Izvor: Alo
18.10.2021 u 08:22
0

ČEKA NAS NOVA PANDEMIJA? Kao da nam korona nije dovoljna

Virus Nipa, koji je mnogo smrtonosniji od koronavirusa i ubija najmanje polovinu zaraženih, mogao bi izazvati neku od sledećih pandemija u svetu, upozorila je ugledna britanska naučnica Sara Gilbert, koja je bila uključena u pravljenje vakcine protiv koronavirusa AstraZeneka.

Protiv ovog virusa još uvek ne postoji ni lek ni vakcina, a domaći stručnjaci kažu da bi međunarodne zdravstvene ustanove trebalo da se organizuju i pripreme na vreme, jer realna opasnost od nove, pa i još gore pandemije, svakako postoji!

PROČITAJTE JOŠ: UČENIK PUCAO U PLAFON ŠKOLE: Rusija u šoku

Nipa virus može izazvati groznicu, glavobolju, otežano disanje, a među ozbiljnim simptomima su i oticanje mozga i koma, istakla je, Sara Gilbert, a prenosi britanski San.

– Svi znaju kako se SARS-CoV-2 proširio po celom svetu. Mutirao je, evoluirao i završili smo sa delta varijantom koja je veoma prenosiva. Ako dobijemo delta varijantu virusa Nipa, onda odjednom imamo visoko prenosiv virus sa 50 odsto smrtnosti“, istakla je ona i dodala da njen tim prikuplja novac za razvoj vakcina ne samo protiv već poznatih bolesti, već i onih koje će se tek pojaviti.

– U pandemiji smo naučili da možemo brže i bolje. Želimo da primenimo te lekcije, ali su nam potrebni resursi. Potrebne su nam zalihe vakcine protiv patogena za koje već znamo, jer šta će se desiti ako odjednom dođe do velike epidemije Nipe koja se počela širiti svetom. Godinama smo znali za opasnost, a vakcinu smo počeli da pravimo pre pet godina. Taj posao još nije završen. – navela je Gilbertova.

PROČITAJTE JOŠ: NAPAD U ŠOPING CENTRU U MELBURNU: Dva muškarca nakon uboda nožem prebačena u bolnicu!

Inače, ovaj virus je, nakon izbijanja infekcije u Indiji 2018. godine, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) stavila na vrh liste virusa koji bi u budućnosti mogli izazvati pandemije. Ovog septembra 12-godišnji dečak umro je od Nipe u indijskoj državi Kerala.

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter