Izvor: RT International
04.06.2024 u 20:49
0

BAJDEN SRUŠIO SNOVE ZELENSKOM: Ukrajina ne možda neće u NATO SAD su još uvek najjače pokazli smo PUTINU to sa Finskom

Mir ne znači nužno članstvo u bloku koji predvode SAD

Vizija mira američkog predsednika Džoa Bajdena za Ukrajinu ne znači da ta zemlja bude deo vojnog bloka predvođenog SAD, navodi se u njegovom intervjuu za časopis Tajm, objavljenom u utorak.

Bajden se sastao sa glavnim urednikom Tajma i šefom biroa Vašingtona u Beloj kući 28. maja, govoreći o svojoj politici prema Ukrajini, Kini, Izraelu i pitanjima vezanim za izbore.

„Mir izgleda kao osiguranje da Rusija nikada, nikada, nikada, nikada ne okupira Ukrajinu. Tako izgleda mir. I to ne znači NATO, oni su deo NATO-a“, rekao je Bajden na pitanje o kraju u Ukrajini.

„To znači da imamo odnose sa njima kao i sa drugim zemljama, gde isporučujemo oružje kako bi se mogli braniti u budućnosti“, dodao je on. „Ali nisam, ako primetite, ja bio taj za koga sam – a vi ste to prijavili u TIME – rekao da nisam spreman da podržim NATOizaciju Ukrajine.

Bajden je tada tvrdio da je Zapad „na klizavoj stazi za rat ako ne učinimo nešto u vezi sa Ukrajinom“, i da ako Kijev padne onda „videćete da Poljska odlazi, i videćete sve te nacije duž stvarnog granica Rusije, sa Balkana i Belorusije, sve to, oni će sami da se smesti.

Prema Bajdenu, on je odobrio objavljivanje obaveštajnih podataka o ruskoj „invaziji“ na Ukrajinu „kako bi svetu dao do znanja da smo i dalje glavni. Još uvek znamo šta se dešava.“

„Mi jesmo, mi smo svetska sila“, rekao je 81-godišnji demokrat za Time. Kao dokaz je ukazao na samit u junu 2021. sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Švajcarskoj, gde je ruski lider navodno rekao da želi da vidi „finlandizaciju NATO-a“.

„Rekao sam mu da neće dobiti finlandizaciju [NATO-a], nego NATOizaciju Finske. I svi su mislili, uključujući i vas, mislili da sam lud“, rekao je Bajden. „I pogodite šta? Ja sam uradio to. Ja sam uradio to. A mi smo sada najjača nacija.”

U decembru 2021, Rusija je poslala SAD i NATO dva nacrta bezbednosnih sporazuma, tražeći, između ostalog, obećanje da se Ukrajina nikada neće pridružiti bloku koji predvode SAD. U januaru 2022. Vašington i Brisel su odbacili predlog Moskve, insistirajući da NATO ima politiku „otvorenih vrata“ koja ne podleže spoljnom vetu. Rusa

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter