Izvor: Happy BSC
07.04.2022 u 10:16
0

KLJUČNA BITKA RATA – PUTIN NE SME DA IZGUBI! Ovaj grad je za Rusiju od PRESUDNE VAŽNOSTI, ako padne Ukrajina je pobedila

Ruska invazija na Ukrajinu bila je daleko skuplja i manje uspešna nego što je većina analitičara očekivala tokom prvih šest nedelja – a stručnjaci sada veruju da Moskva menja svoj vojni pristup, prenosi CNN.

Revidirana vojna strategija predsednika Vladimira Putina sada će se fokusirati na pokušaj preuzimanja kontrole nad Donbasom i drugim regionima u istočnoj Ukrajini i to do početka maja, prema mišljenjima nekoliko američkih zvaničnika upoznatih sa najnovijim procenama američkih obaveštajnih službi. To čini grad Slavjansk, potencijalno ključnim bojnim poljem u narednim nedeljama.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Zauzimanje Slavjanska od strane ruskih trupa će se verovatno pokazati kao sledeća ključna bitka rata u Ukrajini„, rekao je istraživački centar i Institut za proučavanje rata (ISV). ISV očekuje da ruske trupe započnu ofanzivne operacije prema Slavjansku iz obližnjeg Izijuma u ​​narednim danima.

„Oni idu na jug ka Kamjanku jer je to put za Slavjansk. Presreli smo neke njihove razgovore, njihov zadatak je da zauzmu region Donjecka sa severa“, rekao je za CNN krajem prošle nedelje Maks Strelnik, zamenik u kancelariji gradskog veća Izijuma. 

„Ako govorimo o ključnim pravcima u kojima će se voditi borbe – to su gradovi Slovijansk i Barvinkove“, rekao je Vadim Denisenko, savetnik ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova. 

Stanovnici Slavjanska, grada koji je pre invazije imao nešto više od 100.000 ljudi, sada se pozivaju da se evakuišu, dok se ukrajinske snage spremaju da ga brane od novog ruskog napada. Kontrola grada ima značajan strateški značaj u širem sukobu. Ukoliko ruske snage pregaze Slavjansk, mogle bi da odseku ukrajinske snage u širem regionu. Ako ih, međutim, zadrži ukrajinski otpor, ambicije Rusije da kontroliše i Lugansku i Donjecku oblast pretrpeće ogroman udarac.

Strateški značaj Slavjanska

Slavjansk je bio glavna tačka sukoba u ratu u regionu Donbasa 2014. i nakratko su ga držali proruski separatisti pre nego što su ih ukrajinske snage potisnule u julu te godine. Njegov značaj sada leži prvenstveno u činjenici da je sa tri strane okružen gradovima koje drže Rusija – Izijum na severu, Lugansk na istoku i Donjeck na jugu.

„Ruske snage verovatno nameravaju da odseku ukrajinske snage u istočnoj Ukrajini i moraće da uzmu Slavjansk kako bi u toj nameri uspeli“, saopštio je ISV. Uspešan ruski napad na grad dao bi Moskvi opciju da poveže trupe sa onima koji se bore u Rubižnu, severoistočno od Slavjanska, ili ih pomeri na jug, prema Horlivki i Donjecku.

Ali izgleda da je Rusija naišla na više vojnih neuspeha tokom prvih šest nedelja invazije, a njena nesposobnost da zauzme gradove zapadnije, kao što je glavni grad Kijev, verovatno je podstakla njeno ponovno fokusiranje na Donbas, prenosi CNN.

Novi ruski poraz mogao bi da ugrozi čak i njihovu novu strategiju na istoku. „Ako ruske snage ne budu u stanju da zauzmu Slavjansk, malo je verovatno da će ruski frontalni napadi na Donbas samostalno probiti ukrajinsku odbranu i ruska kampanja da zauzme celu oblast Luganska i Donjecka verovatno će propasti“, navodi ISV.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter