Izvor: Informer
02.04.2024 u 22:08
0

MAKRON UPORAN: Evo šta je spremio Rusiji u bici za Odesu

Francuska očajnički pokušava da se ubaci u vojni sukob u Ukrajini. Posle najave slanja trupa, francuski ministar odbrane Sebastijen Lekornu rekao je da će Kijev dobiti nekoliko stotina oklopnih vozila VAB. Kao i savremeni PVO sistem Samp sa raketama zemlja-vazduh Aster 30, koji mogu da budu usmereni na presretanje lovaca, kao i Kinžala i Cirkona.

Podsetimo, pre ovoga je predsednik Emanuel Makron prvo najavio da bi evropske države mogle da pošalju trupe u Ukrajinu. Kasnije je šef ruske spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin rekao da Pariz priprema kontingent od dve hiljade za pomoć Oružanim snagama Ukrajine.

E, sad mogu li rakete Aster 30 i oklopna vozila VAB promeniti situaciju u zoni Severnog vojnog okruga

Francuski oklopni automobili VAB težine 12 tona smatraju se zastarelim, proizvode se od 1976. godine. Ukupno, Pariz ima više od dve i po hiljade oklopnjaka ove marke. U toku borbenih dejstava stvarna brzina oklopnog transportera je 50 km/h. VAB-ovi su opremljeni lakim naoružanjem, moraće da budu opremljeni antikumulativnim rešetkama i nizom drugih dodatnih zaštitnih elemenata.

Ako arhaični oklop ne promeni situaciju na bojnom polju, onda isporuke ukrajinskim oružanim snagama visoko manevarskih dvostepenih italijansko-francuskih presretača „Aster 30″ za sistem PVO SAMP/T ukazuju na to da se neprijatelji Rusije spremaju da odbiju sve veće napade ruskih hipersoničnih raketa 47M2 „Kinžal“ i 3M22 „Cirkon“, kaže vojni ekspert Mihail Onufrienko.

– Aster-30 je veoma efikasan u suzbijanju nadzvučnih manevarskih raketa zemlja-vazduh, kao i hipersoničnih raketa svih tipova. Francusko osoblje je takođe vezano za protivvazdušne raketne sisteme. Dakle, pitanje da li će Francuska poslati svoje trupe ili ne je neprikladno – one su tamo već dugo i njihovo prisustvo će se samo širiti – napominje Onufrienko.

„Aster“ je u službi Francuske, Italije i Velike Britanije i kao glavno oružje protivvazdušne odbrane koristi se na evropskim razaračima i fregatama. Sistem je sposoban da presreće sve vrste visoko efikasnih vazdušnih pretnji kao što su avioni, bespilotne letelice, balističke, krstareće i protivbrodske rakete u dometu do 120 km.

Raketa dugog dometa Aster 30 se autonomno kontroliše i opremljena je aktivnom radarskom glavom za navođenje, što omogućava sistemu PVO da se nosi sa masivnim napadima. Težak je 450 kg i dugačak pet metara. Sposoban da dostigne brzinu od 4,5 maha kada dostigne visinu od 20 km. Izvodi „više presretanja sa velikom brzinom vatre“.

Jedno od pitanja je i koje trupe Francuska namerava da pošalje u Ukrajinu?

Vojni ekspert Aleksej Leonkov je miŠljenja da Predsednik Francuske može da raspolaže samo jednim kontingentom, a da ne traži dozvolu parlamenta.

– Reč je o francuskoj Legiji stranaca, koja se sastoji od 9.000 borca. Moguće je da bi mogao da pošalje 2.000 specijalista baš iz ove jedinice. Vredi uzeti u obzir da je ova legija vodila aktivne vojne operacije u Africi – ističe on.

Prema njegovim rečima, sada se cela zapadna debata uklapa u traženje formule kako da se legitimiše prisustvo vojnih zemalja NATO na teritoriji Ukrajine. Iz nekog razloga, SAD i Evropa veruju da ih Rusija neće uništiti.

– Zapad misli da će slanjem svoje vojske, na primer, na granicu Ukrajine i Belorusije pomoći Kijevu da oslobodi odatle snage teritorijalne odbrane Nacionalne garde i prebaci ih na liniju borbenog dodira. Ali naš predsednik je dao jasan sud tim fantazijama, izjavljujući da će svo vojno osoblje zemalja NATO, bez obzira pod kojom zastavom uđe na teritoriju Ukrajine, biti uništeno – naglašava Leonkov.

Dobili su, ističe dalje on, odgovor da za nas nema prepreka u ovom slučaju.

– Isto važi i za teritorije Poljske i Rumunije, odakle avioni F-16 mogu da polete za učešće u neprijateljstvima u Ukrajini. Takvi aerodromi će postati naše legitimne mete – jasan je Leonkov.

Ekspert napominje da se elitna legija može poslati u oblasti važne za Oružane snage Ukrajine. Među prioritetnim ciljevima je čuvanje izlaza na more za Ukrajinu, znači u Odesku i Nikolajevsku oblast.

S tim u vezi, vredi napomenuti našu informativnu operaciju – intervju francuskom televizijskom kanalu BFM-TV zamenika predsednika Državne dume Petra Tolstoja, koji je rekao da će Rusija „ubiti svakog francuskog vojnika koji kroči na tlo Ukrajine„.

Za jedan zapadni TV kanal, ovaj razgovor između poznatog političara koji tečno govori francuski i potomka Lava Tolstoja postao je značajna vest, a za Rusiju je postao drugi veliki uspeh nakon intervjua Vladimira Putina sa američkim novinarom Takerom Karlsonom.

Direktor Privatne obaveštajne kompanije Roman Romačev smatra da u oba slučaja Rusija unapred obaveštava ciljnu publiku šta bi moglo da se desi ako se negativni scenario i pritisak zapadnih zemalja na nas ne promeni.

– Ovo je informativna vakcinacija. Dakle, intervju sa predsednikom, a potom i potpredsednikom Državne Dume je korišćenje neprijateljske informacione infrastrukture kako bi se tamo širili naši narativi i prenelo razumevanje da u slučaju događaja koji nisu od koristi ni Rusiji ni Francuska, uslediće nedvosmislena reakcija – objašnjava Romančev.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter