Izvor: TELEGRAF
12.04.2024 u 13:54
0

RIBARI SE NASUKALI NA PUSTO OSTRVO: Nakon 7 dana primećen je OVAJ znak, to je bio kraj drame

Dok su živeli kao "moderni Robinzoni" jeli su kokos

Trojica ribara provela su nedelju dana na ostrvu Pikelot, koje pripada Saveznoj Državi Mikroneziji.

Oni su krenuli u uskršnju ekspediciju, ali im se čamac pokvario, nakon čega su završili na nenaseljenom parčetu zemlje, prekrivenom palmama.

Ribari su krenula s ostrva Poluvat, nekih 185 kilometara od mesta gde su pronađeni. Njihovo plovilo, tradicionalni čamac, imalo je jedan motor koji se pokvario, prenosi The Guardian.

Dok su živeli kao “moderni Robinzoni” jeli su kokos i pili vodu iz bunara (iskopan za mikronezijske ribare koji povremeno dolaze na ostrvo).

Kako bi privukli pažnju spasilaca ispisali su reč “Pomoć” (Help) na plaži, koristeći palmino lišće.

Očekivano, potraga je organizovana pošto su zabrinuti rođaci kontaktirali Obalsku stražu. Pomenutu poruku primetio je pilot izviđačkog aviona P-8A.

Nakon toga, posada spasilačke letelice HC-130J izbacila je radio-stanicu i paket hrane na ostrvo.

Predstavnici Obalske straže ističu da bez ispisane poruke “Pomoć” ne bi primetili trojicu ribara.

“Ovo je izvanredan prikaz volje da budu pronađeni. Poruka je bila ključni faktor u njihovom pronalasku”, rekla je poručnica Čelsi Garsija.

U zanimljivom preokretu, ispostavilo se da je jedan od spasilaca, koji se iskrcao na ostrvo, zapravo rođak ribara koji je znao njihov jezik.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter