Izvor: SPUTNIK
11.07.2024 u 12:50
0

EU SE SPREMA DA KAZNI ORBANA ZBOG POSETE MOSKVI

Zemlje Evropske unije nameravaju da "kazne" Budimpeštu bojkotom neformalnih ministarskih sastanaka tokom mađarskog predsedavanja Savetom EU zbog poseta mađarskog premijera Viktora Orbana Moskvi i Pekingu, piše italijanski list Republika.

Prema pisanju lista, većina zemalja EU izrazila je oštro nezadovoljstvo Orbanovim diplomatskim aktivnostima, zbog čega se oko Budimpešta stvara još jedan „sanitarni kordon“, što će mađarskog lidera učiniti irelevantnim za odluke u Evropi. Cilj ovih inicijativa je da se „sterilizuje“ predsedavanje Mađarske u Savetu EU i učini „bezopasnim i beznačajnim“, s obzirom na to da se procedura za okončanje mađarskog predsedavanja Evropom pokazala predugačkom i komplikovanom, smatra Republika.
„U suštini, svi neformalni evropski saveti će biti ignorisani i dekvalifikovani (smanjeni u statusu). Ministri će biti prisutni u ograničenom broju navrata. Premijeru Mađarske neće biti dodeljivane nikakve političke odgovornosti osim izvršavanja formalne procedure vezane za polugodišnje predsedavanje. Nikada, kao u ovom trenutku, ova funkcija neće biti čisto formalna“, kaže se u članku.
Orban je sa delegacijom stigao u Moskvu 5. jula i održao sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. On je posetu Moskvi nazvao sledećom etapom mirovne misije, koja je počela putovanjem u Kijev 2. jula. Mađarski premijer je rekao da uskoro namerava da održi nekoliko sličnih neočekivanih sastanaka.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter