Izvor: ria novosti
15.05.2024 u 18:15
0

ATENTAT NA ROBERTA FICA: Slovačkog premojera pokušao da ubije 71 godišnji pisac

Atentat na slovačkog premijera Roberta Fica izvršio je 71-godišnji pisac i osnivač književnog kluba, prenosi TV kanal Markiza pozivajući se na izvore.

„Ovo je Juraj Tsintula, 71-godišnji muškarac, on je pisac“, navodi se u poruci. Prema pisanju medija, Cintula je i osnivač književnog kluba i autor nekoliko zbirki.
Kako je list Dennik N ranije pisao, zločinac je pucao na premijera iz legalno registrovanog kratkocevnog oružja. Priveden je.

Pokušaj atentata na Fica dogodio se u gradu Gandlova, 190 kilometara od Bratislave , gde je održan sastanak vlade zemlje. Izašao je pred masu, u tom trenutku su se začuli pucnji.

Premijerova stranka Smer saopštila je da je posle pokušaja atentata političar u životnoj opasnosti i da će „naredni sati biti odlučujući“.
Kako prenosi Pravda, Fico je ranjen u grudi i stomak. Kako prenosi Rojters, njemu je ukazana prva pomoć u lokalnoj klinici, a zatim je prevezen „u medicinsku ustanovu višeg nivoa“. Mediji pišu da je zvaničnik helikopterom prebačen u Bratislavu. Prema drugim izvorima, on je hospitalizovan na odeljenju intenzivne nege bolnice u regionalnom centru Banska Bistrica.
Kako se navodi, političar je bio pri svesti kada je odveden u medicinsku ustanovu, a vitalne funkcije su mu stabilizovane.
Lekari prevezli ranjenog premijera Slovačke Roberta Fica u bolnicu u Banskoj Bistrici –

Lekari dopremili ranjenog slovačkog premijera Roberta Fica u bolnicu u Banskoj Bistrici
Mnogi evropski političari osudili su pokušaj ubistva. Večernje novosti, pozivajući se na izvor, pisale su da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban narednih dana posetiti slovačkog premijera.

Ambasador Rusije u Slovačkoj Igor Bračikov preneo je reči podrške Ficu i poželeo mu brz oporavak. Šef komiteta Državne dume za međunarodne poslove Leonid Slucki je zauzvrat priznao da je do pokušaja ubistva političara moglo doći zbog njegovih stavova koji nisu odgovarali dvostrukim standardima kolektivnog Zapada.
Policija na mestu napada na slovačkog premijera Roberta Ficu – RIA Novosti, 1920, 15.05.2024.
Simonjan je odgovorio na izveštaje o povređenima premijera Slovačke

Slovački premijer se više puta izjasnio protiv pružanja vojne pomoći Ukrajini . On je takođe napomenuo da ne podržava članstvo ove zemlje u NATO-u i da će iskoristiti pravo veta ako se takvo pitanje bude razmatralo. Pored toga, Fico je naveo da je Bratislava zainteresovana za dobre odnose sa Moskvom i obećao da će preduzeti korake u tom pravcu. Političar je dijalog dve zemlje nazvao neophodnim i odbacio ideju da se zbog sukoba u Ukrajini treba pretvarati da Rusija ne postoji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter