Izvor: Novosti
15.02.2024 u 08:42
0

NARODNO VEROVANJE OTKRIVA KADA SE ZAVRŠAVA ZIMA: Ako medved danas uradi jednu stvar očekuje nas dug period hladnoće!

Na Sretenje je običaj da se prati ponašanje medveda koje predskazuje da li je kraj zime blizu ili će trajati još šest nedelja.

Na Sretenje se sreću i razdvajaju zima i leto. Od Sretenja dani postaju duži, a noći kraće, pa se u narodu kaže „Sretenje obretenje“.

Ako je na Sretenje sunčan dan i medvedi izađu iz jazbine i uplaše se svoje senke, pa se vrate nazad, veruje se da će zima potrajati još šest nedelja.

pixabay/ilustracija

Ukoliko ostanu napolju, zimi je blizu kraj.

Običaj je i da se na Sretenje obavezno pale sveće jer se smatra da plamen ima skrivenu čarobnu moć i da će kuću štititi od grmljavine i drugih nesreća.

Ovoga dana devojke paze kakvog će muškarca prvo sresti. Veruje se da ako prvo sretne crnomanjastog, za takvog će se udati, a ako sretne plavog, onda za takvog.

DANAS JE SRETENJE GOSPODNJE: Vernici obeležavaju veliki Hrišćanski praznik

Isto važi i ako sretne zdravog, bogatog, siromašnog ili bolesnog.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter