Izvor: Informer-BSC Happy
28.02.2024 u 18:56
1

GDE ĆE RUSIJA STATI? Medvedev otkrio KOJI GRAD je krajnji cilj

Posle nekoliko nedavnih relativnih ratnih uspeha ruskih snaga, odnosno osvajanja Avdejevke i još nekoliko naselja u okolini, pojavile su se spekulacije o mogućem pokušaju "ofanzive na Kijev".

Podsetimo, na samom početku rusko-ukrajinskog rata ruske trupe stigle su do nekoliko predgrađa Kijeva  (Irpinj i Buča), ali su potom bili prinuđeni na povlačenje.

Međutim, „zauzimanje Kijeva nikada nije prestalo da bude glavna preokupacija Kremlja“, kažu analitičari sa Zapada, a pišu ukrajinski mediji.

Naime, tek njegovim osvajanjem, Putinova specijalna vojna operacija bi bila u potpunosti realizovana, a sam ruski predsednik stalno napominje da ni posle dve pune godine nije odustao od „prvobitnih planova“ zbog kojih je pokrenuo rat.

Ukrajinski mediji ističu nedavnu izjavu Putinovog bliskog saradnika Dmitrija Medvedeva, koji se, kako prenose ruske agencije, retorički zapitao: „Gde će Rusija stati? Hoće li to biti Kijev? Da, trebalo bi da bude Kijev. Ako ne sada, onda svakako u sledećoj fazi sukoba“.

Ovim je, navodno, Medvedev potvrdio kako Moskva ne odustaje od zauzimanja Kijeva!?

Doduše, vojni analitičari i zapadni i ukrajinski, kažu da za sada nema većih indicija da ruske snage spremaju takvu ofanzivu, kao i da bi uskoro mogli da krenu na Kijev.

Ipak, vojni analitičar Roman Pogorelij rekao je ruskoj redakciji BBC da Ukrajina na ovakav potez neprijatelja mora da bude spremna, jer planovi za to u ruskom Generalštabu svakako postoje. A mogle bi da počnu i pripreme!

Prema ukrajinskim obaveštajnim podacima, na severnoj ruti stacionirano je između 20 i 25 hiljada ruskih vojnika, a izvestan broj ruskih vojnika nalazi se i u Belorusiji, u pravcu Kijeva, koji je od te granice udaljen svega oko 150 kilometara.

Međutim, to je veoma zahtevna vojna intervencija. Ukrajinski vojni bloger Konstantin Mašovec kaže da bez 100.000 do 120.000 vojnika Rusi ne mogu ozbiljno da razmišljaju o planu da ponovo marširaju na Kijev, a grupisanje tolikog broja vojnika teško bi bilo sakriti od obaveštajnih službi i satelita.

Vladimir Putin, tvrde, za sada ništa o tome ne govori, čeka da ozvaniči svoju pobedu na predstojećim predsedničkim izborima, pa svi pretpostavljaju da će posle toga, na proleće, objaviti još jednu mobilizaciju, bez koje neće moći da pokrene bilo kakve značajnije i veće operacije.

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kiril Budanov kaže: „već dve godine plaše novim udarom na Kijev“.

– Verujte mi, već mi je dosadno da pričam o tome – kaže Budanov.

Međutim, vojni savetnik Taras Čmut smatra da „opasnost od novog pokušaja osvajanja Kijeva“ raste sa promenom situacije na ratištu.

Neki ukrajinski vojni analitičari smatraju da bi Moskva mogla da pribegne tzv imitiranjem napada na Kijev kako bi se rasteretili drugi delovi fronta i primorali Ukrajinci da najveći deo svojih snaga usredsrede na „odbranu“ Kijeva i udalje ih sa područja koja su sada prioritetna za Ruse, što je svakako Donbas i Herson.

Konstantin Mašovec navodi da je ovaj manevar „lažni napad“ vrlo izvestan, možda već ovog proleća.

U svakom slučaju, mnogi odbrambeni i fortifikacioni objekti se već grade oko Kijeva i duž beloruske granice.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “GDE ĆE RUSIJA STATI? Medvedev otkrio KOJI GRAD je krajnji cilj”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter