Izvor: INFORMER
11.05.2024 u 21:04
0

AMERIČKI DOLAR ZAMENJEN RUBLJOM: Kina uspostavlja ekonomsku dominaciju!

Ekonomski napredak kineske ekonomije i privredne mehanizme koje su od nje stvorile ekonomskog giganta, komentarisali su gosti Info dana, konsultant za strana ulaganja Mahmut Bušatlija i ekonomista Nemanja Antić.

Konsultant za strana ulaganja Mahmut Bušatlija naveo je da su Amerikanci plasiranjem dolara uspeli da istisnu zlatni standard kada je dolar iz valute prešao u svojstvo robe.- Kina tajvanskim stanovnicima daje određene benefite gde Guomintang igra ključnu ulogu. Nauka i visoko obrazovanje, ekipe koje uvek pobeđuju u oblasti matematike za američke timove su isključivo Kinezi. Sedamdesetih godina su počeli da rade isto što i Japan i Južna Koreja, a to je da su praktično počeli da rastu na američkom kapitalu gledajući kako oni to rade. Amerika je od Drugog svetskog rata plasirala dolare ne bi li podigla uništene ekonomije nakon rata i kada je došla do određene globalje prisutnosti dolara izvršila je pritisak na zlatni standard kada je dolarom zamenjeno zlato i tada je umesto monete postao roba. 

 

Tada je Američka ekonomije počela da se otresa proizvodnje i sada kada pogledate u SAD je od ukupnog profita 20% od domaće proizvodnje. Kina je vrlo skeptična prema sekundarnom finansijskom tržištu tako da ima barijere kojima se ograničava kakve hartije možete stvarati i koliko tako da se te američke špekulacije sprečene i profit se vraća nazad u proizvodnju. Kinezi su najveći izvoznici investicija, jer zarađuju najviše novca i šire se dogovorom, a ne na agresivan način poput Engleske – rekao je Bušatlija.

Ekonomista Nemanja Antić istakao je da SSSR za razliku od Kine nije negovao ekonomsku konkurenciju i bojkotovao je strane investicije dok ih je Kina dovodila i regulisala.

– Posle Drugog svetskog rata ustupio je građanski rat u Kini gde je poginulo mnogo ljudi, nakon čega je usledilo proterivanje Guomintanga i masovno opismenjavanje i zapošljavanje stanovnika. Kina je u proteklih dvadeset godina uspela stanovnike da izdigne iz apsolutnog siromaštva, a kao civilizacija je vekovima bila ekonomski dominantna. Kina je shvatila privatnim biznisima mogu da zaposle stanovništvo i osnaže svoje preduzetništvo i protekle decenije imaju najveću stopu privrednog razvoja do sada.

 

Strane tehnologije koje su im dolazile sedamdesetih i osamdesetih im je pomoglo, a sindikalizovanje Kini je bilo zabranjeno da ne ometaju strane kompanije da se tamo kreću. Što je kao rezultat imalo da sada imaju moćne kompanio poput Huaveja i Šaomija. SSSR nije negovao ekonomsku konkurenciju i država se opirala stranim investicijama, dok je Kina od osamdesetih otvorila svoja vrata stranim investicijama. SAD je ciljno razvio Zapadnu Nemačku da se sprečio prodor komunizma. Sve dolare koje je Kina sačuvala kupovala je američke dugove i obveznice. Kina kupuje zlato i rublje pa devizne rezerve beleže skaldištenje rublje, dolara i zlata – rekao je Antić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter