Izvor: cnn
20.02.2024 u 09:43
0

AMERIKA SVE BESNIJA: Rusija nikad nije bila bogatija uprkos sankcijama

Rusija ulazi u treću godinu rata u Ukrajini sa neviđenom količinom gotovine u državnoj kasi, potpomognutom rekordnom prodajom sirove nafte Indiji od 37 milijardi dolara prošle godine, prema novoj analizi, koja zaključuje da je deo sirove nafte prerađen od strane Indija, a zatim izvezena u Sjedinjene Države kao naftni proizvodi vredni više od milijardu dolara.

NJEGA SE VATIKAN PLAŠI: Čuvar apostolskog arhiva odveo novinara u ogromni PODZEMNI BUNKER

 

Ovaj tok plaćanja, na kraju u korist Moskve, dolazi od Indije koja je povećala kupovinu ruske nafte za preko 13 puta u odnosu na predratne iznose, prema analizi Centra za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA), koju je ekskluzivno podelio sa CNN. To znači da će američki strateški partner Nju Delhi uskočiti da zameni kupovinu sirove od strane zapadnih kupaca, smanjenih sankcijama zbog ruske invazije na Ukrajinu, navodi se u analizi.

Dok prodaja ruske sirove nafte Indiji ne podleže sankcijama i potpuno je legitimna, ispitivanje ruta transporta koje su izvršili stručnjaci sugeriše da bi ova ogromna količina isporuka mogla uključivati takozvanu „flotu u senci“ tankera za naftu, koje je Moskva specijalno stvorila da pokuša da prikriti s kim i kako trguje i maksimizirati profit Kremlja.

Si-En-En je bio svedok onoga što je verovatno deo te složene trgovine sa grčkom lukom Gitio ranije ovog meseca. Dva tankera za naftu – jedan masivni, drugi manji – stajali su jedan pored drugog za transfer od broda do broda, koji uključuje propuštanje sirove nafte između brodova, ponekad sa ciljem da se prikrije njeno poreklo i krajnje odredište.

Dva tankera imaju živopisnu istoriju. Oba su krenula iz Rusije nedeljama ranije. Jedna je u vlasništvu kompanije sa sedištem u Indiji koja je optužena za umešanost u kršenje sankcija, a druga je prethodno bila u vlasništvu pojedinca koji je podlegao zasebnim američkim sankcijama, prema kompaniji za praćenje brodova Pole Star Global.

„Transferi se (ponekad) obavljaju legalno, ali se takođe koriste kao nedozvoljena taktika za izbegavanje sankcija“, rekao je David Tannenbaum iz Pole Star Global. „Dodajete više slojeva igri čaura dok oni pokušavaju da zbune vlasti u pogledu toga odakle ova nafta dolazi i ko je kupuje na kraju dana.

Desetine sličnih transfera se dešavaju svake nedelje u Lakonskom zalivu u Grčkoj, pogodnoj tački na putu do Sueckog kanala i azijskih tržišta, kažu analitičari.

Ranije u februaru, američko ministarstvo finansija uvelo je novi paket sankcija protiv brodova i kompanija za koje se sumnja da pomažu u transportu ruske nafte kršeći sankcije SAD, u pokušaju da ometa funkcionisanje ruske flote u senci.

Sjedinjene Države su predvodile koaliciju zemalja krajem 2022. koje su pristale na „ograničenje cena“, obavezujući se da neće kupovati rusku naftu iznad 60 dolara po barelu. Te nacije su takođe zabranile svojim brodarskim kompanijama i osiguravajućim firmama – ključnim igračima u globalnom pomorstvu – da olakšavaju trgovinu ruskom naftom iznad te cene.

„Ograničenje cena je bio pravi pokretač za stvaranje flote u senci“, rekao je Viktor Katona, šef analize sirove nafte u firmi za trgovinska istraživanja Kpler. „Što su lanci snabdevanja duži, to je teže razdvojiti transfere sa broda na brod, teže bi bilo… odrediti stvarnu cenu ruskog barela.

Neka trgovina naftom između Rusije i Indije je otvorena i direktna. Vindvard, kompanija za pomorska veštačka inteligencija, analizirala je globalno kretanje brodova za CNN i otkrila 588 direktnih putovanja naftnih tankera iz Rusije u Indiju prošle godine.

Ali deo saobraćaja između dve zemlje je složeniji, kao što je video CNN kod obale Grčke. Pole Star Global je ispitao istu rutu i ​​otkrio preko 200 putovanja prošle godine brodova iz Rusije koji su izvršili transfer u Lakonskom zalivu na drugi brod, koji je otišao u Indiju.

Tanenbaum iz Pole Star Global-a je rekao da kompanija „sumnja“ da je primarni motiv za ove transfere bio izbegavanje sankcija jer su „skoro sva ova plovila“ imala vezu sa SAD ili Evropskom unijom, i da će biti predmet gornje cene. „Ovaj zaliv je ograđen. To je van puta. I tako mogu da obavljaju ovu aktivnost pseudoanonimno.“

Ami Danijel, izvršni direktor kompanije Vindvard, dao je sličnu procenu: „To je deo ruskog metodičkog, sistemskog napora da se sve samo učini mnogo komplikovanijim. On je opisao podsticaj Rusiji i trgovcima naftom da zaobiđu sankcije kao „gigantski“, rekavši: „Stvarno je trebalo da imate razlog da prebacite 60 i više miliona barela u sred okeana i izvezete ih u Indiju jer je mnogo lakše ne to učiniti – direktno ploviti“.

Flota u senci omogućila je Rusiji da stvori paralelnu brodsku strukturu koja može da izdrži promenljivu taktiku i fokus zapadnih sankcija, sa stotinama tankera u neprozirnom vlasništvu, koristeći složene rute. Vindvard procenjuje da je ova flota prošle godine narasla na 1.800 plovila.

Neto uticaj indijskih kupovina sirove nafte bio je da oslabi pritisak koji ruski predsednik Vladimir Putin oseća zbog naftnih sankcija. Ruski federalni prihodi porasli su na rekordnih 320 milijardi dolara u 2023. i trebalo bi da i dalje rastu. Otprilike trećina novca potrošena je na rat u Ukrajini prošle godine, prema nekim analitičarima, a veći deo je i dalje predviđen za finansiranje sukoba 2024. godine.

Sredstva kojima raspolaže Kremlj dovela su Moskvu u bolju poziciju da izdrži dugi rat od Kijeva, koji se bori da održi očajnički potreban priliv zapadnog novca.

Prema analizi javnih podataka ruskog ministarstva finansija koju je izvršio ekonomista RAND-a Hauard Šac, ruski federalni prihodi i rashodi bili su 2023. godine na vrhuncu svih vremena. Ipak, Moskva još uvek nije izbalansirala knjige, rekao je, što ukazuje na sama cena rata, ali i udar na prihod od nafte od sankcija.

„Uprkos skoku prihoda, deficit saveznog budžeta bio je na trećem najvišem nivou… veći samo 2022. i 2020. godine“, rekao je on. „Porez na domaću proizvodnju i uvoz je visok i efikasan, što znači da oporezuju sopstveno stanovništvo da bi platili ovaj rat“, rekao je on.

Moskva je našla sredstva da se obogati i ovim procesom prerade i izvoza. Jedna od indijskih rafinerija i luka koje prihvataju rusku naftu nalazi se u Vadinaru, a vodi je kompanija pod nazivom Naiara Energi, koja je u 49,1% vlasništvu ruskog državnog naftnog giganta Rosnjefta. CREA je procenila da su SAD 2023. godine uvezle naftne derivate prerađene u Vadinaru u vrednosti od 63 miliona dolara i da je oko polovina sirove nafte koja se koristi u fabrici ruska. Sve je to u potpunosti iznad.

Ali u izveštaju organizacije se dodaje da izvoz iz Vadinara „dovodi do značajnih poreskih prihoda za Kremlj u vidu oporezivanja izvezene ruske sirove nafte“, kao i preko profita koji je ostvario Rosnjeft od prerade i preprodaje zapadnim protivnicima Moskve.

Ipak, analitičari kažu da je profit koji se može ostvariti čak i od najmanjeg izbegavanja sankcija Rusiji ogroman, zbog značajnih suma uključenih u trgovinu teretom jednog naftnog tankera.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter