Izvor: Blic
08.11.2023 u 08:15
1

„MALI HITLER U SVOM BUNKERU“: Moguć napad na najveću bolnicu u Gazi zbog komandanta Hamasa

Izrael je obećao da će da pronađe i ubije Jahju Sinvara, zapovednika Hamasa kojeg smatra odgovornim za napade 7. oktobra na Izrael. U potrazi za njim, moguć je i napad na najveću bolnicu u Gazi, samim tim započela bi i jedna od najkrvavijih bitaka u tekućem sukobu.

Sumnja se da je Sinvar (61) smešten u komandnom i kontrolnom centru Hamasa ispod bolnice u Pojasu Gaze. Bolnica te navode demantuje.
Kao vođa Hamasa u Gazi, Sinvar je drugi najmoćniji član te grupe nakon Ismaila Hanijeha.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je opisao Sinvara kao “malog Hitlera u svom bunkeru kojeg nije briga za svoj narod”.

Potpukovnik Ričard Heht, portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) uporedio je Sinvara sa nekadašnjim liderom Al kaide Osamom bin Ladenom.

– Jahja Sinvar je lice zla. On je glavni um iza ovog napada, kao što je Bin Laden bio iza napada 11. septembra – rekao je.
Ko je Jahja Sinvar
Jahja Sinvar predsedava Hamasovim poslovima u Gazi, nakon što je osnovao svoje obaveštajne službe i vojno krilo, IKB.

IDF je saopštila da će tragati za Sinvarom – među ostalim najvišim zvaničnicima Hamasa – prošlog meseca.

Sinvar je rođen u izbegličkom kampu u Gazi ranih 1960-ih, pridružio se Hamasu nakon što je osnovan 1987. godine, stekavši reputaciju brutalnosti nakon što je navodno pomogao da se formiraju unutrašnje bezbednosne snage militantne grupe, prema njegovom profilu u Evropskom savetu za spoljne odnose.

Hamas kontroliše pojas Gaze od pobede na parlamentarnim izborima 2006. i svrgavanja rivalske stranke Fatah u borbi za vlast tokom krvave bitke za Gazu 2007. godine.
Danas grupu predvodi Politbiro od 15 članova, koji je odgovoran za utvrđivanje politike i na njegovom čelu je politički šef Ismail Hanije.

Politbiro bira savet, koji ima četiri odeljenja: za rešavanje pitanja Zapadne obale, za pitanja Gaze, za članove koji su u zatvorima i za dijasporu.

Iako je Sinvar uspostavio IKB, danas njime komanduju Marvan Isa i Mohamed Deif.

IKB deluje uglavnom udaljeno od drugih oblasti vlasti, iako neki posmatrači kažu da vojna grana „postepeno preuzima još jaču kontrolu nad institucijama pokreta“ i diktira politiku pokreta.
Sinvar je osuđen na 426 godina zatvora zbog ubistva dva izraelska vojnika 1989. godine. Kasnije je pušten u sklopu razmene zatvorenika sa Hamasom 2011. godine.

Sinvar i drugi, koji su pušteni tada, sada su među onima za koje Izrael tvrdi da su umešani u napad 7. oktobra. Za njim je nedavno objavljena i svojevrsna poternica.
IDF su objavile snimak na kojem je Sinvar označen kao „ubica i terorista“ i prikazani su snimci na kojima on poziva pristalice da ubijaju noževima i Molotovljevim koktelima, kao i da gaze neprijatelje automobilima.

Pri kraju klipa preko Sinvarove slike je postavljen natpis „Wanted“ na engleskom, što znači da je on traženo lice.
Sedište Hamasa ispod bolnice
Izrael je tvrdi da Hamas ima sedište u okviru bolnice Al Šifa u Gazi.

Hamas je u petak tvrdio da je više Palestinaca ubijeno i povređeno nakon što je izraelski raketni napad pogodio konvoj hitne pomoći u blizini bolnice Al Šifa.

Tela su viđena razbacana širom ulice između oštećenih kola hitne pomoći. Očajni civili su takođe viđeni kako odvlače mlitava tela sa lica mesta. Pojavio se i video snimak iz Gaze koji pokazuje kako je bolnica ostala bez struje.

Portparol palestinskog ministarstva zdravlja Ašraf al-Kidra rekao je: „Po njihovom dolasku u al-Šifu, (Izrael) je direktno gađao drugo vozilo konvoja, počinivši užasan masakr koji je odneo živote 15 i ranio više od 60″.

Kao odgovor na napad na kola hitne pomoći, izraelska vojska je dodala: „Naglašavamo da je ovo područje zona borbe. Civili u tom području su stalno pozivani da se evakuišu na jug radi sopstvene bezbednosti”.

Izraelska vojska nije dala dokaze u prilog svojoj tvrdnji da je hitna pomoć povezana sa Hamasom, ali je rekla da namerava da objavi dodatne informacije.

Izrael je optužio Hamas za prikrivanje komandnih centara i ulaza u tunele u Al Šifi, što Hamas i bolnica negiraju.

“Gaza je nacistička država”
Savetnik ministra odbrane Izraela Giora Eiland smatra da izraelska vojska nema izbora već da mora da izvede vojnu operaciju u najvećoj bolnici u Pojasu Gaze jer su ispod nje glavna baza Hamasa i mreža tunela.

On je izrazio nadu da će SAD podržati takvu vojnu operaciju, čak i ako bude ubijeno hiljade civila.

U intervjuu za izraelski TV Kanal 12 Eiland je naglasio da ceni podršku SAD Izraelu u kampanji čiji je cilj uništenje Hamasa.
General-major u rezervi i bivši načelnik Saveta za nacionalnu bezbednost Izraela Eiland je rekao da je „Gaza najviše utvrđeno mesto u istoriji čovečanstva sa najboljom iranskom tehnologijom i investiranim milijardama (dolara)“.

On smatra da Amerikanci govore o Gazi kao da je su u njoj „Hamas, loši ljudi i civili, koji su nevini i potrebno ih je spasiti“.

– To nije realnost u Gazi. Gaza je u veoma velikoj meri nacistička država, u kojoj su oni uspeli da regrutuju čitavo civilno stanovništvo u borbi protiv Izraela. Svaki drugi dom u Gazi ima ulaz dole u tunele ispod. To su privatni domovi. Svi bolnički i školski upravnici rade za Hamas – rekao je Eiland, ocenivši svi stanovnici Gaze ulažu veliki napor protiv Izraela i da su ujedinjeni oko rukovodstva i ne protive mu se.


Ofanziva ima cilj da iskoreni Hamas
Izraelska kopnena ofanziva nije samo lov na Sinvara, već misija iskorenjivanja celokupne vladajuće moći Hamasa u Gazi, rekao je H.A. Helijer, specijalista za geopolitiku i bezbednost na Rojal Junajted Servises institutu, dodajući da bi to dovelo u opasnost živote mnogih nevinih Palestinaca.

– Kombinujući ovo sa neverovatno gusto naseljenim područjem, koje ima ograničenu hranu, isključenja struje, nedostatak vode, goriva, već je usred humanitarne katastrofe i mislim da će se to eksponencijalno intenzivirati – rekao je on za NBC Njuz.

Izrael se suočava sa velikim izazovima u vidu Hamasove mreže tunela.

Prema rečima jednog od poručnika jedinice Jahalom, poznate i kao lasice, svaki tunel je priča za sebe.

– Ne postoje dva ista tunela. Prva osoba koja uđe u tunel mora da improvizuje. Upravo za to treniramo — da budemo spremni za svaku situaciju. Kada vidite unutrašnjost ovih terorističkih tunela – tada odjednom shvatite sa kakvom se pretnjom suočavamo.

Izrael je i u ranijim misijama pokušavao da uništi tunele, ali je od 2008. do sada uništio mali deo.

Od oko 480 kilometara tunela za koje se sumnja da Hamas ima, Izrael je rekao da je uništio samo 60, navodi „Dejli bist“. Od tada Hamas je rastao i sigurno i širio mrežu tunela.

Sada je misija još komplikovanija, jer izraelska vojska mora i da pokuša da spase taoce za koje veruje da se nalaze upravo u Hamasovim tunelima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “„MALI HITLER U SVOM BUNKERU“: Moguć napad na najveću bolnicu u Gazi zbog komandanta Hamasa”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter