Izvor: Blic.rs
17.10.2023 u 14:36
0

MAKRON U TIRANI na konferenciji za novinare: Francuska stopirala bezvizni režim za Kosovo

Makron ističe kako je Francuska stopirala bezvizni režim za Kosovo jer Priština "nije održala reč".

Predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao je danas u Tirani na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na KiM, a predsednika Srbije Aleksandra Vučića da osudi napade u Banjskoj 24. septembra. Takođe, za Makrona određivanje konkretnih datuma za članstvo neke zemlje u Evropskoj uniji nema smisla.

Makron je na konferenciji za medije sa premijerom Albanije Edijem Ramom ocenio „da bi Vučićeva osuda napada doprinela povratku zatišja“ na severu KiM.
Istakao je da vlasti u Prištini i Beogradu treba da ponovo organizuju izbore na severu KiM i obezbede učešće Srba na izborima.

„Očekujemo od srpskih i kosovskih vlasti da reorganizuju izbore, da Srbi na njima učestvuju, kao i potpuno formiranje Udruženja (ZSO). Očekujem da će Vučić biti odgovoran i isto očekujem od kosovskog predsednika i premijera“ rekao je Makron.
„Francuska stopirala bezvizni režim Prištini“

On je podsetio da je Francuska stopirala bezvizni režim za Kosovo jer Priština „nije održala reč“.

„Jasno kažem, verovali smo vam za vize, slučaj je obustavila Francuska jer se radi o poštovanju date reči i reč se ne drži. Očekujem da će strane krenuti napred i to je uslov mira na celom prostoru, dodao je on.

„O evropskim integracijama odlučuju reforme“
Za Makrona određivanje konkretnih datuma za članstvo neke zemlje u Evropskoj uniji nema smisla.

– O evropskim integracijama odlučuju reforme koje preduzimaju države u procesu pridruživanja – saopštio je Makron u Tirani na konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom.
On je govorio o evropskoj perspektivi Albanije i Zapadnog Balkana i rekao da je „nemoguće danas, u vreme kada je Evropa u teškim vremenima, između ponovljenih ratova i podsticanog ekstremizma, da se kontinent zamisli bez Albanije ili Balkana“.

Makron, koji je prvi francuski predsednik koji posećuje Albaniju u njenoj modernoj istoriji, je najavio i sredstva EU koja su predviđena za reformske projekte u ovoj zemlji.

– Za četiri projekta izdvojeno je 210 miliona evra, a do 2027. godine biće izdvojeno više od 600 miliona evra za nove projekte prema vašim prioritetima – rekao je Makron.

Francuski predsednik je, između ostalog, naglasio da će doći do pomaka u nastavku zajedničke agende dve zemlje, pominjući i povećanje francuskih investicija u Albaniji.

Rama: Albanija će postati Evropa Balkana
Premijer Albanije Edi Rama uverio je predsednika Francuske Emanuela Makrona da će Albanija postati Evropa Balkana, iako je, kako je rekao, „čeka mnogo posla“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter