Izvor: Tanjug
04.06.2023 u 17:39
0

BORBE ESKALIRALE: Ljudi su u strahu

Stanovnici glavnog grada Sudana Kartum rekli su da su sukobi eskalirali u nekim delovima grada nakon što se između sukobljenih strana završilo primirje.

Stanovnici glavnog grada Sudana Kartum rekli su da su sukobi eskalirali u nekim delovima grada nakon što se između sukobljenih strana završilo primirje.

Svedoci su rekli da se vojni avion srušio u Omdurmanu, jednom od tri grada koji čine glavni region.

Vojska, koja koristi borbene avione za gađanje paravojnih snaga za brzu podršku (RSF) raširenih širom glavnog grada, nije odmah komentarisala eskalaciju nasilja. Sukob je počeo 15. aprila i izazvao veliku humanitarnu krizu.

NOVO PRIMIRJE, A SITAUCIJA I DALJE NAPETA: Sukob u Sudanu odneo nekoliko stotina žrtava

Saudijska Arabija i SAD saopštile su da su i dalje u svakodnevnim razgovorima sa delegacijama vojske i RSF-a, koje su ostale u Džedi uprkos razgovorima o produženju primirja obustavljenim prošle nedelje.

„Ovi razgovori su fokusirani na omogućavanje humanitarne pomoći i postizanje sporazuma o budućim koracima koje će strane preduzeti pre nego što se pregovori u Džedi nastave“, navodi se u zajedničkom saopštenju dve zemlje.

Sporazum o prekidu vatre stupio je na snagu 22. maja, a istekao je u subotu uveče. To je dovelo do smanjenja intenziteta borbi i ograničenog pristupa humanitarnoj pomoći, ali je više puta kršeno kao i prethodni sporazumi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter