Izvor: Tanjug
14.01.2022 u 22:09
0

HARČENKO: Učenje ruskog jezika važno za Srbiju i Rusiju

Srbiju i Rusiju veže duhovna i kulturna bliskost, kao i uzajamna želja za upoznavanjem dva naroda u svim sferama pa je zato značajno da se učenje ruskog jezika u Srbiji podigne na viši nivo, izjavio je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko.

Harčenko je to rekao na okrugm stolu „Ruski jezik u Srbiji“ u Ruskom domu, u okviru 60. skupa Slavista Srbije i dvodnevnog onlajn rada seminara „Zimska škola“.

Ruski diplomata je poručio da je cilj ovog skupa popularizacija ruskog jezika u Srbiji i istakao da naša zemlja u ovoj oblasti ima podršku kako Ambasade, tako i vlada Rusije i Srbije.

Presednica Slavističkog društva Srbije Biljana Marić kazala je da je Srbija jedna od država sa najdužim ižučavanjem ruskog u svojstvu stranog jezika.

Podsetila je da je zvanična odluka uvođenja ruskog jezika u gimnazijski školski sistem doneta 1902. godine u Srbiji.

– Ove 2022. navršava se 120 godina zvaničnog prisustva ruskog jezika u Srpskoj školi – kazala je Marić, ističući da danas približno 20 odsto učenika srednjih i osnovnih škola u Srbiji, uči ruski kao drugi strani jezik.

Na okruglom stolu bilo je reči o biranju i učenju ruskog jezika kao drugog stranog jezika, kao i o problemima sa kojima se prosvetni radnici, koji predaju ruski jezik, suočavaju u praksi.

Na sastanku su prisustvovali nastavnici i profesori koji predstavljaju osnovne i srednje škole, kao i Univerzitete, ali i predstavnici resornog Ministarstva.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter