Izvor: RT
30.01.2024 u 07:22
0

AMERI SU PROBUDILI LAVA BLISKOG ISTOKA! BAJDEN će objaviti RAT IRANU – sledi APOKALIPSA

Mada su diplomatije SAD i Irana uvek uspevale da izbegnu izbijanje direktnog vojnog sukoba, nije isključeno da u izbornoj godini američka administracija donese odluku o ratu sa Iranom ukoliko bude pod snažnim pritiskom republikanaca, smatra Srboljub Peović iz Instituta za evropske studije.
Posle napada dronom na američku bazu u Jordanu u kome je poginulo troje, a ranjeno više od 30 vojnika, izgleda da je sve izgledniji direktan sukob Sjedinjenih Američkih država i Irana na Bliskom istoku.
Američki predsednik Džozef Bajden za napad je optužio „radikalne militantne grupe koje podržava Iran i koje deluju u Siriji i Iraku“, dok su mnogi američki političari direktno okrivili Teheran. S druge strane, portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani izjavio je da Teheran nije učestvovao u napadu dronom na američku bazu u Jordanu.

Američka politika radi za Iran

Moramo imati na umu da su SAD odigrale na ruku Iranu prethodnih godina sa pojačanim akcijama u regionu, pogotovo imajući u vidu sukob od 7. oktobra, i otuda dolaze sve ekstremnije reakcije sa američke strane, kaže Peović za Sputnjik.
On smatra da se SAD osećaju sve nesigurnije na Bliskom istoku budući da su udaljile od sebe i svoje saveznike, dok je prethodnih meseci, pogotovo pre 7. oktobra, bio karakterističan ambivalentniji stav prema prisustvu Irana u bliskoistočnim državama.
„Tu prvenstveno mislim na Irak u kojem su i Amerika i Iran prisutni. Javnost je velikim ili značajnim delom postavljala pitanje prisustva iranske vojske, a sada je američka vojska faktički dala ili možda bolje reći obnovila razlog iranskog prisustva na iračkom tlu. To je Iranu išlo na ruku i razlog je sve ekstremnijih reakcija SAD. A takve reakcije nisu bile karakteristične za Demokratsku partiju prethodnih godina, ili već par decenija“.

Diplomatija u izbornoj godini

A regionalni sukob odveo bi Bliski istok i šire područje u pravcu u kom niko ne bi mogao prognozirati šta će se desiti. Međutim, u poslednjih nekoliko meseci karakterističan je sve manje diplomatski nastup SAD, što možemo videti i kroz bezrezervnu podršku Izraelu od 7. oktobra, upozorava Peović.
„Američka diplomatija će nastojati da izbegne sukob, međutim sada moramo imati na umu jednu dinamiku u SAD, odnosno pritisak sa republikanske strane na nepopuštanje Iranu. Iran je u tom političkom narativu već postao arhineprijatelj i svaki eventualni ustupak Iranu se koristi kao deo narativa o izdaji. Mislim da je to nešto što zateže odnose, a da li će doći do definitivnog pucanja teško je reći, ali činjenica je da će se verovatno do poslednjeg momenta izbegavati direktna, otvorena konfrontacija“.

Pritisak republikanaca vodi u rat

Problem, je međutim, što su SAD u izbornoj godini, a situacija je ne samo u svetu, nego i unutar SAD kritična, a to bi moglo dovesti do ishitrenih poteza američke strane na Bliskom istoku, smatra Peović. A i prethodnih meseci je za zvaničnu američku politiku bilo karakteristično pojačavanje postojećih i izbijanje novih sukoba.
„Da je stabilnija politička situacija rekao bih da je minimalno verovatno da će doći do sukoba, ali upravo imajući u vidu predstojeće izbore i ovu dinamiku sa republikanske strane da se ne popušta Iranu ni na jednom polju, to ceo svet dovodi do neizvesnosti“, zaključio je Peović.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter