Izvor: BSC Happy
01.03.2024 u 16:04
0

GOVOR ERDOGANA PODIGAO SVET NA NOGE: Turski predsednik sve UZBUNIO emotivnim rečima

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da ta zemlja nema luksuz da sa distance posmatra bilo kakve događaje ili da ih ignoriše, kao i da je dužnost Turske prema sopstvenom narodu i prema celom čovečanstvu da smelo kaže ono što zna da je istina.

– Nesumnjivo smo svesni teškoća takve misije danas, kada se stišaju glasovi onih koji govore istinu. Ali uprkos tome, mi ćemo nastaviti da iznosimo istinu, čak i ako je za neke bolna ili uznemirujuća. Verujem da će ideje iznete tokom foruma doprineti našoj borbi – rekao je Erdogan na početku Diplomatskog foruma u Antaliji.

Poručio je da Antalija kao prestonica turizma, sada zbog foruma postaje centar gde kuca srce globalne diplomatije i dodao da prisustvo oko 4.000 zvaničnika na forumu, od današnjih do budućih lidera, od poslovnih ljudi do akademika, pokazuju njegov značaj.

– Verujem da će nas razmena ideja i diskusija dovesti na korak bliže istini, dobroti, pravdi i stvarnosti. Temu našeg ovogodišnjeg foruma odredili smo kao Unapređenje diplomatije u vremenu previranja. Kada se pogleda haotično stanje globalne politike, shvatiće se koliko je tačno odabrana tema Foruma – naveo je Erdogan.

On je okupljenima poručio da nejednakost u prihodima između zemalja eksponencijalno raste, kao i da su u današnje vreme ratovi mnogo krvaviji i razorniji nego ranije.

– Turska je jedna od zemalja koje su najviše pogođene krizama, kako po svom geografskom položaju, ljudskim i kulturnim vezama, tako i po međunarodnim odnosima. Ogromna većina sukoba, tenzija, ratova i rizikase dešava u našoj neposrednoj blizini. Na primer, mi se već 40 godina borimo protiv terorističke pretnje sa kojom su se mnoge zemlje suočile u poslednjih pet do 10 godina. Mi smo jedini NATO saveznik koji se borio sa Islamskom državom licem u lice na terenu i pobedio ovu organizaciju – istakao je on.

Dodao je da su građani Turske, koji žive u inostranstvu, delovi društva na meti rastućeg neprijateljstva prema Islamu.

– Većina nedavnih napada na našu svetu knjigu, časni Kuran, u Evropi pod maskom protestne akcije, izvedeni su ispred turskih ambasada. Turska i evropski Turci su posebno želeli da budu isprovocirani u ovom procesu – kazao je Erdogan.

Turski predsednik podsetio je na razorni zemljotres koji je 2023. pogodio Tursku i naglasio da ta zemlja ubrzano leči rane od tog događaja, koji je zahvatio 11 pokrajina Turske i 14 miliona građana i u kojem je stradalo više od 53.000 osoba.

– Ovde bih posebno želeo da iskažem materijalnu i moralnu podršku koju smo dobili od prijateljskih i bratskih zemalja tokom ovog teškog procesa. U ime svoje zemlje i nacije, želim još jednom da izrazim zahvalnost našim prijateljima koji svesrdno dele naš bol i pružaju solidarnost i podršku, gde god da se nalaze u svetu – zaključio je Erdogan.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter