Izvor: bsc happy
01.12.2023 u 14:44
0

NEKE NOVE DEVOJKE: Rukometašice Srbije počinju Svetsko prvenstvo – u timu nema više legendi

Danska, Norveška i Švedska domaćini su Svetskog prvenstva za rukometašice koje se završava 17. decembra finalom u dvorani "Jiske Bank Boken" u Herningu (kapacitet 15.000), a za reprezentaciju Srbije kreće danas, i to protiv jednog od domaćina, Danske.

Turnir se igra u šest gradova, domaćini su danski Herning i Frederikshaven, norveški Stavanger i Trondhajm, i švedski Helsingborg i Geteborg. Biće ovo drugi put da se Svetsko prvenstvo održava sa čak 32 reprezentacije. Prvi favorit za titulu je Norveška koja brani svetsku titulu, a ujedno je i evropski prvak iz prošle godine.

 

Srbija je u grupi E sa Rumunijom, Čileom i Danskom, protiv koje danas od 20.30 počinje šampionat. Četa selektora Uroša Bregara bi trebalo da bez problema pobedi južnoameričku selekciju, što bi bilo dovoljno da se izbori naredna runda i još tri meča, a onda bi nas čekali još dueli sa Nemačkom, Poljskom i Japanom iz grupe F, u kojoj je Iran apsolutni autsajder. I svaka pobeda u preostalih pet mečeva bila bi veliki uspeh za našu podmlađenu reprezentaciju.

Sistem takmičenja je takav da po tri najboje ekipe iz svih osam grupa ide u Top 24 i prenose se bodovi, a u narednoj fazi se igraju još po tri utakmice. Po dve najbolje iz četiri novoformiranih grupa izboriće plasman u četvrfinale.

Baš država u kojoj Srbija igra grupnu fazu važna je za novo lice u timu Uroša Bregara, Editu Nuković. Od roditelja poreklom iz Prijepolja, rođena u Turskoj, većinu života provela je u Danskoj, na samo sat vremena od Herninga, grada u kojem će se susresti sa ekipama domaćina, Rumunije i Čiela. I sjajni pivot izabrala je da nosi dres naše zemlje.

”I životno i rukometno odrastala sam u drugačijoj kulturi u odnosu na ovu koju osećam u Srbiji. Emotivni naboj je mnogo veći, temperament i energija su na jako visokom nivou, dok je u Skandinaviji mnogo opuštenije. Srbija mi je omogućila da se oprobam na međunarodnom nivou u reprezentativnom rukometu, devojke su me od prvog trenutka lepo prihvatile, te se nijednom nisam pokajala. Nekada mi bude teško kada čujem devojke da pričaju o nekim rukometašicama ili trenerima iz domaće lige ili koje su ranije igrale za reprezentaciju, pa mi malo fale informacije, ali van toga kao da smo zajedno godinama“, kaže Edita Nuković.

Na rukomet je krenula uz drugaricu, razvijala se kroz mlade ekipe iz prve lige Danske odakle je usledio transfer u najjaču ligu Švedske, a u Nemačkoj igra poslednje tri godine.

”U Danskoj i Švedskoj se mnogo više trči, treninzi duže traju, svi segmenti igre se treniraju, dok to u Nemačkoj nije slučaj. Mnogo je više taktike, pa nekako treninzi deluju manjeg intenziteta. Promena mi je svakako prijala, želela sam da se oprobam u intenzivnijoj ligi, jer sam do tada igrala neku vrstu razvojnog rukometa iako su to prve lige sa ekipama koje igraju na najvišem nivou.”

U ekipi prvog protivnika Srbije nalaze se igračice koje Edita jako dobro poznaje.

”Kroz svoju karijeru, igrala sam u različitim uzrastima sa nekoliko igračica koje sada nose dres Danske. I sama sam bila deo regionalnih selekcija, pa smo se tu susretale. Poznajem ih jako dobro i smatram ih favoritima ne samo naše grupe već i čitavog prvenstva.”

Mnoge iskusne i legendarne rukometašice sa kojima smo slavili poslednju medalju u seniorskoj konkurenciji oprostile su se od nacionalnog tima, pa je došlo do jasnog podmlađivanje reprezentacije.

Nema više Andree Lekić, Dragane Cvijić, Katarine Krpež Šlezak, od nacionalnog tima oprostile su se i Kristina Liščević, Jelena Lavko, Jovana Stoiljković, Kristina Graovac i Tamara Radojević. Na spisku su se našla neka nova imena, a među njima i Kubina Moli. Talentovana golmanka srpsko-mađarskog porekla nastupala je u mlađim selekcijama za naše komšije, ali se kao seniorka ipak odlučila da brani grb Srbije.

Devojke su me sjajno prihvatile, zbog njih je sve lakše na terenu, a uživamo i van terena u druženju”, ističe 21-godišnja rukometašica. S povratkom iskusne Marije Čolić u reprezentaciju i uz rad sa legenadarnom golmankom naše zemlje, a sada trenerom golmana Brankom Jovanović, Moli ima podršku da krči put ka uspehu.

“Kada vidim Čolu i trenera Branku kako skaču sa klupe i proslavljaju svaki moj potez, presrećna sam. Svaki trening sa njima je težak, ali i uživanje. Zahvalan sam što mogu da učim iz njihovog iskustva, saveti mi mnogo znače i one me čine boljim golmanom“.

Iako je mnoge iznanadila odluka, Moli Kubina vrlo je jednostavno objasnila kako se odlučila da obuče dres Srbije.

“Protekle godine sam provela 10 dana sa reprezentacijom i odluka je bila laka. Odmah sam se osetila dobrodošlo, sve devojke su učinile da se osećam kao deo tima i jasno mi je bilo – Srbija je moj dom“, zaključila je Kubina Moli.

SASTAV RUKOMETAŠICA SRBIJE

Golmani: Marija Čolić, Moli Kubina, Marija Simić;

Krila: Sanja Radosavljević, Aleksandra Stamenić, Nataša Lovrić, Dunja Radević, Tijana Simić;

Bekovi: Emilija Lazić, Jovana Jovović, Teodora Veličković, Teodora Majkić, Tamara Mandić, Aleksandra Vukajlović, Marija Laništanin, Anđela Janjušević;

Pivoti: Edita Nuković, Jovana Milojević, Katarina Bojičić


GRUPA E

Petak:

Rumunija – Čile 18.00

Srbija – Danska 20.30

Nedelja:

Srbija – Rumunija 18.00

Čile – Danska 20.30

Utorak:

Srbija – Čile 18.00

Danska – Rumunija 20.30

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter