu.

Sezona slava je uveliko počela, a običaji nalažu da se u goste ne ide praznih ruku. Kad krenete u kupovinu poklona za domaćine kod kojih idete na slavu, ne zaboravite da postoje stvari za koje se veruje da ne bi trebalo da ih poklanjate.

Veruje se da određene stvari privlače negativnu energiju i neuspeh u život onog kome ih poklanjate. Naročito ove predmete ne bi trebalo da poklanjate nekome za krsnu slavu.

Medicinski uređaji

Merače, masažere i kućne terapije ne treba ni kupovati ni prihvatati kao poklon, jer se veruje da vam oni pogoršavaju zdravlje.

Posuđe

Ako želite da poklonite nekome šerpu ili šoljice, u svaki sud stavite po jedan novčić. Prazno posuđe donosi siromaštvo.

Sat

Kineski mudraci veruju da prihvatanje sata na poklon znači početak odbrojavanja do smrti. Takođe, veruju da poklonjen sat izaziva prekid odnosa ili udaljavanje.

Novčanik

Isto kao sa posuđem, ni novčanik se ne poklanja prazan. Ako poklonite prazan novčanik, privlačite siromaštvo ili gubitak novčanika, novca, dragocenosti…

Biseri

Veruje se da poklonjeni biseri donose bolesti i gubitke u kuću. Biseri su simbol suza siročića i udovica, i baš zato je verovanje o poklanjanju bisera i nastalo.

Šal ili marama

Donose nevolje i loše ljude u život onog koji dobija ovakav poklon.

Pažljivo s knjigama

Možete ih poklanjati prijateljima i rodbini, ali ne i suprugu/supruzi. Veruje se da ovaj poklon u braku može da privuče izdaju. Bilo da ste sujeverni ili ne, kad kupujete poklon za dragu osobu, setite se ipak – ono što se daje iz čistog srca i ljubavi, ne može sa sobom da nosi nesreću!

Neki predlozi za poklone za slavu

Nekada se na slavu nosilo samo voće, kao simbol zdravlja i rodne godine, a danas se najčešće odlazi s buketom cveća za domaćicu i bocom pića za domaćina.

Ruže, hrizanteme ili orhideje

Svaki cvet, ali i njegova boja imaju svoju simboliku. Dragana Tucović Baranac, beogradski pejzažni arhitekta, otkriva da li treba pokloniti buket ili cveće u saksiji, ali i to ko domaćici uručuje cveće.

– Kod Srba slava znači skup rođaka i prijatelja, pa gosti dobro poznaju domaćicu, tako da će znati i kakvo cveće ona voli. Sa cvećem u saksiji nema greške, jer je ovo hladnije vreme idealno za ukrašavanje domova. Ipak, cveće u saksiji se ne poklanja nepoznatim osobama, jer vi niste sigurni koliko osoba ima prostora u stanu, gde bi mogla da drži tu biljku, a na kraju i da li uopšte i voli saksijsko cveće. Ukoliko se odlučite za buket, najbolje je da to budu ruže, jer su one tradicionalno cveće. Na drugom mestu su hrizanteme, i to u žutoj boji, jer one simbolišu zlato, i na kraju – orhideje. U mitologiji orhideje označavaju cveće koje donosi sreću u kući i ne morate da brinete o izboru boje – kaže Dragana.

Umesto aranžmana sa cvećem i pićem, poklon mogu biti i neke dekorativne sitnice, poput svećnjaka, činija ili figura. Niko ne bi trebalo da vam zameri ni ako na slavu dođete bez poklona, kao što se ni domaćinu ne zamera ako slavska trpeza nije „carska“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter