Izvor: foxnews
21.09.2023 u 18:07
0

BIN SALMAN KAŽE UBISTVO KAŠOGIJA GREŠKA: CIA tvrdi on je lično naredio ubistvo

Prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman nazvao je ubistvo novinara Džamala Kašogija, za koje CIA tvrdi da ga je on lično naručio - "greškom"

Bin Salman dao je intervju za Fox News, prvi za američke medije od 2019. godine, osvrnuvše se na kontroverze koje su obeležile njegovu vladavinu poslednjih godina. Glavna je svakako ubistvo novinara Vašington posta Džamala Кašogija 2018. godine, za koje je CIA zaključila da je bin Salman lično naručio.

KAO DA NAM NIJE DOSTA JEDAN! U NJUJORKU KLONIRALI ZELENSKOG – JEDAN ZA GOVORNICOM, DRUGI u PUBLICI (FOTO, VIDEO)

Кašogi je napisao nekoliko članaka koji su kritikovali prestolonaslednika, a američke obaveštajne službe navode da ubistvo Кašogija – u kome je učestvovalo 15 ljudi koji organizovali zasedu i ubili ga – nije mogla da se desi bez direktnog pristanka bin Salmana. Bin Salman je rekao Bretu Beru, političkom voditelju FOX News-a, kako „svako umešan“ u Кašogijevo ubistvo služi kaznu u zatvoru i mora da se „suoči sa zakonom“.

-Preuzimamo sve pravne mere koje bi preduzela bilo koja zemlja… To smo uradili u Saudijskoj Arabiji i slučaj je zatvoren. Takođe, pokušavamo da preuredimo bezbednosni sistem kako bismo bili sigurni da se ovakve greške više neće ponoviti, a vidimo da se u proteklih pet godina ništa od toga nije dogodilo. To nije nešto Saudijska Arabija radi-, rekao je on.

On je ubistvo novinara i svog kritičara nazvao „greškom“ koja je bila „bolna“, te dodao da je radio na reformi pravnog sistema, kako bi osigurao da su „svi bezbedni“.

Voditelj ga je takođe pitao o vezama Saudijske Arabije sa napadom 11. septembra, u kojem su 15 od 19 otmičara koji su izvršili plan bili državljani Saudijske Arabije.

Bin Salman je odbacio optužbe da je njegova vlada omogućila ili podržala napade, nabrajajući razne napade koje je Usama bin Laden planirao i izveo protiv Saudijske Arabije 1990-ih godina.

Prestolonaslednik je priznao da je Bin Laden bio u mogućnosti da regrutuje Saudijce, ali da „ne bi imalo smisla“ da zemlja pomaže čoveku koji je napada.

„On je naš neprijatelj i on je američki neprijatelj“, naglasio je bin Salman.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter