Izvor: SPORT KLUB
13.05.2024 u 21:25
0

VEČITI DERBI ZA TITULU: Aleksa promašio produžetak, Zvezda povela 1:0

U prvoj utakmici finala plej-ofa ABA lige Crvena zvezda je kao domaćin pobedila Partizan 85:82.

 

Počela jedna od dve najtenzičnije finalne serije širom Evrope i sveta (uz grčku između Olimpijakosa i Panatinaikosa). Večiti rivali Crvena zvezda i Partizan bore se za titulu regionalnog šampiona, ali i sigurnu (bar iz ove perspektive, ko zna kako će biti za koju nedelju) evroligašku vizu za narednu sezonu.

Da je to tako videlo se od samog starta prve utakmice u Pioniru. Posebno nervozna bila je Zvezda, koja je u prvih šest minuta za tri poena šutirala 0/5, a slobodna bacanja 4/8. Međutim, ni Partizan nije to znao značajnije da iskoristi, pa je uspevao samo da stigne do vođstva od tri do pet poena razlike.

Prvo značajnije odvajanje Partizan je imao sredinom druge četvrtine kada je poveo 35:26. Međutim, Zvezda je momentalno odgovorila serijom 9-0 i dovela meč u egal – 35:35. Tako se i završilo prvo poluvreme 39:39, u kojem nije viđena naročito kvalitetna košarka.

Za razliku od prvog poluvremena, drugo je Zvezda mnogo bolje počela. Posle uvodnog vođstva Partizana 43:40 crveno-beli prave seriju 7-0 (Nedović četiri poena, Davidovac tri) i dolazi do 47:43. Nastavila je Zvezda da povećava razliku i dva i po minuta pre kraja treće četvrtine povela je 64:55. Međutim, kao što je Partizan prosuo svojih +9, tako je i Zvezda i crno-beli su sa dve trojke, Kevina Pantera i Džejlena Smita, smanjio na samo 64:61 pred poslednju četvrtinu.

Zaključno sa početkom četvrte četvrtine Partizan je seriju zaokružio na 10-0 i ponovo prešao u vođstvo – 65:64. I krenula je rezultatska klackalica. A onda je Jago dos Santos na dva minuta do kraja pogodio 2+1 i Zvezda je povela 81:78. Od tada čitavih minut i po niko nije uspeo da postigne koš. A onda je Kevin Panter sa linije slobodnih bacanja smanjio na 81:80 na 37.5 sekundi pre kraja.

Razlika između dva sata bila je 13 sekundi. Odgovornost za Zvezdu preuzeo je Nedović, promašio, ali su se za loptu borili Davidovac i Ledej. Dosuđena je mrtva lopta. Za loptu se izborio Davidovac, potom je i fauliran i 11 sekundi pre kraja išao na liniju slobodnih bacanja. Pogodio je oba i Zvezda je povela 83:80. Odlučila se Zvezda za penal završnicu, pa je sedam sekundi pre kraja fauliran, do tada sjajni Naneli. Pogodio je oba bacanja i Zvezda je imao 83:82 sedam sekudi do kraja.

Lopta je došla ponovo do Davidovca, koji je ukrao tri sekunde i fauliran tek četiri sekunde pre kraja. I pogodio je oba bacanja za 85:82. To je i ostao konačan rezultat, pošto je Aleksa Avramović promašio šut sa pola terena.

Veliki peh zadesio je Nikolu Topića, koji je igrao jako dobru rolu i uneo priličnu energiju u igri Zvezde kako u odbrani, tako i u napadu. Najmlađi akter serije ponovo je povredio koleno u trećoj četvrtini i morao je da bude iznet sa terena.

 

 


Košarkaši Crvene zvezde i Partizana od 20.30 sastaju se u hali „Aleksandar Nikolić“ u okviru prvog meča finalne serije ABA lige.

Zvezda je u polufinalu izbacila Megu sa 2-0 u seriji, dok je Partizan uz mnogo više muke savladao Budućnost sa 2-1.

Ove sezone skor u derbijima je 3-2 za Zvezdu, Partizan je dobio prva na domaćem terenu, crveno-beli su se onda revanširali u ABA i Evroligi, dok je poslednji bio u Kupu Radivoja Koraća.

Crvena zvezda – Partizan ()

Dvorana: Aleksandar Nikolić, Beograd. Sudije: Saša Pukl, Milivoje Jovčić, Luka Kardum.

Crvena zvezda

Partizan

CRVENA ZVEZDA – PARTIZAN

22:51

40′ Obradović priprema poslednji napad – 83:80

Rokas je zgrabio lopte posle skoka Ledeja i Davidovca, ali se podbacivanje ponovilo. Do lopte je onda došao upravo Dejan, fauliran je, pa je stavio dva penala. Trener Partizana je zvao poslendji tajm-aut.

22:43

40′ Neverovatne scene…

Nedović je promašio put preko Kabokla za dva, a onda je svirana mrtva lopta. Sat je prethodno stao usred Zvezdinog napada, to niko nije primetio, pa sudije sada gledaju snimak.

22:39

Topić u duksu sedi na klupi Zvezde

Čekaju se informacije o povredi…

22:38

40′ Drama – 81:80

Jago je mirno pogodio penal, a Kaboklo je promašio za tri. Teodosić je izgubio loptu, ali je Naneli požurio u tranziciji. Zvezda nije dobro odigrala u napadu, pa je Nedović promašio za tri. Bolomboj je napravio faul na Panteru, koji je mirno ubacio dva penala. Do kraja je ostalo 37,5 sekundi.

22:33

38′ Jago može da bude heroj – 80:78

Ponitka je bio siguran sa penala nakon iznuđenog faula Davidovca na skoku, ali je Nedović odgovorio istom merom. Jago je poentirao pod faulom iz prodora, a Obradović je zvao tajm-aut.

22:29

37′ Poslednja tri minuta odlučuju pobednika – 76:76

Kaboklo je bio polovičan sa penala, a Teodosić je izgubio posed. Panter je promašio otvorenu trojku, ali se Kaboklo izborio za faul, pa je stavio oba penala. Teodosić je promašio za tri preko ruke, ali precizan nije bio ni Naneli. Jago je minro ubacio dva penala za izjednačenje.

22:23

35′ Naneli blista – 74:733

Naneli je ubacio veoma težak šut za tri, Nedović je izgubio loptu, ali ga je Lazić izvadio. Jago je položio u tranziciji, ali je Naneli poravnao rezultat trojkom. Jago je izblokiran, a Naneli je sa penala doneo prednost gostima. Teodosić je pametno navukao Kabokla na faul, a onda stavio tri penala.

22:14

32′ Velika borba – 66:65

Lazić je doneo lošu odluku u napadu, a Smit je nastavio da pogađa, ovaj put za dva. Mitrović je promašio dva zicera, a Teodosić i Jago trojke. Kaboklo je doneo prednost Partizanu (64:65), ali je Bolomboj poentirao na drugoj strani.

22:06

Ovako je Topić iznet sa terena, još uvek ne znamo o kakvoj povredi se radi

22:05

30′ Čeka nas paklenih 10 minuta – 64:61

Teodosić i Ponitka su promašili po trojku nakon tajm-auta Sferopulosa.

21:56

27′ Topić na zemlji, nije dobro – 55:50

Mitrović je opet imao poene pod faulom, ali nije bio precizan sa penala. Panterov šut za dva je bio kratak, a Zvezda je onda još jednom odigrala sjajnu odbranu. Mitrović je rutinski realizovao dva penala, kao i Ledej.

Topić je u narednom napadu probio, ali je onda pao na zemlju, pa su mu prišli saigrači, ali i treneri i članovi stručnog štaba.

21:48

25′ Evo ga i Davidovac sa trojkom – 51:48

Nedović je u prodoru bio uspešan, Kaminski je promašio trojku, ali zato Davidovac nije. Kaminski je poentirao pod košem nakon tri ofanzivna skoka, Jago je bio siguran sa penala, dok je Naneli bio polovičan. Zvezdin napad nije bio dobar, a Smailagić je „počistio“ promašaj Nanelija. Giedraitis je imao 2/2 sa penala, Partizan je promašio iz tri naapda zaredom.

21:48

25′ Evo ga i Davidovac sa trojkom – 51:48

Nedović je u prodoru bio uspešan, Kaminski je promašio trojku, ali zato Davidovac nije. Kaminski je poentirao pod košem nakon tri ofanzivna skoka, Jago je bio siguran sa penala, dok je Naneli bio polovičan. Zvezdin napad nije bio dobar, a Smailagić je „počistio“ promašaj Nanelija. Giedraitis je imao 2/2 sa penala, Partizan je promašio iz tri naapda zaredom.

21:42

22′ Nedović i dalje ima slab učinak – 42:43

Bolomboj je ukrao loptu, ali je Nedović imao 1/2 sa penala. Kaminski je bio siguran sa linije slobodnih bacanja, a Nedović je nagazio aut liniju. Naneli je poentirao preko Nemanje, Nedović je promašio za tri, ali je zato sa zicera bio siguran.

21:23

Ima i navijača koji gledaju utakmicu na video bimu

21:20

20′ POLUVREME – 39:39

Nanelijev flouter je bio odličan, Giedriatis i Nedović su promašivali trojke, kao i Ledej. Končano je Jago bio siguran sa penala za 37:37, a Kaminski i Avramović su promašili po trojku. Jago nije doneo prednost crveno-belima, ali Davidovac jeste u kontri nakon ukradene lopte Rokasa. Ledej je poravnao rezultat, a Zvezda nije imala vremena za poslednji napad.

21:13

18′ Obradović nezadovoljan – 35:35

Panter je napravio faul u napadu, ali Teodosić nije to kaznio trojkom. Panter je promašio preko Bolomboja, a Jago je torjkom doneo izjendačenje, pa je Obradović zvao tajm-aut.

21:10

17′ Zvezda ima problem sa penalima – 32:35

Ponitka je sa penala doneo +9 svom timu, Lazić je brzo smanjio trojkom, a Doužer nije odgovorio istom merom. Giedraitis je opet imao 1/2 sa pen

21:10

15′ Serija trojki, Aleksa u ritmu – 26:33

Lazić je promašio zicer, dok je Avramović poentirao pod faulom, a ni penal mu nije bio problem. Topić je elegantno položio, ali je Avramović opet poentirao na obruču. Bolomboj je bio polovičan sa penala, Avramović je „pocepao mrežicu“ trojkom, ali je Teodosić uzvratio istom merom. Nadovezao se i Naneli, a Teodosić je prekinuo seriju trojki.

21:08

Obradović i Avramović u raspravi – ŽOC popustio VIDEO

&

20:58

12′ Partizan u problemu – 20:22

Ledej je bio loš sa penala, ali Tompkins nije bio uspešan u šutu za tri. Avramović je otišao do koša, Tompkins je imao očajan potez, ali Aleksa to nije kaznio ovog puta. Mitrović je imao 2+1, a Nenli je izgubio loptu, dok je Partizan ispunio bonus.

20:50

10′ Panter razigran – 17:20

Panter je pogodio preko Mitrovića, Teodosić nije uzvratio, a Mitrović je imao 1/2 sa penala. Partizan je izgubio loptu, a Davidovac je to kaznio trojkom. Smit je bacio loptu u ruke igračima Zvezde, ali oni nisu iskoristili napad. Naneli je promašio za tri u tranziciji, ali je zato Panter poravnao na 15:15. Mitrović je otišao do koša, ali je Naneli doneo novo vođstvo Partizanu. Nedović je promašio za tri, a Panter je to kaznio iz prodora. Topić nije bio uspešan u poslednjem napadu u četvrtini.

20:44

7′ Evo ga Teodosić 11:11

Bolomboj je bio polovičan sa penala, Ledej nije uspeo da završi napad iz prodora, a onda je Giedraitis imao 1/2 sa penala. Smailagić je popravio promašaj Doužera, a Jago nije ubacio niti jedan od dva penala. Smailagić nije pogodio trojku, dok Teodosić jeste.

20:38

5′ Nešto bolji Partizan – 6:9

Panter je ubacio dva penala, Lazić je promašio otvorenu trojku, dok je Doužer bio precizan preko Jaga. Giedratis je promašio za tri iz kornera, kao i Kaminski, ali se Litvanac onda ispravio pogotkom za dva. Panter, Jago i Bolomboj nisu bili precizni u šutu za tri, a centar Zvzede ni pod košem nije bio uspešan. Ledej je promašio za dva nakon finte

20:33

2′ Dobro otvaranje Partizana – 4:5

Bolomboj je promašio zicer, dok je Doužer učinio suprotno. Bolomboj je imao 2/2 sa penala, ali je Naneli ubacio prvu trojku na meču. Giedraitis nije uspeo d

20:18

Igrači spremni

 

Uplašeni da se neće naći među 8.000 srećnika koji će uspeti da uđu na prvu utakmicu serije finala plej-ofa ABA lige, zvezdaši su napravili duge redove oko „Pionira“ i pre nego što je uopšte bio moguć ulazak u dvoranu.

Sport Klub

Klub je zbog toga odlučio da postavi video bim ispred hale, koji se u trenutku objave ove vesti i dalje montira.

Sport Klub

Obezbeđenje je otvorilo kapije beogradskog „hrama košarke“ u 18.30, tačno dva sata pre početka utakmice.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter