Izvor: Tanjug
19.01.2022 u 22:36
0

KATASTROFA U TONGI: Velika šteta od cunamija izazvanog erupcijom vulkana

Tri manja ostrva arhipelaga Tonga pretrpela su ozbiljnu štetu od talasa cunamija, saopštili su danas državni zvaničnici i predstavnici Crvenog krsta.

Humanitarni zvaničnici UN izveštavaju da je oko 84.000 ljudi, više od 80 odsto stanovništva Tonge pogođeno erupcijom vulkana, rekao je portparol UN Stefan Dižarik, i potvrdio tri smrtna slučaja, povrede, gubitak domova i zagađenu vodu.

Komunikacione veze su u prekidu u državi Tonga još od subotnje erupcije, ali brodovi sa pomoći su danas ipak uspeli da stignu do ostrva Nomuka, Mango i Fonoifua gde su se naselja uz obalu našla na udaru talasa visine i do 15 metara, rekla je Kejti Grinvud, šefica delegacije Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca za Pacifik. 

Dižarik je rekao da su „sve kuće uništene na ostrvu Mango, samo dve kuće su ostale na ostrvu Fonoifua, sa velikom štetom na ostrvu Nomuki“ i potvrdio da je u toku evakuacija žitelja ovih ostrva.

On je rekao da su najhitnije humanitarne potrebe bezbedna voda, hrana i neprehrambeni artikli, a glavni prioriteti su ponovno uspostavljanje komunikacionih veza i usluga, uključujući međunarodne telefonske linije i internet.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter