Izvor: Sputnjik
27.06.2022 u 14:28
0

LIDERI G7 POZVALI RUSIJU DA SE ODGOVORNO PONAŠA: Zabrinuti zbog planova da se Belorusiji predaju sistemi „Iskander“

Lideri zemalja G7 usvojili su zajedničku izjavu o podršci Ukrajini. U usvojenoj izjavi lideri su izrazili zabrinutost zbog planova Rusije da Belorusiji preda sisteme „Iskander“ koji mogu da nose nuklearno oružje.

ŽELIM DA SE RAT U UKRAJINI ZAVRŠI DO ZIME! Zelenski se obratio liderima G7, a evo šta je tražio od njih!

– Ponovo osuđujemo neopravdanu upotrebu retorike i signala Rusije u vezi sa nuklearnim oružjem. Rusija mora da se pridržava svojih međunarodnih obaveza, uključujući one koje zabranjuju upotrebu hemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja. Pozivamo Rusiju da se ponaša odgovorno i uzdržano i ponavljamo da će upotreba takvog naoružanja biti neprihvatljiva i imati teške posledice. S tim u vezi, izražavamo ozbiljnu zabrinutost nakon izjave Rusije da bi mogla da preda Belorusiji rakete koje mogu da imaju nuklearno punjenje – ističe se u dokumentu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

U dokumentu se navodi i da su zemlje G7:

spremne da prošire saradnju sa Ukrajinom u oblasti razmene obaveštajnih, informacionih i podataka o pomorskoj bezbednosti;

odlučne da podrže Ukrajinu u proizvodnji i izvozu žitarica, ulja i drugih poljoprivrednih proizvoda;

nastaviti da traže nove načine da izoluju Rusiju od svetskog tržišta, uključujući u izvozu zlata;

spremne da podrže međunarodni plan za obnovu Ukrajine, koji je razvio i sprovodi Kijev;

pozdravljaju odluku da se Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata za članstvo u EU;

najavile da nameravaju da dalje uvode pojedinačne sankcije Rusiji;

istraže opcije za pružanje humanitarne pomoći i podrške Kijevu, uključujući i korišćenjem zamrznutih sredstava Rusije; za Ukrajinu je takođe izdvojeno više od 2,8 milijardi dolara humanitarne pomoći;

istraže opcije za preusmeravanje sredstava dobijenih od carina na rusku robu u Ukrajinu;

pozvale Rusiju da garantuje slobodan prolaz brodova sa poljoprivrednim proizvodima iz luka Ukrajine;

zemlje nameravaju da preduzmu korake za smanjenje izvoznih prihoda Rusije smanjenjem zavisnosti od ruskih energenata;

U dokumentu se dodaje da Ukrajina sama mora da odluči o mirnom rešenju bez spoljnog pritiska, kao i da će zemlje G7 nastaviti da podržavaju Ukrajinu, njen suverenitet i teritorijalni integritet.

U izjavi se navodi i da budžetska podrška koju su zemlje G7 planirale i već dale Kijevu 2022. Iznosi ukupno 29,5 milijardi dolara, kako bi „pomogli da se likvidira deficit finansiranja budžeta“.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Kao odgovor na rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, zapadne zemlje počele su da uvode nove antiruske sankcije. Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je izjavio da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, a da su sankcije nanele ozbiljan udarac svetskoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi.

 *Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter