Izvor: Sport klub
06.06.2024 u 19:12
0

NOVAK OPOČEO OPORAVAK: Evo kojim tokom je planiran

Oporavak posle povrede meniskusa – posle povrede Novaka Đokovića, ta pretraga na internetu registrovala je atipičan porast, među Novakovim navijačima i celokupnom teniskom javnošću. Stručnjaci iz oblasti fizioterapije govorili su o mogućim koracima koje će Novak preuzimati kako bi se što pre vratio na teren.

Ono što je potrebno nalgasiti jeste da ne treba preskočiti uobičajene protokole, iako su prognoze veoma povoljne, a stanje Đokovićevog tela odlično, s obzirom na to da je Novak u takmičarskoj formi.

Prvi korak

Nole već danas (četvrtak) počinje sa oslanjanjem na operisanu nogu, kako bi noga osetila opterećenje. Sigurno je startovao sa rehabilitacijom, tj. sa fizikalnim procedurama koje su pomoćno sredstvo u rehabilitaciji.

Drugi korak

Za dva-tri dana Đoković najverovatnije počinje da šeta, a za nekih sedam dana i pravolinijski da trči. U ovom periodu je jako dobro da, uz fizikalne terapije, krenu i vežbe – potrebno je povratiti pun obim pokreta u zglobu kolena, jačanjem struktura koje učestvuju u stabilizaciji kolena.

Opterećenje se prilikom tih vežbi vremenom povećava, jako je bitno opteretiti koleno i dovesti ga u stanje potrebno za sport, tj. tenis. Možda to sa vežbama i jačanjem zvuči nelogično, jer je u takmičarskoj formi, ali njihova svrha jeste da se koleno adaptira na ’stres’ i opterećenje koje iziskuju tenis i Novakovo kretanje na terenu. Naglasak je na reči „adaptacija“ na sve ono što nosi jedan teniski meč, jer to nisu uobičajene aktivnosti.

Treći korak

S obzirom na to da smo dobili vesti da je reč o rutinskoj operaciji, kao i da je sve prošlo kako treba – a uzimajući u obzir da je Nole u takmičarskoj formi – oporavak bi trebalo da teče jako brzo i da će se vratiti normalnim fizičkim aktivnostima za između dve i tri nedelje.

Verovatno je da će Đoković preskočiti Vimbldon, koji počinje 1. jula, ali sada učešće na Olimpijskim igrama (od 27. jula) deluju znatno realnije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter