Izvor: Kurir.rs
10.11.2023 u 15:04
1

PRAVEDNIJI, MULTIPOLARNI -SVETSKI POREDAK: Lavrov o BRIKS-u, njegove reči REŽU KAO ŽILETOM

Za Rusiju je u okviru njenog predsedavanja BRIKS-om glavni cilj sveobuhvatno jačanje strateškog partnerstva u istorijskom trenutku formiranja novog svetskog poretka, ističe ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„KAKO IH JE POKOSIO, MALJEM U GLAVU“ – Lavrov: Uništavaju svoje evropske vazale, ali nastavljaju da kupuju uranijum od Rusije

Svi smo mi svedoci tektonskih pomeranja u međunarodnoj areni. Pred našim očima se formira pravedniji multipolarni svetski poredak koji odlikuje želja sve većeg broja država globalnog juga i istoka da ojačaju svoj suverenitet i identitet, da vode samostalnu spoljnu politiku i oslanjaju se na fundamentalne nacionalne interese – objašnjava Lavrov.

Prirodna posledica ovog trenda je veliko interesovanje za BRIKS, kaže Lavrov u video obraćanju učesnicima Petog međunarodnog opštinskog foruma zemalja BRIKS+.

Interesovanje za BRIKS-om je dodatno poraslo nakon istorijske odluke da se od 1. januara 2024. godine pozove šest novih članica da se pridruže asocijaciji, kaže Lavrov i dodaje da je broj potencijalnih učesnica „priličan“.

– Sledeće godine predsedavanje BRIKS-om prelazi na Rusku Federaciju. Fokusirani smo na produktivan, energičan rad na jačanju strateškog partnerstva u svim oblastima – zaključio je Lavrov.

BRIKS objedinjuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku. Na samitu u Johanesburgu u avgustu objavljena je odluka da se od 1. januara 2024. godine pozovu Argentina, Egipat, Iran, Etiopija, UAE i Saudijska Arabija i da postanu punopravne članice organizacije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “PRAVEDNIJI, MULTIPOLARNI -SVETSKI POREDAK: Lavrov o BRIKS-u, njegove reči REŽU KAO ŽILETOM”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter