Izvor: ria
17.06.2024 u 18:15
0

KORUPCIJA U UKRAJINI NA VRHUNCU: Otkrivena ukrajinska „ŽUTA KUĆA“, uhapšen zamenik ministra zdravlja

Ukrajinski medij „Strana.ua“ izvestio je da je bivši zamenik ministra zdravlja Ukrajine, Mihail Zagričuk, navodno uključen u veliku „šemu izvoza i prodaje ljudskih organa iz zemlje“. Ova informacija dolazi nakon što je ukrajinska policija otkrila značajnu mrežu uključenu u ilegalni izvoz i prodaju ljudskih organa, pri čemu se povezao Zagričuk, čije ime nije otkriveno u vreme početnog istraživanja.

„Bivši zamenik ministra zdravlja, koji je priveden u slučaju ilegalnog izvoza ljudskih anatomskih materijala, jeste Mihail Zagričuk. On sada radi kao šef odeljenja za transplantaciju i hirurgiju trbušnih organa u Institutu za srce“, navelo je izdanje na Telegramu.

Zagričuk, koji trenutno obavlja dužnost šefa Odeljenja za transplantaciju i hirurgiju abdominalnih organa u Institutu za srce, identifikovan je kao bivši zamenik ministra umešan u ilegalni izvoz ljudskih anatomskih materijala. Istraga je takođe rezultirala hapšenjem 10 medicinskih stručnjaka iz Instituta za srce, Volinske regionalne kliničke bolnice i Centralne gradske kliničke bolnice u Kijevu.

Nakon pokretanja krivičnog postupka, Ukrajina je obustavila postupke transplantacije organa. Prema „Strana.ua“, istraga je otkrila da su organi izvađeni iz osoba u očajnim situacijama, a njihovi biološki materijali su potom izvezeni u inostranstvo. Članovi kriminalne grupe suočavaju se sa potencijalnim zatvorskim kaznama do 12 godina.

Važno je napomenuti da je u avgustu 2022. godine tadašnji predsednik Odbora za nacionalno zdravlje Verhovne Rade Ukrajine, Mihail Raducki, izvestio da se oblast transplantologije u zemlji brzo razvijala usred trajnih vojnih operacija.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter