Izvor: Kurir.rs/Večernji list
08.10.2023 u 08:29
2

JOMKIPURSKI RAT IZRAELA I ARAPSKIH DRŽAVA: Šta se dogodilo pre 50 godina

Jomkipurski rat vodio se od 6. do 25. oktobra 1973. između Izraela i koalicije arapskih država na čelu sa Egiptom i Sirijom. Većina borbi između dve strane vodila se na Sinajskom poluostrvu i Golanskoj visoravni – koju je Izrael okupirao 1967. godine.

TURSKA ULAZI U IZRAEL!?! ANKARA PODRŽALA PALESTINU! (VIDEO)

Do eskalacije sukoba u Izraelu došlo je dan posle 50. godišnjice Jom Kipurskog rata 1973. godine, poznatog i kao 4. arapsko-izraelski rat. Borba se vodila od 6. do 25. oktobra 1973. između Izraela i koalicije arapskih država na čelu sa Egiptom i Sirijom.

Većina borbi između dve strane vodila se na Sinajskom poluostrvu i Golanskoj visoravni – koju je Izrael okupirao 1967. Rat je počeo 6. oktobra 1973. godine, kada je arapska koalicija zajedničkim snagama pokrenula iznenadni napad na Izrael na jevrejski sveti dan Jom Kipura.

Prvobitni cilj Egipta u ratu bio je da stekne uporište na istočnoj obali Sueckog kanala i kasnije iskoristi ove dobitke za pregovore o povratku ostatka Sinajskog poluostrva Izraelu.

Borbe su počele kada su egipatske i sirijske snage prešle svoje linije iz ranijeg primirja sa Izraelom i ušle na Sinajsko poluostrvo i Golansku visoravan. Egipatske snage su prešle Suecki kanal u operaciji Badr i napredovale na Sinajsko poluostrvo, a Sirijci su pokrenuli koordiniranu ofanzivu na Golanskoj visoravni koja se poklopila sa egipatskom ofanzivom i prvobitno zauzetom teritorijom koju je držao Izrael.

Posle tri dana teških borbi, Izrael je zaustavio egipatsku ofanzivu, što je dovelo do vojnog zastoja na tom frontu, i gurnuo Sirijce nazad na predratne linije prekida vatre. Izraelska vojska je tada pokrenula četvorodnevnu kontraofanzivu duboko u Siriju, a za nedelju dana izraelska artiljerija je počela da granatira predgrađe glavnog grada Sirije, Damaska.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “JOMKIPURSKI RAT IZRAELA I ARAPSKIH DRŽAVA: Šta se dogodilo pre 50 godina”

  1. A ko je uradio ono Sirijcima i pobio im mladež i to elitnu , priča li se o tome?. Sirijci da zauzmu svoj deo u kome su pobunjenici da im se ne bi dešavalo od „istih“ slične stvari , ako treba pomoći im, Sirija je jedna lepa i bila bi država za uzor da nema tih skotova iza kojih stoji opet z na se ko .

    1
    0
    Odgovori
  2. Meni je žao Jevreja i šta su sve doživeli , nacisti moraju da se unište to je sasvim sigurno , ali stalno mi se vraća slika, istinita, negde sam pročitala, da su oni davnih dana imali svoj deo teritorije u Rusiji negde , ne znam gde , ali su oni vremenom bogate Ruse u to doba , to je bilo baš davno navukli na alkohol koji su proizvodili , tako da su su bogati Rusi toliko osiromašili jer su postajali dibidus alkoholičari da su morali ogromna svoja imanja da prodaju i ne samo to već i rsvoje sluge radnike koji su radili na tim bogatim Ruskim imanjima , ko je kupovao , da li je to lepo ?. To je isto , mislim da je pokušano i u sadašnjoj Rusiji i sa alkoholom i sa drogom posle raspada SSSR a od strane jednih drugih država, pa je Putin spasilac to spasio , da li je i to lepo ?.

    1
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter