Izvor: ALO
14.10.2023 u 07:27
0

CIA ZNALA DA ĆE DOĆI DO KRVOPROLIĆA: Telegram od 5. oktobra je bio poslednje upozorenje

Telegram CIA od 5. oktobra upozorava na sve veću mogućnost nasilja od strane Hamasa, a zatim su 6. oktobra, dan pre napada, među američkim zvaničnicima kružili izveštaji iz Izraela koji su ukazivali na neobičnu aktivnost Hamasa.

Američka Centralna obaveštajna služba (CIA) je danima pre subotnjeg napada na Izrael uradila najmanje dve procene delimično utemeljene na izraelskim obaveštajnim podacima u kojima je upozorila predsednika Bajdena na povećan rizik za palestinsko-izraelski sukob.

U izveštaju od 28. septembra navodi da se teroristička grupa Hamas sprema da eskalira raketne napade.

Telegram CIA od 5. oktobra upozorava na sve veću mogućnost nasilja od strane Hamasa, a zatim su 6. oktobra, dan pre napada, među američkim zvaničnicima kružili izveštaji iz Izraela koji su ukazivali na neobičnu aktivnost Hamasa.

Nijedna od američkih procena nije ponudila nikakve taktičke detalje ili naznake da će napad koji je Hamas sproveo 7. oktobra biti toliko opsežan i strahovit.

IZRAELSKI TENKOVI I PEŠADIJA UŠLI U POJAS GAZE: „Trupe uništile ključnu ćeliju Hamasa“

Problem je što ništa od toga nije bilo novo. To je istorijski bila norma između Hamasa i Izraela. Mislim da su oni koji su videli izveštaje odmahnuli rukom pretpostavljajući da se neće dogoditi ništa značajno – rekao je za CNN jedan od izvora upoznat s obaveštajnim podacima.

Visoki zvaničnik jedne arapske zemlje je rekao da je više puta upozorio američke i izraelske vlasti da nivo besa među Palestincima dostiže opasan nivo.

– Više puta smo upozoravali, nisu nas poslušali – rekao je zvaničnik.

Izaslanik Bliskog istoka u Vašingtonu takođe je rekao za CNN da je njihova vlada upozoravala Belu kuću i američke obaveštajne službe o gomilanju oružja unutar redova Hamasa i besu među Palestincima.

Upozorili smo da ne mogu ni da zamisle koliko oružja sada ima u Gazi i da Hamasova kontrola nad Zapadnom obalom postaje pravi problem. To smo govorili na svakom susretu u zadnjih godinu i po dana – rekao je on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter