Izvor: KOSOVO ONLINE
05.06.2024 u 13:30
0

IZVEŠTAJ OEBSA O PRESUDAMA: Veliki broj oslobađajućih u predmetima organizovanog kriminala i korupcije na Kosovu

Kašnjenja i odlaganja predmeta, veliki broj oslobađajućih presuda u predmetima organizovanog kriminala i korupcije , kao i veliki broj neproduktivnih ročišta, samo su neki zaključci izveštaja o praćenju sudskih postupaka na Zapadnom Balkanu u slučaju organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou dela o Kosovu, koji je danas predstavljen u Prištini.

Izveštaj koji je deo šireg Oebsovog programa praćenja suđenja u regionu, analizira 52 predmeta organizovanog kriminala i korupcije (uključujući 670 ročišta) koje je Misija pratila u periodu od 2021. do 2024. godine.

Izveštaj daje praktične preporuke da pomognu institucijama u rešavanju problema u krivičnom gonjenju i donošenju presuda u predmetima organizovanog kriminala i korupcije.

Ambasador Misije Oebs na Kosovu Majkl Devenport izjavio je da izveštaj predstavlja rezultat zajedničke inicijative Oebsa i EU.

„Ovaj izveštaj ne bi bio moguć bez zajedničke strateške vizije kao i napornog rada svih koji su bili uključeni, posebno naših veštih i stručnih posmatrača suđenja“, rekao je Devenport, dodajući da to ne bi bilo moguće bez saradnje celog pravosudnog sistema.

„Na Kosovu, Misija Oebsa je primetila pozitivne pomake poslednjih godina koji su direktno važni za sprovođenje pravde kod predmeta organizovanog kriminala i korupcije. Usvajanje Strategije o vladavini prava 2021.-2026. i usvajanje Strateškog plana za efikasno rešavanje slučajeva korupcije i organizovanog krinimala 2022.-2024. Takođe smo primetili značajan napredak u objavljivanju presuda Apelacionog suda prošle godine. Izveštaj ističe predmete dobre prakse u rešavanju slučajeva visokog profila. Ključno je bilo potpisivanje zajedničke deklaracije od strane ključnih aktera u martu 2023. godine koje je naglasilo njihovu posvećenost reformi sektora pravosuđa i jačanju vladavine prava“, naveo je Devenport.

Ipak, isitče da anketa o percepciji javnosti u širem regionu, kao i na Kosovu, otkriva nedostatak poverenja u pravosuđe.

„Ispitanici izražavaju sumnju u sposobnost sudija i tužilaca da pozovu korumpirane zvaničnike na odgovornost. Ove sumnje su podstaknute podacima koji pokazuju visoku stopu oslobađajućih presuda u predmetima organizovanog kriminala i korupcije ovde na Kosovu. Takođe, postoji i široko rasprostranjena isfurstriranost sporim tempom reforme pravosuđa, kao i nedostatak dostupnih, transparentnih informacija o predmetima koji se bave organizovanim kriminalom i korupcijom“, rekao je Devenport.

DANAS JE PREPODOBNI MIHAJLO ISPOVEDNIK: Veruje se da jednu stvar ne treba da radite kako vas ne bi TERAO MALER cele godine

 

Tim za praćenje sudskih postupaka na Kosovu direktno je pratio 52 predmeta, od toga 38 predmeta korupcije visokog profila i 14 slučajeva organizovanog kriminala.

„Kada se osvrnemo na deo izveštaja o Kosovu, naš tim je istakao ključna pitanja koja uključuju pre svega kašnjenje i odlaganje predmeta, ponekad veliki broj neproduktivnih ročišta, nedostatke u upravljanju predmetima, neadekvatne kapacitete, često nedostatak resursa, slabe mehanizme za pozivanje na odgovornost, ali i slabe mehanizme učnika. Tu su i pitanja koja ometaju efektivnu konfiskaciju imovine. Takođe u izveštaju je istaknuta prilično visoka stopa oslobađajućih presuda“, rekao je Devenport navodeći da izveštaj daje konkretne preporuke u vezi pozitivnih promena u pravosuđu u ovim predmetima.

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Suniog istakao je da osim pravosudnih i strateških okvira, i preventivnih mehanizama, pravosudni sektor snosi i odgovornost da obezbedi kapacitete, ali i spreči nekažnjivost u slučajevima organizovanog kriminala i korupcije.

„Euleks ima ogromno iskustvo u nadgledanju suđenja na Kosovu, uključujući predmete koji su se ticali prethodnog mandata Euleksa, a kasnije su predati kosovksom pravosuđu. Oebs ima svoje višegodišnje iskustvo u nadgledanju sudstva, uključujući čvrste metodologije koje njegova kancelarija izgradila za demokratske institucije. EK je tu potpomogla kako bi se reagovalo na potrebe projekta. Svrha nadgledanja bila je, ne da se procene pojedinačni slučajevi ili učinci, već da se identifikuju sistematska pitanja koja se tiču pravičnosti, efikasnosti i delotvornosti sudskih postupaka, uključujući takođe i procenu strateške upotrebe načina za zaplenu i oduzimanja imovine“, naveo je Suniog.

Izveštaj pruža 17 važnih preporuka koje se tiču nekoliko aktera u sudskom sektoru, istakao je Suniog.

On je posebno istakao dužinu postupaka.

„Često zbog velikog broja neproduktivnih ročišta, trajanja ili dužina ovih posutpaka kao i oslobađajuće presude je ono što najviše pridobija pažnju običnih građana i time se smanjuje njihovo poverenje u rad institucija. U ovoslučaju vredna je pomena citata da `kašnjenje u pravdi je neisporučena pravda`“.

 

Ministarka pravde Aljbljena Hadžiu rekla je da izveštaj predstavlja važan dokument jer sadrži detaljnu analizu, ali i preporuke kojima će se Kosovo pozabaviti.

„Pročitala sam izveštaj i zaista prihvatam sve preporuke koje su navedene. S obzirom da je cilj bio da se proceni efikasnost reagovanja pravosuđa na ovakve slučajeve, preporuke jesu nadležnost relevantnih institucija, pre svega pravosuđa, pravosudnog sistema, ali mi dozvolite da izrazim našu spremnost, spremnost Ministarstva i mene ministrake, da podržim sve institucije u našoj nadležnosti da se pozabavim ovim preporukama. Vlada Republike Kosova će promovisati kulturu integriteta u republićkim institucijama, ali i ishode i rezultate ćemo na taj način predočiti koji će biti nekompromisna borba do koje smo došli protiv organizovanog kriminala i korupcije“, navela je Hadžiu.

Pored Kosova izveštaj prati i sudske postupke u Albaniji, BiH, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter