Izvor:
29.11.2016 u 23:48
0

ČOVIĆ ODGOVARA NA PITANJA DELIJA I GROBARA: O parama sa Kosova, ubistvu Đinđića, Teu, Pekoviću…

Predsednik košarkaškog kluba Crvena zvezda mts Nebojša Čović, odgovarao je na pitanja navijača kako crveno-belih, tako i onih kojima je Partizan najbliži srcu.

Tokom novembra ka Tviter nalogu i mejl adresi koji je posebno za ovu priliku otvoren, stiglo je na desetine pitanja o različitim temama vezanim za svakodnevno funkcionisanje kluba. Bilo je i onih šaljivih, ali i prilično ozbiljnih. Evo kako su crveno-beli na svom internet sajtu predstavili tu komunikaciju:

Zvezda ili FMP?

"Crvena zvezda mts je Crvena zvezda sa adresom Mali Kalemegdan i velikom istorijom, FMP je FMP sa kraćom istorijom postojanja, i takođe poznatom adresom, ali sa mnogo uspeha, i što je najvažnije idejom kako napraviti igrača i sistem. Drago mi je da je FMP u jednom trenutku sa tom idejom željom, ali i logistikom, bio u stanju da pomogne velikoj Crvenoj zvezdi koja je bila u problemu, i završetkom UPPR-a taj posao je završen. A što će neki i dalje da se bave PIB-ovima, adresama i da žive u prošlosti, šta ćemo im?”

Šta je plan za sledeću sezonu po pitanju igračkog kadra?

"Mi smo vrlo ozbiljan klub, i neke ideje postoje, ali polako, prvo moramo da dođemo do kraja ove sezone, ostvarimo ciljeve koje smo zacrtali za ovu, pa ćemo videti. Ako "gađate" na činjenicu da je Fajnal For Evrolige u Beogradu, ona ne menja ništa. Naravno da bi mi voleli da se nađemo na njemu kao učesnici, ali vidite koliki novac se "okreće" u Evroligi za rostere i igrače već ove sezone – mi smo tu na poslednjem mestu, ali zato znamo da radimo, imamo fantastičnu atmosferu u obe hale u Beogradu, i nekim drugim stvarima "pariramo" ovim velikanima koji mogu komotno da izdvoje milion ili dva za igrača. Uostalom, ko Vam garantuje da bi većim ulaganjima došli do šanse da uđemo među najbolja 4?

Da li vas potresa činjenica da je zvanična uniforma ustanove u kojoj su oni koji su pošteni kao i vi crno-bela?

"Ovakva pitanja su me uvek beskrajno zabavljala! Pošto mi je potpuno jasno kojoj navijačkoj populaciji pripadate, hajde da odgovorim kontrapitanjem? Hoće li Vas potresti činjenica da ako se malo pozabavim Vašim "poštenjem" i načinom poslovanja u prošlosti, a znam ponešto… mnoge "moralne gromade" kojima se divite i klanjate kao najvećim poštenjačinama i idolima, bi zaista mogli da nose "crno-beli" dres svakodnevno. Ostavite se jeftine retorike i "vickastih" pitanja, prvo počistite svoje dvorište.

Dan zahvalnosti – dan kad Zvezdaši zahvaljuju gazdi Čovketu na preuzimanju košarkaške sekcije. Nije pitanje, ali ok.

"Niko ne treba nikome da se zahvaljuje. Meni je mogućnost da pomognem tako velikom klubu sa bogatom istorijom bila zadovoljstvo. Pogledajte košarkašku scenu na prostorima bivše SFRJ? Mnogo velikih klubova je u popriličnim finansijskim problemima. Srbija kao država nema taj luksuz da dozvoli da joj se gase najveći klubovi tako lako, tu mislim i na one koji su Crvenoj zvezdi prizivali katance i gašenje svetla. Može da bude uspona i padova,i to je normalno, ali ako jedni drugima priželjkujemo propast, onda nešto sa svima nama nije u redu!

Hoće li biti pojačanja na poziciji centra i četvorke, posebno otkako se Luka Mitrović povredio?

"Videćemo, trener Radonjić je već naglasio da ne želi da dovodi igrača, tek da bi ga doveo, niti baš nešto preterano "plivamo" u parama. Kada se stvori idealna situacija, poput nekih u prošlim sezonama, da se pojave igrači poput Vilijamsa ili Milera, čija je realna vrednost mnogo veća nego u tom trenutku dolaska u Zvezdu, zbog nekih drugih okolnosti, i trener proceni da je to – to, možemo da reagujemo”.

Kada će dr Radonja odobriti Rakićeviću da zaigra za Crvenu zvedu / FMP?

"Kada trener bude procenio da je spreman za teren. Mnogi zaboravljaju da je Petar tokom leta samostalno trenirao čak 4 meseca, pre toga jedan deo Superlige nije ni igrao. Mnogo je to vremena, a i prelaz iz Metalca u Crvenu zvezdu nije mali korak…Sama činjenica da smo pažljivo, strpljivo i korektno čekali razrešenje situacije sa njim i KK Metalac, za razliku od nekih, i na kraju ga legalno doveli, govori da smo u njemu prepoznali potencijal za evroligaški klub. Vredno trenira, sada je na njemu da se nametne i treneru da proceni kada je spreman…”

Kad ste bili na ručku sa Pekovićem ko je platio račun, Vi ili Peković?

"Naravno da je platio Peković. Ne znam zašto se oko tog ručka podigla tolika prašina, i zašto je nenormalno da dvojica predsednika sednu i porazgovaraju? Taj gest odnosno više reakcija na taj ručak, Vam možda govori koliki je stepen nezdrave netrpeljivosti među nama ovde. Ali neki koji vole da sole pamet i iz daljine su i napravili ovakvu atmosferu. A upravo zbog takvih je naš sportski rival i dospeo u velike finansijske probleme."

Mnogo ste zadužili klub te se nesebično dajete. Pitanje glasi: Do kada tako? Zašto se ne posvetite ženi i djeci?

"Posvećujem se koliko mogu. Supruga takođe mnogo radi, deca su već formirane ličnosti i imaju svoje porodice i obaveze. Ali smo svi zajedno, i kada nam obaveze dozvole rado se okupljamo”.

Da li je tačno da je Dragan Đilas bio Vaš student na Mašinskom Fakultetu?

"Tačno je… bio je moj student. I naša saradnja datira još od tih vremena. Moram da kažem da je Dragan uradio odličan posao u KSS. Brzo se snašao, napravio je rezultate, i očigledno da taj njegov uspeh mnogima nije prijao. Nisam bio za njegovu ostavku ali ga sa druge strane razumem. Biće upamćen kao jedan od pismenijih i uspešnijih predsednika saveza”.

Koja vam je nadraža pobeda od kada ste na čelu kluba?

"Hvala Bogu pa ih ima više, ne bi valjalo da je jedna. I to je dokaz da dobro radimo. Svaka za trofej je bila vrlo važna…ali izdvojio bih jednu koja nije bila vezana za trofej, treća utakmica polufinala ABA lige u sezoni 2014-2015. Tačka”.

Da li je bilo kakav ugovor ponuđen Milošu Teodosiću?

"Mi nismo ponudili nikakav ugovor Milošu Teodosiću, velikom igraču. On je sam izrazio želju da kada dođe vreme, obuče dres Crvene zvezde kluba za koji navija. Mada, kako igra, pre će on u NBA na leto…”

Kako izgleda prihodna i rashodna strana projektovanog budžeta kluba za ovu sezonu po stavkama?

"KK Crvena zvezda je ubedljivo najtransparentniji klub na ovim prostorima, pa i u regionu. U 3 navrata smo potpuno "otvarali" papire našeg finansijskog poslovanja. To ove godine uprošćeno izgleda ovako: Projektovani budžet je oko 5 miliona za ceo sistem sa mlađim kategorijama , u idealnim uslovima bi trebao da bude oko 6,5 miliona, međutim nikada nismo bili ni blizu te sume! Za igrače se izdvaja 2.800.000 eura za roster od 15 igrača i po tome smo Evroligaš sa apsolutno najmanjim budžetom u Evroligi, pa čak i manjim od većine učesnika Evrokupa. Za detaljniju analizu poput ove koju ste vi tražili, potrebno je još mnogo prostora, ali dovoljno je Vam kažem da kada ste učesnik Evrolige, vi morate da prođete i reviziju zbog zahteva tog takmičenja…Dakle, nema ni tajni, ni prevara…sve je transparentno! Ali se zato kroz botovanja i "spinove” raznih lažnih ideologa nikada nije tražilo da bilo ko drugi pokaže svoje papire. Koliko vidim, niti ih pokazuje”.

Da možete, da li bi ste doveli Antu Žižića u Zvezdu?

"Izvanredan igrač, i veliki potencijal. Primetili smo ga mnogo mnogo ranije od mnogih. Ali njegov put je jasan, on je igrač Cibone, i on je već prakticno igrač Bostona (NBA), zato me iznenadila neistina koja je objavljena pre nekih 10 dana da dolazi u Crvenu zvezdu”.

Kad dobijamo A licencu od Evrolige?

"Da bi došli u poziciju da razmišljamo o tome, moramo da se pridržavamo nekih uslova EL koji nisu vezani samo i isključivo za novac. Uostalom, i Gospodin Bertomeu je prilikom dva dolaska u Beograd jasno naglasio da smo jedan od klubova koji najbrže napreduje u evroligaškoj porodici po organizaciji. A to je prvi uslov. Dakle, radimo na tome, za sada to mesto obezbeđujemo kroz ABA ligu, i zato je to takmičenje prioritet.

Da li se novac sa KiM čuva za dovođenje Teodosića narednog leta?

"Novac sa KiM je odavno potrošen, ali na Vašu žalost ili sreću, u jednom drugom klubu, i kroz neke druge aranžmane i transfere, pa čak i potkupljivanje fudbalskih sudija, kako bi se Zvezda pobedila, o čemu je javnost bila više puta obaveštavana, ali ništa…… I da ne bude zabune, nisu ni Crvena zvezda, niti ranije FMP u pitanju. Zato to pitanje morate da postavite na ovu twitter adresu: #pitajteBojanaRadovanovicabivsegclanaUOFKPartizan. Verujem da ćete dobiti detaljan i precizan odgovor: za kog igrača, kom sudiji i sve ostalo što Vas zanima. Ili njega ne smete da pitate?

Gde su pare sa Kosova i ko je ubio Đinđića?

"Volite da postavljate pitanja, ali niste naučili pravopis. Pare Skosova? Ali ću Vam ipak odgovoriti, odnosno uputiti Vas na prave adrese. Odgovor na pitanje gde su pare sa Kosova možete dobiti ovako: Uputite se ka Carevoj Ćupriji, i tamo odmah pored hipodroma, postoji jedan hotel koji je zaista prestižan, vidi se da je utrošeno dosta novca u njega. Tamo na portirnici pitate da li možete da razgovarate sa gospodinom Bojanom Radovanovićem, jako su ljubazni, verujem da će Vam to omogućiti. Od njega ćete dobiti odgovore vezane za taj novac, posebno mi je interesantan deo oko finansiranja pojedinih fudbalskih klubova. Mada je on to već detaljno objasnio, a i mediji su već pisali o tome… Očigledno da je visoka cena biti član UO jednog FK, a da to nije Crvena zvezda.
Što se tiče Zorana, sa kojim sam mnogo iskrenije i bliskije sarađivao od mnogih koji se i dan danas pozivaju na njegov lik i delo, to pitajte "frizerku" sa Novog Beograda, a možete da pitate i bivšeg kruševačkog tužioca, ili Baticu i Sneki iz "Frigostroja”. Možda i na njih naletite u prestižnom hotelu”, ili u restoranu "Pilence” i na još neke "koloritne likove pretežno obojene u žuto.

Jel može cisterna besplatnog … na Kališu juna kad se slavi titula?

"Nemojte da pravite ražanj dok je zec još u šumi. Ovo je mnogo teška sezona za nas po svim parametrima. Samo da mi dođemo do toga, pa ćemo lako za piće i ostalo…”

Šta mislite o lutriji koja bi koštala 500 din, a pobednik bi putovao na neko gostovanje sa timom u ABA ligi?

"Nije Vam loša ideja zaista… razmišljamo o tome”.

Koliko novca uplaćuje kompanija **** Bet u budžet kluba?

"Izuzetno smo zadovoljni tim sponzorskim ugovorom, i činjenicom da i kompanije koje posluju u inostranstvu prepoznaju ovo što radi KK Crvena zvezda. Jedan deo je domen poslovne tajne, ali hajde da kažemo da je to zaista dobar ugovor za naš klub”.

Zašto Milutinov i Zagorac nisu dosli u Zvezdu? Pare? Dužina ugovora? Projektovana uloga u timu?

"Nikola MIlutinov je bio izuzetno zainteresovan da dođe u Crenu zvezdu, ali je bio pod ugovorom sa Olimpijakosom, i trener je odlučio da ga zadrži, što me i ne čudi, jer je mlad i vrlo talentovan. Rade Zagorac se odlučio za drugačiji put, ali ću Vam po prvi put reći otvoreno, iako su se o tom transferu raspredale razne priče, mi nikada nismo ni ušli u neke dublje pregovore oko dolaska Radeta Zagorca u Crvenu zvezdu. Naravno da nas svaki talentovan igrač sa ovih prostora interesuje, ali mi nismo ni ušli u završne pregovore jer su i Mega Leks ,njegov klub i sam igrač imali drugu ideju, i mi to poštujemo”.

Koliki je tačan iznos budžeta predviđenog za plate igrača?

"Ove godine 2,800.000 evra za ekipu od 15 igrača koji su pod profesionalnim ugovorom sa KK Crvena zvezda”.

Kojim delom kluba ste najmanje zadovoljni? I šta bi ste najvise promenili?

"Postoji neka mistifikacija da u Crvenoj zvezdi radi ogroman broj ljudi, da se troše milioni kao konfete i slično. Operativno u klubu sa stalnim zaposlenjem radi u administraciji tačno 16 ljudi, i svako od njih radi i posao koji mu nije striktno u opisu radnog mesta. Funkcionišemo po principu porodice, i sa tog stanovišta ja sam prezadovoljan ljudima koji rade u klubu. Polazna osnova je da predsednik kluba radi puno, i da niko od tih ljudi ne može da radi manje od toga, a to nije malo. Uostalom, mi ne sedimo po kafićima i restoranima, već radimo, i to puno. I to se vidi i po načinu na koji funkcioniše klub. Uz to, predsedništvo kluba, nadzorni odbor, Skupština, svi ti ljudi u tim organima rade volonterski. Ono što me brine, a ne čudi me jer živim u Srbiji, je da iz dana u dan postaje sve jasnije, da uspesi KK Crvena zvezda mts sve više smetaju, jer se uspeh u Srbiji očigledno ne prašta”.

Kada ćemo moći na sajtu kluba da plaćamo za gledanje strimova naših utakmica?

"Prvi problem je platforma koja već postoji kod vlasnika TV prava a to je "Arenasport". Ljudi su platili TV prava. Drugo je tehnička mogućnost da neko obezbedi prenos koji nije vezan za TV Arena sport i pusti ga kao "stream" od koga bi mi kao kub mogli da prihodujemo, nešto poput KLS gde postoji takva vrsta prenosa na sajtu lige”.

*** banka je novi sponzor na dresovima, kakav je aranžman sa njima?

"Sponzorski ugovor na jednu sezonu, odnosno do kraja ove sezone, i nisu stotine hiljada evra u pitanju, ali smo im vrlo zahvalni na saradnji i želji da pomognu”.

Kad će biti rešen problem sa ulaskom ljudi koji imaju sezonsku kartu?

"To je problem koji mi kao klub pokušavamo da rešimo u okviru postojećih mogućnosti, odnosno zatečenog stanja, tu mislim i na Kombank Areni i na dvoranu "Alekandar Nikolić". Pravila Evrolige i neki standardni se menjaju, ali je izgled naših dvorana isti, sada već decenijama. Ali, mi smo uporni ljudi, rešićemo nekako i taj problem, jer postoji dobra volja kod svih, a to je najvažniji preduslov. Kupac želi komfor za svoju kupljenu kartu, mi kao klub takođe, ljudi koji vode ove dve dvorane se takođe trude maksimalno…”

Da li je realno da neki klub sa ovih prostora (Zvezda) dobije A licencu ULEB-a u naredne 3 godine?

"Radimo na tome, već sam delimično odgovorio na to pitanje”.

Koliko će koštati karta za nivo 400 u polufinalu EL koje će igrati Zvezda a koliko karta za drugo 1/2?

"Samo da mi dođemo do te prilike, iako će biti jako,jako teško…pa ćemo lako o tome. Dalek je taj put..”

Kad će centar?

"Milane, prvo da isplatimo ove momke koji izgaraju sada za Crvenu zvezdu, pa ćemo ako nam se ukaže prilika, tu mislim i na novac, izvršiti doselekciju. Kada Crvena zvezda plati kazne zbog neodgovornih ponašanja pojedinaca, znajte da smo time oduzeli određeni procenat za pojačanje. Zato molim navijače, odnosno, baš te pojedince da prestanu da nam na takav način "pomažu”. Ta "pomoć” nas je koštala prošle sezone oko 80 hiljada evra, ove sezone to je suma od 60 hiljada. Pripadnost Crvenoj zvezda se ne iskazuje tako što bacaš upaljače, papire i flaše, ili kao manijak upadaš na konferenciju za medije!

Ukoliko bi se nekim slučajem (ne daj Bože) desilo da više ne možete obavljati funkciju predsednika KK Crvena Zvezda, u kakom biste je stanju ostavili, mislim na igrački kadar i finansije?

"Svakako u mnogo mnogo, mnogo boljem, nego što sam je zatekao! A zatekao sam 4 igrača koji pravno nisu bili naši, bez mlađih selekcija, juniorskog pogona, bez trenera, sa dugom od nekih 15ak miliona evra! Znam da i danas ima mnogo "zlih jezika” koji pričaju o nekim volšebnim načinima na koji je kao "izbrisan” Zvezdin dug. Pa niko nije lud da oprašta svoje pare, ali je bilo mnogo ludih koji su na Zvezdi hteli baš da se obogate. Bilo je i dobrih ljudi koji su razumeli dokle je jedan svetski brend, klub u kome je prvo počela da se igra košarka u Srbiji došao. I njima još jednom zahvalnost. Nismo se ugasili, na nečiju žalost, a na sreću mnogih, i imamo svoje mesto u srpskoj, sada i evropskoj košarci. Zato se i ušlo u UPPR jer je to potpuno legalan strogo kontrolisan način saniranja problema u jednom, u ovom slučaju košarkaškom klubu. Šta bi ostavio u slučaju izlaska? Po mom skromnom mišljenju nešto što nije zanemarljivo: igrački kadar, sistem, mlade igrače koji dolaze, finansijsko stanje koje je daleko daleko bolje od onih minus 15ak miliona , i da ne zaboravimo trofeje, a nije ih bilo malo u poslednjih 4-5 godina! Tu je takođe i Fajnal For Evrolige u Beogradu.

Da li više iko u Srbiji pominje taj famozni zakon o privatizaciji u sportu?

"On postoji, samo je pitanje da li bi neko želeo da investira u neki košarkaški klub. A drugo , po novom Zakonu o sportu, nacionalni savezi a i klubovi su dužni da usaglase svoje statute, i kroz to ćemo videti ko je iskreno za privatizaciju, a ko nije. Takođe, postoje intencije od nekih ljudi "iz košarke” da se sve vrati na staro: Gepekovanje sudija, telefonske pretnje sudijama, presretanje, naručivanje telefonom delegiranja kroz kumovske veze, držanje kvaka i prebijanje sudija uz video snimke, a da posle te sudije napreduju kada povuku prijavu. Takođe tu imamo intenciju i ponovnog kadrovisanja u raznoraznim kafićima i to od strane raznih "pljuca i nazovi vukova” koji su već angažovani u kampanji za samozvane predsednike pod sloganom "videćete Vi kada mi dođemo”. Ti ljudi sve rade da unište, pa čak pokušavaju da promene i statut, kako bi ukinuli Košarkašku Ligu Srbije, odnosno, podveli je pod Savez gde bi opet oni kontrolisali ceo proces i tako bili prvaci ponovo unedogled, međutim, to je već viđeno. Ako opet prođe, neka im služi na čast, a i da ne bude da nisam upozorio. Ko se prepozna, njego problem, ovo govorim preventivno za dobrobit srpske košarke…”

Da li bi Vas plašila Zvezdina budućnost bez Vas na njenom čelu?

"Crvena zvezda u tom smislu ne treba da zavisi od jedne osobe i pojedinca, ona je veća od svih i postojaće…Već sam napomenuo šta bi ostalo. Znam da me mnogi javno i tajno ogovaraju, pokušavajući da omalovaže naš rad i rezultate koji su evidentni, koje samo zlonamernici ne mogu da priznaju i da "svare”. Među njima ima onih koji su se "istakli” u dovođenju Zvezde u stanje na ivicu nestanka. Razumem da je to bila želja pojedinaca iz jednog rivalskog kluba, ali, sada posle pet godina provedenih u Crvenoj zvezda, počinjem da razumem i odakle ovakva želja i kod pojedinih "Zvezdaša”.

Da li će i kada Dušan Ristić da se vrati u Crvenu zvezdu?

"Dušan Ristić je igrač Crvene zvezde, ali je i njegov slučaj pokazatelj sa kakvim problemima se sve suočavamo po pitanju preranog odlaska dece iz srpske košarke. Cenim njegovu želju da se školuje i edukuje na koledžu, ali nakon njegovog završetka, oko njegove profesionalne karijere pita se prvo Crvena zvezda”

Zašto Vojislav Stojanović nije potpisao profesionalni ugovor?

"Pitajte njegovog menadžera Zorana Savića. Nešto ne vidim da blista u Italiji, i žao mi je zbog toga, jer sam se nagledao takvih slučajeva u prošlosti, a mi kao klub putem saopštenja već smo objasnili detaljno genezu ovog problema”.

Da li Aleksa Radanov ove godine može da dobije priliku u prvom timu Crvene zvezde?

"Aleksa je prvotimac FMP-a gde će dobiti dovoljno minuta i prilike da iskaže svoj nesumnjiv talenat za Crvenu zvezdu. Imao je peh na početku ove sezone, povredio je šaku, ali očekujemo njegov dalji razvoj, jer se radi o izuzetno perspektivnom igraču koji ima višegodišnji ugovor”.

Koliko košta jedna utakmica u Areni?

"Zakup, obezbeđenje, tiketing, ozvučenje…i dva dana treninga, što smo obavezni da obezbedimo po propozicijama Evrolige – ukupno oko 28 hiljada evra po utakmici. U dvorani "Aleksandar Nikolić” zarada je neuporedivo manja, ali kompletan zakup košta naš klub oko 5000 evra.

Zašto ne prodajte ulaznice za utakmice u "Areni" putem Interneta?

"Ko kaže da ih ne prodajemo, ne čitate obaveštenja. Karte za svaki meč Evrolige mogu se kupiti na sajtu našeg partnera Eventima i mi to jasno naglasimo u svakom saopštenju prilikom informisanja naših navijača o cenama karata pred neki meč”.

Zar nije moguće da se više utakmica igra u dvorani Aleksandar Nikolić? S obzirom na daleko veći procenat pobeda nego u Areni.

"To je zabluda i relativna stvar. Osećamo se dobro u obe hale, činjenica je da momci više treniraju u dvorani Aleksandra Nikolić, ali i "Kombank Arena” ima svojih prednosti. O finansijskom momentu, pod uslovom da je Arena puna, da i ne govorim. Od utakmice u kojoj imamo punu "Arenu” sa rashodima klub na kraju prihoduje između 80-100 hiljada eura. U dvorani "Aleksandar Nikolić” zakup manje košta, ali tu smo u mogućnosti da prodamo tek negde između 3000-4000 ulaznica”.

Da li klub ima dugovanja prema bivšim igračima i koliko sve to ukupno iznosi?

"Mi kao "državni bankomat” eto, imamo dugovanja prema bivšim igračima koja izmirujemo u ratama kroz dogovor sa njima, što govori i odnosu koji smo izgradili sa tim momcima”.

Bliže se izbori za predsednika Košarkaškog saveza Srbije, da li KK Crvena zvezda ima svoj stav po tom pitanju, ili nekog kandidata?

"Jedino što znamo je da će biti izbora, nismo kao klub čuli ko su kandidati za to mesto. Ali, u svakom slučaju imaćemo svoj stav, posebno kada saznamo i javno ko je kandidat za tu poziciju. Ono što je "opšte mesto” kada govorimo o budućem predsedniku saveza, je da on mora biti čovek koji će zaista biti predsednik svih u košarkaškoj Srbiji, ko će biti u stanju da vodi to preduzeće, jer KSS je preduzeće sa puno zaposlenih. Takođe, neko ko neće deliti košarkašku Srbiju, i neko ko ima dovoljno opšteg, ali, i legitimnog fakultetskog obrazovanja za to mesto. Biti predsednik Košarkaškog saveza je mukotrpan posao u kome morate da se borite za interese naše zemlje, da ne protežirate bilo koga ili bilo koji klub, da znate da nađete novac. Neko najbolje rešenje u prethodnim godinama bilo je upravo imenovanje uspešnih poslovnih ljudi koji vole košarku kao igru, i kojima to mesto baš i nije bilo potrebno za ličnu promociju i "kićenje” biografije.

Da li ova sezona u pogledu pojačanja i njihovoj ceni može da se gleda kao neka vrsta štednje za napad na F4 naredne godine u Beogradu?

"Nema nikakve štednje, nema nikakvog ni rasipanja novca, to je tema o kojoj je zaista prerano, ponavljam, da se govori. Mi jesmo kao klub mnogo pomogli da F4 dođe u Beograd, ali to ne znači i garanciju da ćemo se mi na njemu naći! Ko to može da nam garantuje u društvu sa još 15 najbogatijih i najjačih timova u Evropi? Ponašamo se u ovom teškim vremenima u skladu sa svojim mogućnostima, a one nisu velike. Kažem, imamo sistem, imamo znanje, radimo puno, ali za neke stvari i dalji iskorak jednostavno potreban je i novac. Taj novac u ovom trenutku mi nemamo, iako smo najuspešniji sportski klub iz ove zemlje u evropskim takmičenjima i sada redovan učesnik Evrolige”.

Krajem prošle sezone, u medijima se pojavio izveštaj o Vašoj poseti nemačkoj kompaniji **** i pregovorima sa privrednicima iz Nemačke o mogućem ulaganju u klub. Da li se u nekoj od narednih godina može očekivati neka veća investicija u naš klub iz Nemačke, ili neke druge zemlje?

"Radimo na tome, i ne samo sa njima, već i sa nekim ljudima kojima se jako dopada ovo što smo napravili i kako radimo, a koji se nalaze i na drugim krajevima sveta. Niko se danas ne razbacuje novcem, videćemo…”

Po Vašem mišljenju, koliki bi budžet za plate igrača bio dovoljan da se, sa našom koncepcijom oslanjanja na domaće igrače, konkuriše za najviši plasman u Evroligi?

"Dobro pitanje, taman i da demistifikujemo još jedan "spin” da je naš budžet ove godine 6,5 miliona evra. Kada sam govorio o toj sumi, govorio sam o idealnom scenariju koji bi nam omogućio da nesmetano radimo i razmišljamo možda o plasmanu u top 8. U ovom trenutku mi smo daleko od tog budžeta, čak i predaleko, ali vidite da uspevamo nekako da se nosimo sa mnogo bogatijima”.

Izvor: Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter