Izvor: klix
21.01.2021 u 10:20
0

KO JE AMANDA? Mlada pesnikinja oduševila svet na inauguraciji Bajdena (VIDEO)

Amanda Gorman je najmlađa pesnikinja koja se obratila na inauguraciji predsednika SAD a sunarodnike je juče pozvala na jedinstvo i zajedništvo.

Na inauguraciji novoizabranog predsednika Džoa Bajdena obratila se svojim djelom „The Hill We Climb“.

– Kada dođe dan pitamo se gde možemo da pronađemo svetlost u ovoj beskrajnoj senci – reči su kojima počinje njena poema koju je recitovala pet minuta.

Osvrnula se i na nasilni ulazak pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa u Kongres.

– Videli smo silu koja je htela da uništiti našu naciju, uništiti našu državu značilo bi odlaganje demokratije. I skoro da su uspeli u tome. Demokratija se može privremeno odložiti, ali se ne može trajno poraziti – poručila je 22-godišnja Gorman.

U poemi je sebe opisala kao „mršavu crnkinju koja je potekla od robova i koju je samohrana majka odgojila tako da može da sanja da bude predsednica“.

Oduševljenje Amandom Gorman iskazali su i Opra Vinfri, bivše prve dame SAD-a Mišel Obama i Hilari Klinton. Rođena je 1998. u Los Angelesu, a kao dete je imala govornu manu, baš kao i predsednik Bajden. Nagrađivana je za svoja dela i studirala je sociologiju na Harvardu. Svoju prvu knjigu „The One for Whom Food“ je objavila 2015. godine, a tokom ove godine bi trebalo da objavi i slikovnicu „Change Sings“, prenosi BBC.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter