Izvor: KURIR
21.05.2024 u 10:01
0

MAKRONOV PRST U OKO BAJDENU Francuzi jedini od zapadnih saveznika podržali zahtev Haga za hapšenje izraelskog premijera Netanjahua

Francuska je izrazila podršku Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) nakon što je Hag objavio da traži naloge za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, njegovog ministra odbrane Joava Galanta i trojice vođa palestinske ekstremističke organizacije Hamas.

Zvanični Pariz na taj način odvojio od stava koji po tom pitanju imaju francuski zapadni saveznici.

– Što se tiče Izraela, na pretpretresnom veću je da odluči da li će da izdaje te poternice, nakon što prouči dokaze koje tužilac bude izneo kako bi potkrepio optužbe. Francuska podržava Međunarodni krivični sud, njegovu nezavisnost i borbu protiv nekažnjivosti u svim situacijama – saopštilo je francusko Ministarstvo spoljnih poslova nakon jučerašnje objave iz Haga.

Navodi se da je iz Pariza poručeno da su francuske vlasti već „mesecima“ upozoravale da je potrebno pridržavati se međunarodnog humanitarnog prava, a da su „posebno neprihvatljive civilne žrtve u Pojasu Gaze i nemogućnost pristupa humanitarnoj pomoći“.

Američka televizija ocenjuje da ovaj potez Francuske predstavlja veliki raskol između njene pozicije i stava koji su zauzeli zapadni saveznici, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Italiju i SAD, čiji je predsednik Džo Bajden odluku Haga nazvao „nečuvenom“.

CNN podseća da je Francuska bila jedna od retkih zapadnih zemalja koje su bile spremne da zauzmu oštriji stav prema Izraelu, uključujući kritikovanje američke odluke da uloži veto na prekid vatre tokom sednice Saveta bezbednosti UN.

Pariz je pozivao zaraćene strane u Pojasu Gaze da objave hitan prekid vatre.

Na zahtev Karima Kana, tužioca MKS, za izdavanjem naloga za hapšenje izraelskih lidera Bajden je burno reagovao u ponedeljak.

– Da budem jasan: šta god da ovaj tužilac implicira, ne postoji jednakost – nikakva – između Izraela i Hamasa. Uvek ćemo biti uz Izrael i protiv pretnji njegovoj bezbednosti – poručio je Bajden.

Kan je prethodno saopštio da je zatražio naloge za hapšenje lidera Izraela i Hamasa, uključujući izraelskog premijera Netanjahua, a u vezi sa njihovim akcijama tokom sedmomesečnog rata u Pojasu Gaze.

Entoni Blinken, američki državni sekretar, rekao je danas da SAD “suštinski odbacuju” Kanovu odluku.

– Odbacujemo tužiočevo izjednačavanje Izraela i Hamasa. To je sramotno. Hamas je brutalna teroristička organizacija koja je sprovela najgori masakr Jevreja od Holokausta i još drži desetine nevinih ljudi kao taoce, uključujući i Amerikance – ocenio je šef Stejt departmenta

 

 

 

 

 

 

ZELENSKI VIŠE NIJE PREDSEDNIK UKRAJINE! DIKTATOR KOJI JE POBIO SVOJ NAROD SAMO DA BI BIO POZNAT: Dan odluke – Ko će voditi Ukrajinu

ON je podsetio da su SAD još pre sukoba u Pojasu Gaze bile jasne u stavu da MKS nema nadležnost nad ovim pitanjem.

– MKS su osnovale njegove države članice kao sud ograničene jurisdikcije. Ta ograničenja su ukorenjena u principima komplementarnosti, koji izgleda da nisu primenjeni ovde usred žurbe tužioca da traži ove naloge za hapšenje, umesto da se izraelskom pravnom sistemu omogući puna i pravovremena prilika da nastavi. U drugim situacijama, tužilac je dao primat nacionalnim istragama i sarađivao sa državama kako bi im dao vremena za istragu. Tužilac nije pružio istu priliku Izraelu, gde se trenutno vode istrage o optužbama protiv osoblja – navodi se u Blinkenovom saopštenju.

Glas Amerike navodi da je MKS prvi stalni međunarodni sud za ratne zločine na svetu.

Države koje ga priznaju, njih 124, u obavezi su da odmah uhapse traženo lice ako se nalazi na njihovoj teritoriji, ali sud nema sredstava da izvrši naloge za hapšenje.

Izrael i Amerika kao njegov glavni saveznik nisu članovi MKS, kao ni Kina i Rusija.

Kan je rekao da veruje da su Netanjahu, njegov ministar odbrane Galant i trojica lidera Hamasa – Jahja Sinvar, Mohamed Deif i Ismail Hanije – odgovorni za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Pojasu Gaze i Izraelu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter