Izvor: Happy BSC Portal/Informer.rs
27.11.2023 u 12:31
0

SVI MERIMO TEMPERATURU PO NJEGOVOJ SKALI: Evo ko je zapravo bio Andres Celzijus

Na današnji dan 1701. godine rođen je švedski fizičar i astronom i poznat je po tome što je prvi uveo podelu na 100 stepeni termometarske skale, koje su kasnije nazvane po njemu.

Rođen je 27. novembra 1701. godine u Švedskoj, u gradu Upsala. Njegov otac, Nils Celzijus, bio je profesor astronomije, a deda profesor matematike, pa je i Anders još u ranoj mladosti odlučio da će se baviti naukom i naučnim radom.

Studije je pohađao na Univerzitetu Upsala, u rodnom gradu, gde je i njegov otac predavao, a posle završenog školovanja i sam je postao profesor astronomije.

Pixabay

Dok je predavao na univerzitetu, bavio se i naučnim radom i jedno od njegovih prvih istraživanja bile su pojave polarnih svetlosti koje je dovodio u vezu sa promenama u magnetnom polju Zemlje. Godine 1736. učestvovao je u Laponskoj ekspediciji za merenje luka mediterana. Prvi je uočio dejstvo polarne svetlosti na magnetnu iglu. Sopstvenim sredstima podigao je opservatoriju u rodnom gradu Upsali.

Celzijus je izumeo termometarsku skalu 1742, uzevši za tačku ključanja vode 0°, a za tačku topljenja leda 100°. Pet godina kasnije, kolege s opservatorije u Upsali su preokrenule skalu i dale joj današnji oblik. U termodinamici, temperature se mere na apsolutnoj ili Kelvinovoj skali. Međutim, Celzijusova skala se često koristi u druge svrhe, a danas se definiše odnosom temperatura u 0°C jednako temperaturi u K -273,15.

LITAR OVOG ULJA KOŠTA PAPRENO: Ako ga imate u stanu simbolizuje srećan brak i porodicu

Anders Celzijus je preminuo 25. aprila 1744. godine u rodnom mestu, Upsali i iza sebe ostavio veliko nasleđe za naučnike, ali i obične ljude.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter