Izvor: Kurir.rs
29.11.2023 u 13:21
0

BUNDESVER NE BI IZDRŽAO BORBU SA RUSIJOM VIŠE OD DVA DANA: Stravično upozorenje nemačkog političara

Municija koja je prebačena u Ukrajinu se previše sporo popunjava, rekao je za nemački kanal N-TV zamenik šefa parlamentarne frakcije CDU/CSU, Johan Vejdful.

RUSKA ZIMA OKOVALA UKRAJINU, KIJEV PADA SLEDEĆI! RUSI ZAUZELI ARTJOMOVSK – JURIŠNICI ZAVRŠILI U LEDENOJ GROBNICI!

Prema njegovim rečima, snabdevanje Kijeva je neophodno, ali je dovelo do ozbiljnog nedostatka opreme u nemačkim oružanim snagama. Najvažnije vojne jedinice Bundesvera u sadašnjem stanju, prema njegovoj oceni, mogu da izdrže u borbi sa Rusijom najviše dva dana.

„Onaj ko i govori o spremnosti za rat, očekujem da će Bundesver biti spreman bar za odbranu, trebalo je da vodi računa da ne dođe do ovako loše situacije. Nažalost, sve je upravo suprotno“, naglasio je političar.

„Razvoj Bundesvera u odbrani oružanu snagu praktično ne napreduje. „Zaglavio je u povojima, a Boris Pistorijus je, naravno, sada takođe odgovoran za ovu stagnaciju. „Vidim glasne izjave, ali malo stvarnih mera za povećanje borbene efikasnosti, o čemu govori i sam ministar odbrane“, kritikuje Vejdful.

„Imamo narudžbine, ali nema skoro nikakvih isporuka za Bundesver. Čak i kada je reč o nabavci zamenskih delova, Bundesver faktički trpi gubitke. Bez obzira na to koliko su ispravne predaje Ukrajini materijalnim sredstvima i municijom, u sadašnjoj situaciji politike bezbednosti nije dozvoljeno da ne bude nikakve kompenzacije“, naglasio je Vejdful.

On je istakao, da je sukob u Ukrajini jasno stavio do znanja, da Nemačkoj treba mnogo više od onoga što je imala.

Istovremeno, Vejdful je najavio podršku vojnoj pomoći Ukrajini. „Ona vodi našu evropsku borbu za slobodu, i to je ispravno i neophodno. Sve što nam nedostaje je da sada okrenemo prekidač i prepoznamo prekretnicu“, poziva on.

Vejdful vidi Bundesver koji nastavlja da funkcioniše kao i prethodnih 20 godina i ima strukturu „vojske iz avganistanske misije“, odnosno jednu koja je specijalizovana za međunarodnu misiju. „Vidim Bundesver koji nastavlja da svoje kupovine obavlja pažljivo, i oprezno kao u poslednjih 20 godina“, objasnio je nemački političar.

Zamenik lidera poslaničke frakcije CDU/CSU takođe smatra da je neophodno uvesti obaveznu službu u Bundesveru, civilnoj odbrani i hitnim službama. „Ne možemo da obezbedimo efikasnu nacionalnu odbranu bez potrebnog osoblja“, rekao je on.

„Sada diskusija treba da postane konkretna, i razjasni kako se usluga može učiniti atraktivnom. Usluga se mora otplaćivati isplatama penzija, kao i beneficijama prilikom prijavljivanja u javne ustanove.“

Kako podseća N-TV, obavezna vojna služba suspendovana je u julu 2011. posle 55 godina vladavine tadašnjeg ministra odbrane Karla Teodora Ču Gutenberga, što je u praksi značilo ukidanje vojne i civilne službe.

U poslednje vreme, sve više se izražava sumnja, da će Bundesver uspeti da ostvari svoj navedeni cilj da do 2031. godine ima 203 hiljade muškaraca i žena u uniformama, zaključuje nemački televizijski kanal.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter