Izvor: RT
23.01.2024 u 15:31
0

HUTI NAS UVODE U DANE ARMAGEDONA! PLAN „TROUGAO AL AKSA“ blokiraće SVETSKU EKONOMIJU! Evo kakav pakao spremao za sve!

Ako uzmemo u obzir da se Suecki kanal i moreuz Hormuz nalaze na udaljenostima od 1.600 do 2.000 km, u zavisnosti od mesta lansiranja jasno je da su Huti i više nego sposobni da dejstvuju po njima

Tokom proteklih par dana, pojedini izvori objavili su navodni plan Huta o načinu kako da se onemogući svetska trgovina naftom, tačnije dopremanje nafte iz država Persijskog zaliva.

Ovaj plan, u redovima Huta poznat je pod nazivom „Trougao Al Aksa“ i ima cilj da odvrati SAD i Veliku Britaniju od potencijalne invazije na teritorije pod njihovom kontrolom, a ujedno predstavlja i odgovor na stradanje Palestinaca u tekućem sukobu sa izraelskom vojskom.

Šta podrazumeva plan „Trougao Al Aksa“?

Prema pisanju izvora koji su objavili postojanje ovog plana, Huti bi njegovom implementacijom zatvorili, odnosno onemogućili prolaz prvenstveno naftnim tankerima, a posledično i svim ostalim brodovima kroz tri uska prolaza oko Arabijskog poluostrva.

U pitanju su Suecki kanal, moreuzi Bab el Mandeb i Ormuz, a njihovo blokiranje bilo bi udar za celokupnu svetsku ekonomiju, imajući u vidu da kroz sva tri prolaza prođe po 20.000 plovila različitih vrsta godišnje.

Što se tiče same nafte, kroz Suecki kanal i Bab el Mandeb je u toku proteklih godina, prosečno prolazilo između četiri i pet miliona barela nafte dnevno, dok je samo kroz Hormuz prolazilo između 17 i 20 miliona barela nafte svakog dana, što ovaj moreuz čini najprometnijim na svetu kada je u pitanju „crno zlato“.

Čime bi Huti mogli da zatvore tri prolaza?

Huti neće moći doslovno da blokiraju prolaz brodova kroz Suec i Ormuz zbog prevelike fizičke udaljenosti i činjenice da se kanal nalazi u Egiptu, a moreuz između Irana i Omana, dok bi u slučaju Bab el Madaba ovo bilo moguće ukoliko zauzmu teritoriju neposredno oko njega, a koja je trenutno pod kontrolom snaga Republike Jemen.

Stoga bi se zatvaranje tri prolaza najverovatnije obavilo upotrebom naoružanja dugog dometa, u čije sposobnosti je svetska javnost mogla da se uveri prilikom napada Huta na naftna postrojenja nadomak Abu Dabija, zatim u Saudijskoj Arabiji, kao i u udarima na teritoriju Izraela.

Većina naoružanja potiče iz Irana i u pitanju su krstareće rakete, lutajuća municija i bespilotne letelice, među kojima su:

  • krstareće rakete iz porodice „sumar“ – domet se procenjuje na oko 2.000 kilometara;
  • krstareće rakete iz porodice „kuds“, konkretno „kuds 2“ i „kuds 3“ – domet je oko 1.350 kilometara, a ove rakete korišćene su za gorepomenute napade na Emirate i Saudijsku Arabiju;
  • bespilotne letelice/lutajuća municija iz porodice „samad“, konkretno „samad 2“ i „samad 3“ – domet letelica je između 1.500 i 1.800 km, i mogu biti opremljene kamerom za izviđanje ili bojevom glavom težine 18 kilograma, a takođe su korišćene u gorepomenutim  napadima. Postoje i informacije da Huti rade na razvoju verzije „samad 4“, čiji će domet biti veći od 2.000 km;
  • lutajuća municija „vajid“ – domaća verzija iranske „šahid 136“ (poznatog i po ruskoj verziji „geran 2“) dometa 2.500 km, koji su se do sada odlično pokazali u zoni SVO;
  • Balističke rakete srednjeg dometa „tajfun“ – takođe domaća verzija iranskih raketa „kadr-110“ dometa između 1.800 i 2.000 km, sa povećanom preciznosti.

Koliko je plan ostvariv?

Ako uzmemo u obzir da se Suecki kanal i Ormuski moreuz nalaze na udaljenostima od 1.600 do 2.000 km, u zavisnosti od mesta lansiranja jasno je da su Huti i više nego sposobni da dejstvuju po njima. Sa druge strane, Bab el Madab se može gađati i naoružanjem manjeg dometa, pa nema sumnje da će u slučaju primene „Trougla Al Akse“ rakete i letelice dugog dometa biti rezervisane za dalje destinacije.

Iako Huti možda nemaju dovoljan broj sistema da konstantno napadaju sve tri tačke, biće dovoljno da pogode i oštete nekoliko većih tankera u trenutku prolaska i „zaglave“ ih u kanalu ili moreuzima.

Sličnu taktiku mogu primeniti i kada usledi pokušaj izvlačenja onesposobljenih plovila, a ključnu ulogu u sprečavanju ovakvog razvoja događaja imale bi posade sistema PVO Saudijske Arabije, Omana, UAE, Izraela, kao i brodova američke i britanske mornarice.

Takođe, prema navodima pojedinih britanskih izvora stopa proizvodnje bespilotnih letelica, balističkih i krstarećih raketa u hutskim postrojenjima, uključujući i podzemne, je intenzivirana. Procenjuje da Huti trenutno proizvode više od 30 sistema dnevno, a razlog za to pored najave da će nastaviti raketne napade na američke i izraelske brodove, može biti upravo plan o zatvaranju tri prolaza.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter