Izvor: Ria Novosti
12.05.2024 u 21:01
0

PUTIN ŽELI CIVILA NA MESTU MINISTRA: Dimitrij Peskov izneo raloge zašto je Putin predložio Belusova za Ministra odbrane

Ovakva odluka donesena je u skladu sa idejom predsednika da na čelu mnistrartva treba da bude civil, a ovakva odluka donesan je u skladu sa željom da Rusija planira i treba da bude otvorena za ionovacije i nove ideje. Nagalsio je portparol Kremlja Dimitrij Peskov

Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je da bivši potpredsednik Vlade Rusije Andrej Belousov bude novi ministar odbrane Rusije.
Andrej Belousov rođen je 17. marta 1959.
1981. godine diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Moskovskog državnog univerziteta „M.V.Lomonosov“.
Od 1981. do 1986. godine – istraživač pripravnik, mlađi istraživač u Laboratoriji za modeliranje mašinskih sistema Centralnog ekonomsko-matematičkog instituta Akademije nauka SSSR.
Od 1986. do 2006. godine – mlađi naučni saradnik, naučni saradnik, viši naučni saradnik, rukovodilac laboratorije Instituta za ekonomiju i predviđanje naučno-tehnološkog progresa Akademije nauka SSSR/Instituta za nacionalno ekonomske prognoze Ruske akademije nauka.
Od 2000. do 2006. godine – generalni direktor Centra za makroekonomske analize i kratkoročne prognoze.
Od 2000. do 2006. godine – slobodni savetnik predsednika Vlade Ruske Federacije.
Od 2006. do 2008. godine – zamenik ministra ekonomskog razvoja i trgovine Ruske Federacije, zamenik ministra ekonomskog razvoja Ruske Federacije.
Od 2008. do 2012. godine – direktor Odeljenja za ekonomiju i finansije Vlade Ruske Federacije.
Od 2012. do 2013. godine bio je ministar ekonomskog razvoja Ruske Federacije.
Od 2013. do 2020. – pomoćnik predsednika Ruske Federacije.
21. januara 2020. godine imenovan je za prvog potpredsednika Vlade Ruske Federacije.
Doktor je ekonomskih nauka.
O razlozima za njegov izbor govorio je portparol Kremlja Dimitrij Peskov

Današnje sukobe pobeđuju oni koji su „otvoreni za inovacije“, rekao je portparol predsednika Dmitrij Peskov
Kremlj objasnio odluku o promeni ministra odbrane
Andrej Belousov bi bio najbolja osoba za rešavanje problema sa kojima se danas suočava ruska vojska kada su u pitanju njihove ekonomske potrebe, rekao je portparol Kremlja novinarima u nedelju. Ranije je predsednik Vladimir Putin imenovao bivšeg prvog potpredsednika vlade za svog kandidata za mesto ministra odbrane.

Ekonomista po obrazovanju, Belousov je dugo radio sa ruskom vladom na različitim funkcijama, ali se ranije bavio samo civilnim pitanjima. Bio je ministar za ekonomski razvoj Rusije između 2012. i 2013. i radio je kao predsednikov ekonomski pomoćnik između 2013. i 2020. pre nego što je preuzeo funkciju prvog potpredsednika vlade, koju je obavljao do 7. maja.

Na pitanje o naizgled nekonvencionalnom izboru za šefa ministarstva odbrane, Peskov je odgovorio da „bojnim poljem sada dominiraju oni koji su otvoreniji za inovacije i koji su [spremni] da ih uvedu na najbrži mogući način“. Portparol Kremlja je takođe rekao da je, s obzirom da ruski vojni budžet brzo raste, „veoma važno integrisati ekonomiju [vojne] u nacionalnu ekonomiju“.

Prema rečima Peskova, ruski vojni budžet je porastao sa 3% na 6,7% nacionalnog BDP-a od početka sukoba u Ukrajini. To nije bilo „kritično“ za rusku ekonomiju, ali je situacija i dalje počela da liči na kasno sovjetsko doba, kada su vojni rashodi SSSR-a iznosili 7,4 odsto njegovog BDP-a, dodao je on. Takva situacija je i dalje „izuzetno važna“ i zahteva adekvatan odgovor vlasti, dodao je portparol Kremlja.

Belousov nije samo „civilna ličnost“, rekao je Peskov i dodao da se pokazao „prilično uspešnim u vođenju Ministarstva za ekonomski razvoj“, a zatim je „dugo vremena“ radio kao ekonomski pomoćnik predsednika.

„Ministarstvo odbrane treba da bude apsolutno otvoreno za inovacije, za uvođenje najnaprednijih ideja i stvaranje uslova povoljnih za ekonomsku konkurentnost“, rekao je portparol Kremlja.

Ranije je Savet federacije Rusije otkrio da je Putin predložio da se sadašnji vršilac dužnosti ministra odbrane Sergej Šojgu zameni Belousovim. Predviđeno je da senatori razmatraju kandidate koje je predložio predsednik 13. i 14. maja. Šojgu je u nedelju predsedničkim ukazom imenovan za sekretara Saveta bezbednosti Rusije.

Komentarišući imenovanje, Peskov je rekao da će bivši ministar odbrane biti zamenik šefa komiteta za odbrambenu industriju. Šojgu dobro poznaje ovu oblast jer je već „duboko uključen” u rad ruske odbrambene industrije i „dobro je svestan stope proizvodnje” koje se zahtevaju za svako konkretno preduzeće, dodao je on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter