Izvor: BSCHAPPY
15.05.2024 u 18:00
0

BLOG UŽIVO: Atentat na slovačkog premijera,DOBRE VESTI Premijer Robert Fico je već izašao iz operacije, rekao je pouzdan izvor za Aktualiti.sk. Njegovo stanje treba stabilizovati

Slovački premijer Robert Fico je upucan više puta u gradu Handlova, koji se nalazi na oko 150 kilometara udaljenosti od Bratislave. On je u teškom stanju prebačen u lokalnu bolnicu, dok je osumnjičeni napadač uhapšen. Sve najnovije informacije možete pratiti uživo na BSC HAPPY

22:46

Bajden: Užasan čin nasilja

Predsednik SAD Džozef Bajden je izjavio da je užasnut izveštajima o napadu na Roberta Fica.

Američki predsednik je rekao da se on i njegova supruga Džil mole za Ficov brzi oporavak i da su njihove misli sa porodicom slovačkog premijera i narodom Slovačke.

„Osuđujemo ovaj stravičan čin nasilja. Naša ambasada je u bliskom kontaktu sa Vladom Slovačke i spremna je da pomogne“, napisao je Bajden.

22:16

Zamenik slovačkog premijera: Fico operisan, verujem da će preživeti

Zamenik slovačkog premijera rekao je za BBC da veruje da će premijer Robert Fico „preživeti“ i da više nije u životnoj opasnosti.

 

Tomaš Taraba je takođe kritikovao opozicione stranke, optužujući ih da koriste „lažne narative“ i da Fica slikaju kao „skoro čudovište“.

22.12

Vulin za Sputnjik o atentatu na Fica: Na Zapadu se drugačije uverenje kažnjava – sankcijama ili metkom

Suština mržnje protiv Fica jeste bila njegova politička orijentacija. Na Zapadu je drugačije političko uverenje kažnjivo, kažnjava se na razne načine. Nekad vas stave pod sankcije, nekad pucaju u vas, rekao je za Sputnjik potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin povodom atentata na slovačkog premijera Roberta Fica.
Kako je naveo, rano je da govorimo o pravim motivima atentata i šta se zapravo desilo.
„Istinu ćemo znati vremenom, ali ono što jeste činjenica i što ostaje kao činjenica jeste neverovatna mržnja i kampanja koja se protiv gospodina Fica vodila godinama u Slovačkoj, ali i u čitavoj Evropi. Suština mržnje protiv njega jeste bila njegova politička orijentacija. Saznaćemo da li atentat neposredno sa tim ima ili nema veze, ali da je ovo što se desilo sasvim sigurno dobrim delom posledica mržnje i posledica medijske kampanje koja je vođena protiv gospodina Fica – to je bez svake sumnje. Znate, na Zapadu je drugačije političko uverenje kažnjivo, kažnjava se na razne načine. Nekad vas stave pod sankcije, nekad pucaju u vas“, rekao je Vulin.
21:19
Kako prenosi TV JOJ, policija je privela suprugu strelca na saslušanje. Nije htela da se izražava, morala je da pokrije lice reklamnim novinama.
21:00

BBC: Turbulentni meseci Ficovog novog mandatata

Prvih nekoliko meseci Roberta Fica na mestu premijera pokazalo se politički veoma spornim – vratio se na vlast u Slovačkoj posle izbora prošlog septembra, na čelu populističko-nacionalističke koalicije.

 

U januaru je zaustavio vojnu pomoć Ukrajini, a prošlog meseca je progurao planove za ukidanje javnog emitera RTVS.

Tanjug,AP Photo/Denes Erdos, File

Hiljade Slovaka protestovalo je poslednjih nedelja protiv predložene reforme javnog emitera. Međutim, planirane demonstracije predvođene opozicijom otkazane su u sredu pošto su se pojavile vesti o pucnjavi.

 

U vreme napada zasedao je parlament, a slovački mediji su objavili da je Ficov partijski kolega vikao na poslanike opozicije, optužujući ih da su podstaknuli napad.

20:43

Vlada će „učiniti sve što je u njenoj moći“ da zaštiti zvaničnike

Nakon što je okrivio govor mržnje, Matuš Šutaj Eštok dalje kaže da će vlada učiniti sve što je u njihovoj moći da zaštiti svoje ustavne funkcionere, koji bi mogli biti meta ovakvih napada, uključujući novinare i javne ličnosti.

„Molim vas, smirite se, nemojmo širiti mržnju“, kaže on.

 

On kaže da će apelovati na potpredsednika „da sutra sazove Savet bezbednosti da proceni situaciju“ i dodao da je to „najtužniji dan za demokratiju u Slovačkoj, napad na premijera je napad na demokratiju“.

 

On je rekao da je premijer pogođen u stomak.

 

Eštok dodaje da je pokušaj atentata bio politički motivisan i da je odluka „donesena odmah posle predsedničkih izbora“.

 

.(AP Photo/Denes Erdos)

20:03

Informaciju da je Fico još uvek u operacionoj sali potvrdio je i ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok

„Počinilac je ispalio 5 hitaca, a premijer je u kritičnom stanju. Još u operacionoj sali“, dodao je ministar. Kaže da je odluka strelca bila politički motivisana i usledila je ubrzo nakon predsedničkih izbora.

Deputy Prime Minister and Defence Minister of Slovakia Robert Kalinak speaks during a joint press conference with Slovakia’s Interior Minister Matus Sutaj Estok, right, at the F. D. Roosevelt University Hospital, where Slovak Prime Minister Robert Fico, who was shot and injured, is treated in Banska Bystrica, central Slovakia, Wednesday, May 15, 2024. Slovak Prime Minister Robert Fico is in life-threatening condition after being wounded in a shooting after a political event Wednesday afternoon, according to his Facebook profile.(AP Photo/Denes Erdos)
20:07

Ministar odbrane: „Još je u operacionoj sali, operacija je u toku“

Prema rečima ministra odbrane Roberta Kalinjaka, predstavnici vlasti još nemaju dobre vesti.

„Još je u operacionoj sali, operacija je u toku“, dodao je on. Operacija traje više od tri i po sata“, rekao je.

Time je demantovao vesti koje je doneo TA3 da je premijer već u stabilnom stanju nakon operacije i komunicira.

 

„Za nas tragični dan znači borbu za život premijera“, rekao je ministar odbrane Robert Kalinjak.

19:17

 

U vezi sa pokušajem  ubistva premijera Slovačke, policija je zatražila od medija da isključe komentare pod statusima na društvenim mrežama ili direktno u napisima vezanim za današnji događaj.

„Mi cenimo demokratiju i slobodu govora, ali govor mržnje i komentari doprinose daljoj eskalaciji osećanja u društvu“, rekla je portparolka predsedništva policije Denisa Bardjova.

 

19:11

Očekujemo da će se za nekoliko minuta održati brifing o trenutnoj situaciji u krugu Ruzveltove bolnice (zgrada sedišta u prizemlju) u Banskoj Bistrici.

19:00

Informacije o zdravstvenom stanju premijera su pod embargom , kako prenosi TV Markiza, uzeli su mobilne telefone zaposlenih u bolnici.

 

18.58

Prostrelna rana u predelu stomaka može biti fatalna, ali i relativno bezopasna. Ovo je za Aktualiti.sk objasnio bolničar Matej Polak.

„Kada neko puca nekome u stomak, to može biti bilo šta, od ničega do smrti za tri minuta. Zavisi šta će se udariti u taj stomak. U abdomenu, aorta krvari za minut ili dva. Može da te puca u stomak i ako ti se ništa ne desi“, zaključio je on i dodao da sama informacija o pucnju u stomak nije dovoljna.

Prema informacijama Aktualita, premijer je zadobio tri prostrelne rane, dve na ruci i jednu na stomaku. Zbog toga je podvrgnut operaciji u bolnici u Banskoj Bistrici.

 

18:48

Najjasniji snimak trenutka atentata

RTV Prievidza objavila do sada najjasniji snimak (od 14. sekunde snimka) atentata. Fica, koji je bio okružen obezbeđenjem, sa pet hitaca upucao je 71-godišnji Levičanin.

18:53

 

Oglasio se sin osumnjičenog

Kako se navodi, pojedini mediji su kontaktirali sina osumnjičenog strelca, koji je rekao da je šokiran je situacijom. On je potvrdio da je otac imao pištolj u legalnom posedu.

18:21

Fico ima tri prostrelne rane

Fico ima tri prostrelne rane: dve na ruci i jednu na stomaku, prenosi Aktualnost.

18:19

Jeljcinov šef bezbednosti ukazao je na grešku Ficove službe bezbednosti, prenosi Ria novosti

Čuvari slovačkog premijera Roberta Fica propustili su trenutak kada je političar odlučio da izađe na ulicu da razgovara sa ljudima, što je dovelo do tragedije, kaže bivši šef Službe bezbednosti ruskog predsednika Aleksandar Koržakov. Napad na Fica dogodio se u mestu Gandlova, 190 kilometara od Bratislave. Nakon vladinog povlačenja održanog u lokalnom kulturnom centru, premijer je izašao pred okupljene u blizini zgrade. U tom trenutku na njega je pucao čovek. Napadač je priveden.
„Ficovi sčuvari su trebali unapred pripremiti ulicu Čak i da je političar spontano odlučio da komunicira sa ljudima, trebalo je da bar prvi istrča i opkoli sve tesno, pazeći da premijer nije tu. opasnost“, rekao je Koržakov za RIA Novosti.
17:42

Svedokinja kaže da je čula tri pucnja

Svedokinja pucnjave, koja je čekala ispred zgrade kako bi se rukovala sa slovačkim premijerom, nekoliko trenutaka pre nego što je upucan, dala je izjavu za medije.

„Uslikala sam ga kada je izašao iz zgrade“, navela je ona za BBC 5 Live.

Kada je otišla da se rukuje sa Robertom Ficom, čula je pucnjavu, za koju je u početku mislila da „zvuk topa“.

„Čula sam tri pucnja i videla sam ogrebotinu na njegovoj glavi“, rekla je ona ona.

16:58

Policija ogradila bolnicu u kojoj se nalazi Fico

Ulaz u Hitnu pomoć Ruzveltove bolnice ogradila je policija. Prisutni su i ministarka zdravlja Zuzana Dolinkova i načelnik Ministarstva unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok, javljaju slovački mediji.

Rescue workers and policemen take Slovak Prime Minister Robert Fico, who was shot and injured, to a hospital in the town of Banska Bystrica, central Slovakia, Wednesday, May 15, 2024. (Jan Kroslak/TASR via AP)
Rescue workers take Slovak Prime Minister Robert Fico, who was shot and injured, to a hospital in the town of Banska Bystrica, central Slovakia, Wednesday, May 15, 2024. Slovakia’s populist Prime Minister Robert Fico is in life-threatening condition after being wounded in a shooting Wednesday afternoon, according to his Facebook profile. (Jan Kroslak/TASR via AP)
Rescue workers wheel Slovak Prime Minister Robert Fico, who was shot and injured, to a hospital in the town of Banska Bystrica, central Slovakia, Wednesday, May 15, 2024. (Jan Kroslak/TASR via AP)
16:56

Slovački mediji: Policija identifikovala napadača

Kako piše slovački medij Aktuality.sk, napadač je imao pištolj u legalnom posedu. Policija ga je privela nakon napada.

Osumnjičeni za napad na premijera Slovačke je 71-godišnji J.C. iz Levica, koji je verovatno legalno posedovao oružje iz kojeg je ispalio nekoliko hitaca u premijera.

 

Na internetu su se pojavile tvrdnje svedoka da je prvo viknuo na Roberta Fica, koji mu je potom prišao da se rukuje. Zatim je pucao u njega.

 

Muškarca je policija uhapsila odmah nakon napada. Trenutno je u pritvoru, slučaj je preuzela Nacionalna kriminalistička agencija.

16:44

Šta se zna o stanju slovačkog premijera?

Nepotvrđeni izveštaji očevidaca kažu da je Fico upucan u ruke, noge i stomak.

Tanjug/Jan Kroslak/TASR via AP

Njegovi telohranitelji su viđeni kako mu pomažu da dođe do automobila ubrzo nakon pucnjave.

Ficovo osoblje je od tada saopštilo da je prebačen u obližnju bolnicu jer bi transfer do glavnog grada Bratislave trajao predugo, a smatra se da je njegovo stanje kritično.

16:43

Ko je Robert Fico?

Slovački premijer Robert Fico vratio se na vlast nakon izbora prošlog septembra, na čelu populističko-nacionalističke koalicije.

Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

On predvodi populističku levičarsku partiju Smer-SSD i pobedio je na izborima prošlog oktobra, obećavajući da će zaustaviti vojnu pomoć Ukrajini, ali je negirao da je proruski nastrojen.

Fico je bio primoran da se povuče sa mesta premijera nakon ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka 2018. godine.

16:42

Vučić: Fico je veliki prijatelj Srbije i moj lično

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon pucnjave na premijera Slovačke Roberta Fica, na svom Tviter nalogu napisao da se moli za njegovo zdravlje.

„Šokiran sam atentatom na Roberta Fica, velikog prijatelja Srbije i mog lično. Dragi prijatelju molim se za tebe i za tvoje zdravlje“, napisao je Vučić.

16:42

Reakcije iz celog sveta na atentat

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen osudila je „podli napad“ na Fica.

Rumunski premijer Marsel Čolaku rekao je da je „duboko šokiran“ vestima o pucnjavi i kaže da počinioci moraju da odgovaraju.

Češki premijer Petr Fiala ocenio je da je pucnjava „šokantna“ i poželeo Ficu što brži oporavak.

Mađarski premijer Viktor Orabn kaže da je „duboko šokiran gnusnim napadom na svog prijatelja, premijera Roberta Fica“.

16:41

Odlazeća predsednica Slovačke: Šokirana sam

Odlazeća predsednica Slovačke Zuzana Čaputova izjavila je da je šokirana „brutalnim i nemilosrdnim“ napadom na premijera.

„Šokirana sam. Želim Robertu Ficu puno snage u ovom kritičnom trenutku da se oporavi od napada“, navodi ona u saopštenju.

16:35

MUP: Izvršen je atentat

Portparol slovačkog ministarstva unutrašnjih poslova potvrdio je da je izvršen atentat na slovačkog premijera

15:43

Objavljen snimak hapšenja čoveka za kog se sumnja da je upucao Fica

Čovek koji se sumnjiči da je upucao slovačkog premijera Roberta Fica je uhapšen, a na društvenim mrežama su objavljeni snimci hapšenja.

Fico je upucan kada je prišao da se pozdravi sa svojim pristalicama. Zasad nema više informacija o njegovom stanju, ali je ranjen prebačen u lokalnu bolnicu.

Na snimcima koji su objavljeni na društvenim mrežama vidi se veliki metež na ulici i pripadnici policije kako hapse osumnjičenog koji leži na zemlji

15:42

Prve fotografije iz Slovačke

 

Fico je upucan u gradu Handlova, koji se nalazi na 150 kilometara severoistočno od Bratislave, javila je televizijska stanica TA3. Osumnjičeni je priveden, navodi se u saopštenju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter