Izvor: Blic
29.01.2024 u 22:45
0

KAKO DA RAZGOVARATE SA ŠEFOM? Ovo je 6 ključnh koraka do uspeha

Kako razgovarati sa šefom pitaju se mnogi u trenucima započinjanja karijere ili nesuglasica. Bilo da tek počinjete da gradite karijeru ili ste u poslovnom svetu već dugi niz godina, velike su šanse da ćete se ponekad pitati kako da razgovarate sa šefom jer vas on jednostavno – ne razume.

Pre nego što počnete da paničite, razmislite. Nije neophodno da je vaš šef morao proći vašu poziciju kako bi vas razumeo. Zapravo, što više napredujete u karijeri, veća je verovatnoća da ćete stići do toga da nije radio vaš posao.

Postoji verovatnoća da je vaš šef jednostavno stručan u drugom području. Na primer, možda ima vrhunsko znanje za stvaranje Excel tablica, ali nema ličnu Facebook stranicu, a kamoli znanja o izradama kampanja na društvenim mrežama. S druge strane to je nešto u čemu ste vi stručni. I to je sasvim u redu.

Veći problem nastaje ako vaš šef uopšte nije zainteresovan za ono što radite, ne ceni vaš posao, ne veruje vam da ćete proceniti šta treba da učinite da biste uspeli ili ne shvata kako doprinosite ispunjavanju ciljeva kompanije.

S obzirom na to od vas se može očekivati da obavljate posao bez dovoljno potrebnog vremena ili resursa koji su vam potrebni. Dugoročno gledano, može doći do frustrirajućeg odnosa s vašim šefom i drugim kolegama i potencijalno čak uticati na stagnaciju vaše karijere.

Sasvim sigurno, to može da vas demorališe. Ali, zapamtite da vaš šef možda nema loše namere. Možda se prvi put nalazi na rukovodećoj poziciji i treba da mu pomognete da razumeti posao koji obavljate.

Ovo možete pretvoriti u situaciju u kojoj svi pobeđuju – ne tako da naterate svog šefa da razume šta radite na malim nivoima, već tako da ga naterate da se osloni na vas i podrži vas, vaš rad i vašu karijeru.

Kada razmišljate kako da razgovarate sa šefom, uzmite u obzir ovih šest stvari koje možete učiniti da promenite odnos kada sumnjate da vaš šef ne shvata.

Budite sigurni

Za početak, nemojte pretpostavljati. Samo zato što vaš šef možda nema praktičnog iskustva s najnovijim digitalnim alatima ili vas ne hvali za posao koji obavljate, ne mora nužno značiti da ne zna šta radite i da ne ceni vaš trud. Posao vašeg šefa jeste da vidi širu sliku.

Stoga, odvojite vreme kako biste shvatili radi li se o tome da vaš šef zaista ne razume ono što radite ili kako se uklapate. Evo nekoliko načina kako da to učinite.

Istražite

Pre nego što osvestite kako da razgovarate sa šefom – guglajte ga. Koje je njegovo dosadašnje iskustvo? Mogao bi imati više praktičnog iskustva nego što mislite u pozicijama sličnima vašoj. Ili ne. U svakom slučaju, ove informacije biće vam od velike koristiti i moći ćete ih iskoristiti za to kako razgovarati sa šefom.

Pitajte kolege

Kolege koji su već radili s vašim šefom mogli bi vam pružiti uvid. Iskoristite te resurse. Možete ih to pitati ovako: “Hej, prema tvom iskustvu, koji je najbolji način da upoznam Martu i dobijem njno prihvatanje i podršku?”

Krenite na izvor

Kao menadžeru, pravo je osveženje imati podređenu osobu koja vam kaže: “Hej, znam da radiš na većim poslovima, pa ne želim gubiti vreme detaljima koje već znaš. Slobodno me zaustavi ako ulazim u takvo područje” ili “Hej, znam da si me zaposlio da radim na XYZ-u i nadam se da ću pritom moći da iskoristim tvoje iskustvo.” A kada privučete njihovu pažnju, objasnite što je uključeno u ono na čemu radite.

Zatražite pomoć na pravi način

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter